Конкурс за нов главен архитект на столицата може да има след приемане на новата организационна структура в общината

130

Междувременно арх. Любо Георгиев от "Екипът на София" напусна поста съветник на кмета


Относно предвидени нови сгради в района на мол „Парадайз“ кметът на София Васил Терзиев каза за “Нова телевизия”, че това е един от многото наследени проблеми, на които новото ръководство търси решение. На въпрос ще продължава ли да работи със сегашния главен архитект на София, Терзиев отговори, че за момента това е Здравко Здравков, но смятат да проведат конкурс по-нататък във времето, когато Столичният общински съвет приеме новата организационна структура.

Терзиев подчерта, че с овладяването на комисиите в местния парламент от ГЕРБ и БСП всеки негов опит за промяна в структурата на управлението на общината може да среща отпор. „Това е опит да има спирачка за всичко, което правим“, коментира Терзиев по повод случилото се на последното заседание на Столичния общински съвет, а именно - съветници от ГЕРБ и БСП ще водят най-важните постоянни комисии. "Има такъв народ", която има най-малко съветници, е начело на две, а за ПП-ДБ-СС остана една. Така на практика, въпреки че спечелиха изборите, те няма да могат да реализират обещаните промени без подкрепа от другите политически сили.

Вероятно това е и една от причините арх. Любо Георгиев от "Екипът на София" да обяви, че напуска поста съветник на кмета. „Правя това, защото не разполагам с инструментите и разбирането, необходими за реализацията на действията, които предложихме още преди изборите. Не смятам, че съм пълноценен член на настоящия управленски екип. Не мисля, че така съм най-полезен на София“, каза той на своята Фейсбук страница.

Миналата седмица, след осем продължения на първото заседание от новия политически сезон на Столичния общински съвет, Цветомир Петров от "ПП-ДБ/Спаси София" беше избран за негов председател - подкрепен компромисно и от други политически сили, за да не се блокира работата на съвета. Следващото заседание на СОС е на 22 февруари.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране