Обявиха поръчка за консервация, реставрация и преустройство на хотела към Етъра

843

"Странноприемницата" към музея на открито ще стане база за настаняване с конферентен център, механа и администрация с фондохранилища


Сградата на хотел "Странноприемницата" попада в охранителната зона на РЕМО "Етър" - Габрово. Комплексът е обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата (недвижима културна ценност) с „национално значение. За обновяването на хотела беше проведен архитектурен конкурс, в който първото място спечелиха арх. Петя Николова и арх. Андрей Андреев (Another Studio) съвместно с арх. Милена Фетваджиева (URBANVIVA-architectural studio). Договор с тях за работен проект беше сключен през август 2018г. Община Габрово и Управляващият орган на ОПРР сключиха договор през юни миналата година. Oбщата стойност на проекта е 9 779 150 лв. Безвъзмездното финансиране е 6 679 150 лв., а 3 100 000 лв. ще бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит съгласно изискванията на програмата.

 

Проектно решение

С архитектурното решение обемът на сградата, фасадите и покривът се запазват в оригиналния си вид, без да се нарушава автентичния облик на сградата. Входовете от запад - главният вход за посетители на хотела и конферентния блок и входът към кафенето (лоби-бар), се запазват. От юг служебният вход става вход към новообособената администрация на музея и резидентския сектор. Съществуващият достъп през терасата на ет.2 ще обслужва конферентния блок. Служебният вход за инвентар се запазва. Входът за ресторанта с национално кухня (механа) се запазва. От север откъм бул. „Генерал Дерожински" се осигурява нов вход към зоната на администрацията, за зареждане на механата служи единият от съществуващите служебни входове, а на мястото на друг служебен вход към улицата се позиционира новопроектиран асансьор, достъпен от вътрешността на сградата и който осъществява комуникация между основните четири нива.

Предвижда се подмяна на дървената обшивка и полагане на топлоизолационен слой отдолу съгласно изискванията за енергоефективност. Външните ОВК съоръжения ще бъдат в северната част, която е без визуална връзка с музейния комплекс.

Източната стълбищна клетка обслужва администрацията, осигурявайки връзка със сектор „Настаняване" и обособеният Резидентен блок. С цел избягване на смесването на потоците, се предвижда ограничаване на достъпа на посетителите на хотела до тази стълбищна клетка. Западната стълбищна клетка  прави връзка между хотелската част на трето, четвърто и пето ниво, конферентния блок на второ ниво и ресторанта с национална кухня - механа, разположена на първо ниво.

Идеен проект

Функционално зониране на проектното решение

Хотелските стаи и настаняване в Хотел Странноприемница" (категория 2 звезди) заемат трети, четвърти и пети етаж. Осигурени са две помещения за камериерки - на трето и на първо ниво. Конферентна зала е с възможност за разделяне и е разположена на второ ниво. Кафенето (лоби-бар) на трето, входно ниво, е преустроено с ново оборудване за склад и с тоалетни, една от които е достъпна за хора в неравностойно положение. Зад рецепцията на трето входно ниво е обособено място за багаж и офис помещение. 

Администрацията е разпределена на първи и втори етаж с два отделни входа на първи етаж от южната страна и съответно - от северната страна на сградата. Достъп от административната част има и откъм конферентния блок. Работните помещения са разположени в по-добре осветените с дневна светлина стаи. Осигурени са необходимите функционални връзки между тях с оглед добрата комуникация. Обособен е резидентен блок, като 4 от хотелските стаи в източното крило на трето ниво са оборудвани като студия, всяко с хладилник и собствен санитарен възел и е осигурена е обща кухня. Достъпът за резидентите е през входа за администрацията от юг.

Ресторант с национална кухня (механа):  преработена е съществуващата механа като ресторант с национална кухня (категория 2 звезди). С преустройството е обособена зала за хранене с 58 места, бар и осъвременен кухненски блок. Осигурен е вътрешен достъп за посетителите на хотела чрез западното стълбище и асансьора. Входът за зареждане е от север. Съществуващите шахти за подемници се оборудват с нови обслужващи кухненски асансьора за зареждане и кетъринг на мултифункцуоналните зали и кафенето (лоби бара). Технически помещения, складове и други обслужващи помещения са разположени на първи етаж. 

Проектът за интериор

Той е съобразен със съществуващата визия, с желанието да се работи в европейска съвременна мрежа на подобни институции и с одобрената графична идентичност за РЕМО Етър под слогана „ЖИВА ТРАДИЦИЯ". Интериорът запазва и на места интерпретира по съвременен начин съществуващите елементи.

Хотелските стаи са решени със саморазливна настилка. С оглед на лесна експлоатация, поддръжка и съвременна визия, избраната настилката във фоайето (лоби бара) е висок клас циментова настилка тип мозайка. За настилката на механата е предвидена комбинация между саморазливна настилка  и гранитогрес. Зоната на администрацията също е решена със саморазливна настилка, а конферентният блок - с мокет.

Идеен проект

Всички стени са боядисани с латекс, с обшивка от ламперия и елементи на изкуството и графичния дизайн на подходящи за това места (конферентен блок).  Съществуващите тавани във фоайето, рецепцията и кафенето (лоби бара) се заместват със съвременна интерпретация на дървена обшивка. Таваните в помещенията на администрацията и хотелските стаи се боядисвате латекс. Дървените тавани от модулни елементи в залите на конферентния сектор се запазват, като в тях се интегрира горно осветление. Подвижното обзавеждане, предвидено в проекта, е обект на отделно възлагане.

Крайният срок за подаване на оферти е 6 април 2021 г., 23:59 ч. Вижте всички подробности за обществената поръчка тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Инвестиционният проект е съгласуван с НИНКН, а номинацията му в конкурса ARCHINOVA 2023 ще е като препоръка при кандидатстването за осигуряване на средства, каза за Citybuild.bg кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев

"Зелена къща" разработиха български учени

"Зелена къща" разработиха български учени

БАН е водещата организация по Националната научна програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), а  финансирането е осигурено от Министерството на образованието и науката

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

За новата дестинация за проучване на архитектурното и културно наследство се търсят доброволци

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Третото издание ще се проведе в рамките на четири вечери - между 9 и 12 май от 21:00 до 00:00 часа

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова