Със средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде ремонтиран Националният студентски дом в София

340

На 29 септември Министерството на културата е одобрило проекта за реновация с фокус Голямата зала


В средата на октомври директорът на Националния студентски дом в София д-р Христиан Даскалов коментира създаването на методически център с обучителни функции към Дома. Инициативата е в рамките на компонент „Образование и умения“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Благодарение на нея Националният студентски дом ще може да се възползва от средства за обновяване. Проектът за реставрация на Националния студентски дом в София с фокус Голямата зала е разработен с финансовата подкрепа на програма "Културно наследство“ на Столична община от проектантско студио "Новиза". На 29 септември Министерството на културата е одобрило проекта.

Голямата зала на Студентския дом ще се ползва мултифункционално. Ще бъде оползотворен и петият етаж на сградата, който директорът върна за нуждите на студентите след продължителна съдебна битка с предходни външни наематели – хотелиери, допуснати в сградата през 2017 година.

Припомняме, че през 2018 година Националното представителство на студентските съвети инициира разработването на идеен студентски проект за реновация на залата, като в допълнение към него през 2020 година е изработен и дипломен студентски проект за реновация на цялата сграда.

Снимки: Citybuild.bg

Над 221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в саниране и мерки за енергийна ефективност на административни сгради в страната. Освен Националния студентски дом в София, ще бъдат обновени сградите на 79 общини, пожарни служби, полицейски управления, ремонтирани ще бъдат и централите на МТС, НАП, НСО, ДНСК, КЗП.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Предвиждат възстановяване на първата сливенска болница като паметник на културата и модерен Национален хоспис център

Предвиждат възстановяване на първата сливенска болница като паметник на културата и модерен Национален хоспис център

Проектът е предвиден в Концепцията на Сдружение ЮРИЦ „Здраве“ за интегрирани териториални инвестиции по ОПРР, а архитектурният проект е на „Братя Кадинови“ ЕООД

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата