Времето за адаптация на градските пространства към промените в климата е… сега

97

Необходими са реални действия и сътрудничество, основано на експертност – около това се обединиха участниците в международна конференция, организирана от „Винербергер“ и „Земелрок“


Снимка: „Винербергер“

След провеждането на серия уебинари, посветени на използването на екологични решения за ландшафтното оформление в градската среда, „Винербергер“ и „Земелрок Щайн Унд Дизайн“ организираха на 13 юни хибридна конференция на тема „Подобряване устойчивостта на градските пространства“. В София тя се проведе в Интер Експо Център, като целта на събитието беше експерти от България, Австрия, Белгия, Швейцария и Словакия да дадат своите гледни точки за това как да направим не просто първа, но и успешна крачка към подобряването на градската среда и една по-разумна концепция за градовете. На събитието присъстваха архитекти, ландшафтни архитекти, предприемачи, преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Лесотехническия университет, Софийския университет, представители на общини и други.

Снимка: „Винербергер“

Инфраструктурните решения и изборът на настилки и елементи на градската среда не се ограничават единствено до качеството на материалите. За добър краен продукт е необходимо сериозно предпроектно проучване, съобразяване с географската и историческа специфика на всеки регион или пространство, професионална консултация на различните етапи на изпълнение и индивидуален подход. Изключително важна е мисълта за бъдещето на населените места в контекста на климатичните промени и екологията. „Никога не се съмнявайте, че малка група от загрижени и посветени хора може да промени света. Всъщност само те са успявали.“. С този цитат маркетинг мениджърът на „Винербергер“ ЕООД Любина Любенова откри конференцията.

Снимка: „Винербергер“

„За мен вашето присъствие е доказателство, че в България има изключително ангажирани архитекти, инвеститори и представители на общините, и само благодарение на вас и вашата ключова роля в процесите по оформяне на нашата градска реалност всичко може да бъде възможно“, каза инж. Цанко Миланов, управител на „Винербергер“ ЕООД и „Земелрок Щайн Унд Дизайн“ ЕООД. Той отбеляза, че темата за устойчивостта става все по-актуална и затова всички дружества от групата Wienerberger имат за цел да бъдат част от положителната промяна на градските пространства.

Снимка: „Винербергер“

Не само иновации, но и ценности

„Не трябва да се губи време, трябва да се действа сега. Преминаването от продукти към решения и системи дава нови идеи за устойчивост, които могат да бъда изпробвани и това е голяма промяна. Вече става дума не само за върхови технологични постижения, но и за ценности“, каза във виртуалната част на конференцията с пряко включване на живо от Виена Марк ван Луун (Mark van Loon) - старши вицепрезидент по устойчиво развитие и иновации във Wienerberger AG (Виена, Австрия), който координира управлението на устойчивостта и програмата за иновации на групата. 

Снимка: „Винербергер“

По-висшата задача е предотвратяване образуването на строителни отпадъци

В присъствената част на конференцията ръководителят на катедра "Строителни материали и изолации" към Строителния факултет на УАСГ доц. д-р инж. Румяна Захариева наблегна на необходимостта от холистичен и системен подход към екологичността на продуктите, развитие на системата за рециклиране и пазара на услуги от рециклирани материали у нас, на предотвратяване образуването на строителни отпадъци и възможността за тяхното повторно оползотворяване. Доц. Захариева представи данни от изследвания на УАСГ, които показват, че замяната на естествените добавъчни материали в бетона с до 30% рециклирани не води до съществени промени в неговите характеристики.

Снимка: „Винербергер“

Важно е да има мисъл за бъдещето на града

Публичното пространство трябва да е добре обмислено, справедливо разпределено и да осигурява добро присъствие на елементите – с качествени, подходящи за натоварването и добре положени настилки, каза Силвия Чакърова от студиото за градски дизайн и планиране place.make. Съществен момент за избягване на топлинните острови е и използването на по-светли настилки на места, огрявани силно и често от слънцето. Place.make са партньори на Столична община в създаването на приетият вече Стандарт за настилки в пешеходните пространства, а в момента се работи и по Стандарт за зелената инфраструктура. Важно е когато се правят ремонти, да има мисъл за бъдещето на града и инвестицията да е максимално полезна в дългосрочен план, смятат от place.make.

Снимка: „Винербергер“

Как да спрем да рушим и да работим в сътрудничество

От студио 51N4E (Белгия) засегнаха темата за климатичните промени и какъв да бъде подходът към развитието на изградената среда, докато екосистемите са под безпрецедентен натиск. Д-р Сеп Де Блъст (Seppe De Blust) и Аря Арабшахи (Arya Arabshahi) показаха проекти за възстановяване на различни публични пространства, в които е запазена оригиналната атмосфера, но с нова премислена инфраструктура за различни дейности, с ландшафт с подобрена стойност и отвореност към хората. Проучвания са необходими на ранен етап, за да може да се видят въздействията в градските пространства за десетилетия напред, коментираха от студиото.

Източник: 51N4E

Приложна градска климатология – проучвания преди проектирането

Саймън Чанет (Simon Tschannett), изпълнителен директор на Weatherpark и член на  Съвета по климата във Виена и Линц (Австрия), обърна внимание на необходимостта от адаптиране на градските пространства съобразно измененията на климата така, че да се решат проблемите, свързани с градския топлинен остров. Той говори за необходимостта от колаборация между климатологията, планирането, науката и бизнеса за създаването и обновяването на градските пространства, като подчерта, че е много важно да се използват проучвания, преди да се проектират нови сгради и публични пространства.

Източник: Weatherpark

Времето за адаптация към климата е сега!

В Sponge City (Градът гъба) зелената инфраструктура служи за управление на инфилтрация, абсорбция, съхранение и дори пречистване на повърхностните води. Това е град, проектиран така, че да намалява щетите от наводнения чрез паркове, дренажни настилки, дъждовни градини, инфилтрационни и задържащи кладенци, градски градини и насаждения, зелени стени и покриви. В допълнение, всички тези елементи могат да бъдат комбинирани с пътната система и сградите, построени в града. За основните ползи от Sponge City и решаващата роля на ландшафтната архитектура в трансформирането на общественото пространство, за да бъде подготвено за ефектите от изменението на климата, разказа ланд. арх. Даниел Цимерман (Daniel Zimmermann) от студио 3:0 Landschaftsarchitektur (Австрия). Той даде пример с участък от градската зона Seestadt Aspern във Виена, който студиото проектира, и отбеляза, че адаптирането към климата е интердисциплинарен процес и трябва да бъде интегриран в процеса на проектиране от самото начало.

Източник: 3:0 Landschaftsarchitektur

Иновациите изискват свобода и взаимодействие, но и отговорност

Повечето фирми вече знаят, че трябва да променят отношението си към начина, по който се проектира и строи, но често не знаят какво точно означава това, каза проф. ланд. арх. Даниел Баур (Daniel Baur) от студио Bryum (Базел) и преподавател в Университета за приложни науки в Берн, Швейцария. „Често се украсяваме с лозунги за устойчивост, но е необходимо да прилагаме на практика съответните подходи при самото проектиране и строителните дейности - независимо дали това се изисква от нас или не“, каза той. Според проф. Баур често се налага възложителите да бъдат убеждавани в необходимостта от коренна, но положителна промяна на определени пространства. Той даде пример с техен проект за Campus DSM, който съчетава дизайн с природа.

Източник: Bryum

Климат и комфорт на обитаване

Примери за развитие на изоставени индустриални обекти в Братислава показа арх. Петра Марко (Petra Marko) от Marko & Placemakes (Великобритания – Словакия), като акцентира върху това как регенерацията може да даде добавена стойност. Основните принципи в промяната са външни пространства, които да допринесат за успеха на бъдещото развитие и създаване на усещане за място и характер чрез възстановяване на местното биоразнообразие и различни функции.

Източник: Marko & Placemakes

Споделена отговорност, експертност, изследване на въздействието на промяната в климата в различните региони и увеличен бюджет за „зелено“ развитие бяха още коментарите на участниците по време на панелна дискусия в края на форума. "Зелената архитектура все още е само слоган, а колите все още са религия. Имаме още път да извървим, докато обърнем тенденцията", обобщи темата модераторът на конференцията Войчех Чая - архитект, журналист на свободна практика, писател и лектор. След форума разговорите продължиха по време на коктейл и нетуъркинг.  

Снимка: „Винербергер“

*Очаквайте подробности за проектите, а повече за конференцията вижте тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата