В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

307

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова


Сградата на Историческия музей в Габрово е единствената недвижима културна ценност в града от индустриалния период. Бившият директор Красимира Чолакова инициира изработването на техническия проект за ремонт, реставрация и консервация. През 2019 г. последва обявяването на сградата за паметник на културата от национално значение, което беше условие да се кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ с проект „РИМ-Габрово – познание, участие, преживяване“.

Експозиционните пространства са обзаведени със съвременни мебели, модерна техника за развитие на атракциите, оборудван е център за работа с деца, монтирано е ново осветление и табели. Фасадата и вътрешните помещения са изцяло пребоядисани, подновени са дограмите и покривът. Музеят има нова визуална идентичност и маркетингова стратегия.

По думите на дизайнера Мартина Денева специално за новата постоянна експозиция габровският художник Румен Трифонов ще създаде широкоформатни художествени произведения, които ще представят различни сцени и герои от габровската история. Той ще нарисува и четири портрета на видни габровски личности, както и една композиция на индустриалците братя Хаджистойчеви, по чиято поръчка през 1904 г. е била построена сградата на РИМ.

За участниците в събитието беше организирана разходка в музейния комплекс „Етър“, където бяха показани дейностите по създаване на съвременни условия за креативен културен туризъм. Училището е реконструирано в база за обучения по занаяти, възстановени са оранжерията и грънчарските пещи.

Къщата „Кръстник-Колчов хан“ е преустроена в многофункционална сграда.

В Етъра е изграден детски център - на мястото на старата дървена сглобяема къщичка, където от 2013 година децата се запознават с различни занаяти и домашни дейности.

Експозиционните площи по чаршията са ремонтирани и е изградено архитектурно-художествено осветление. Гордостта на „Етър“ – водните съоръжения, са изцяло реставрирани и са запазили автентичността си.

За улеснение на трудноподвижните посетители са закупени микробус и електрическа количка. По проекта е закупена е мобилна сцена и е изработен макет, представящ умален модел на Музея.

Извършен е цялостен ремонт на хотел „Странноприемница“, който предстои да бъде представен отделно в специално откриване. Дейностите в Етъра са част от проекта на Община Габрово, по който през последните две години бяха извършени мащабни подобрения в инфраструктурата.

Снимки: Община Габрово

Проектите са реализирани по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на процедурата „Развитие на туристически атракции“. Повече снимки може да разгледате във фейсбук страницата на Община Габрово.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница