До края на март трябва да започне ремонтът на язовир "Огоста"

116

Именно в него съвместно дружество между немските компании Profine Energy има инвестиционно намерение за евентуално изграждане на плаващ соларен парк


Снимка: meteobalkans.com

Реалистичен план за действие и откриване на строителна площадка за ремонта на язовир „Огоста“ преди април, когато изтича разрешението за строеж, обсъди на среща в Министерството на икономиката и индустрията министър Богдан Богданов с представители на всички отговорни държавни институции.

Всички се обединиха около това, че трябва в спешен порядък да бъде открита строителна площадка, за да започне ремонтът на язовира възможно най-бързо - нещо, което е отлагано от години. До момента въпреки извършените предписания не са били набелязани конкретни стъпки, няма извършен ремонт и няма осигурен бюджет, изтъкнаха експертите. Има изготвен проект и разрешение за строителството на каменната броня на язовирната стена и отводняващия канал.

Според експертите трябва да се започне с намаляване на нивото на „Огоста“ и ремонт на водния откос на стената, но бяха набелязани и още няколко спешни неща като ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира, за които има издадени предписания от ДАМТН. Това ще намали риска при следващи наводнения.

Представителите на всички институции се обединиха, че трябва да бъде открита строителна площадка до края на март. Като цяло няма риск от цялостно преливане на язовира, тъй като нивото му се поддържа на ниски стойности, именно заради съществуващите проблеми и нуждата от ремонт, бе посочено още на срещата.

„Започваме с конкретни първи стъпки за ремонта на язовира, ще осигурим и финансирането тъй като ресурсът, който е бил отделен преди години, е изхарчен от ДКК“, подчерта Богданов и допълни, че до края на месеца ще има решение на техническата и финансовата част на проекта.

Сформирана бе и работна група, в която влизат представители на всички отговорни държавни институции и инженери. Ще бъдат поканени и представители на Община Монтана, тъй като има належащи проблеми, свързани с изграждане на корекция на река „Огоста“ в градската част, за които трябва да се погрижи Общината.

През май миналата година приключи първият етап от проучванията за соларен парк на язовир "Огоста". Намеренията са на немското дружество Profine Energy, което планира да построи и завод за производство на плаващи компоненти край Монтана и обмисля създаването на обособена индустриална зона в града заедно със свои партньори.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата