Детският обучителен център към Регионалния етнографски музей на открито "Етър" приема най-малките си посетители в нова сграда

70

Тя е изградена на мястото на старата дървена сглобяема къщичка (38 кв. м), където от 2013 година децата се запознаваха с различни занаяти и домашни дейности


Снимка: РЕМО „Етър". Старото преместваемо съоръжение и новата масивна сграда

Едноетажната постройка (170 квадратни метра) разполага с три самостоятелни помещения, конструкцията и́ е монолитна, а архитектурата и́ се вписва в цялостния облик на комплекса.

В детския център вече има течаща вода и тоалетни, инсталирано е подово отопление, сигурността е решена чрез видеонаблюдение и сигнално-охранителна система. Всичко това ще позволи той вече да работи целогодишно, а не както досега – само през топлите месеци.

Музейният обект ще може да приюти до 25 души едновременно. Специално са създадени тематични шкафове и декори с интегриран графичен дизайн. В зала „Майсторете ръчички“ са обособени места за работа с глина – грънчарско колело и калъпи за изработка на фигури.

В тази зала има и вертикален стан, до който са изобразени етапите за обработка на вълната, преди да стане на прежда.

В сектора за дърворезба е показан инструментариумът на майстора и децата могат да научат за видовете дървесина и нейното приложение.

В зала „Знам и мога“ децата имат възможност да използват играчките на баба и дядо, да играят на пазар и на куклен театър. Оформен е ретро фотокът с различни фонове за снимки.

Под формата на тематични работилници децата ще могат да изработват традиционни предмети за различни празници.

Мебелите са съобразени с нуждите на ползвателите, а двете зали предлагат разнообразно обучение чрез игра.

Концепцията на детския център е насочена към любознателните посетители на възраст от 4 до 12 години, които искат да научат повече за миналото на българина. Заниманията се провеждат както индивидуално – за деца с придружители, така и организирано – за детски и ученически групи. Обектът разполага и със сувенирен щанд.

Снимки: РЕМО „Етър"

Новата сграда е част от проекта на Община Габрово „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“, по който през последните две години бяха извършени мащабни подобрения в инфраструктурата. Наскоро отвори реставрираният Кръстник-Колчов хан.

Изпълнител на строителството е габровското обединение „Реставрации Вертикал“ ДЗЗД по договор за близо 496 хиляди лева. Оборудването е закупено със средства от Национален фонд „Култура“ по проекта „Минало с бъдеще“, спечелен от екипа на музей „Етър“.

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

Това следва от определение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

В МРРБ бяха подписани споразумения по програмата за финансиране на общински проекти