Студенти са направили идеен проект за реставрация на Националния студентски дом

6828

Сградата се намира в София на пл. „Народно събрание” 10.


Студенти от УАСГ са направили идеен проект за реставрация на Националния студентски дом по поръчка на Националното представителство на студентските съвети. Идеята е, след като се възстановят изгорелите преди доста години зали, те да се използват като отворено пространство за реализация на студентски проекти, съобщи mladite.info. Идейният проект ще бъде предоставен на Министерството на образованието, което е собственик на сградата. Това е различен подход, на който държим - студентите да бъдат част от решаването на проблемите, обясни председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова. 

Сградата на Студентския дом е издигната през 1933 г. по проект на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. За да бъде изготвен проекта по валидните през 20-те и 30-те години на ХХ век европейски стандарти, арх. Белковски посещава Германия през 1929 г., където проучва местния опит в изграждането на подобни домове. За по-малко от година проектът за построяването на българския студентски дом е готов. Така на 30 май 1931 г. е положен основният му камък. Студентският дом е обявен за архитектурен паметник на културата. Последният ремонт на фасадата е през 1999 г., извършен по проект "Красива България".

Наред с услугите на различните публични центрове, студия и кабинети и постоянните занимания на творчески формации и професионални организации, в сградата на Национален студентски дом се предоставят и пространства за почасово ползване на студенти и младежи, на детски и други състави, развиващи дейност в областта на образованието, науката и изкуството.

Галерията е разположена на І етаж в сградата на площ от 102 кв. м. Притежава богати възможности за представяне на творчеството на млади художници. Със своите 70 седящи места (подвижни столове) и роял Галерията е удобно пространство и за камерни концерти, конференции, семинари и премиери на книги.

ЗАЛИ ЗА РЕПЕТИЦИИ

Зала № 304 - Намира се на ІІІ етаж в сградата на Национален студентски дом, с площ 150 кв.м. и настилка ламиниран паркет с огледала и стенки. Предназначена за репетиции на танцови състави, балетни трупи, театър и др.

Зала № 310 - Намира се на ІІІ етаж в сградата на Национален студентски дом, с площ 92 кв.м. и настилка лакирано дървено дюшеме с огледала и стенки. Предназначена за репетиции на танцови състави, балетни трупи, театър и др. Залата е оборудвана с пиано.

Зала № 404 - Намира се на ІV етаж в сградата на Национален студентски дом, с настилка ламиниран паркет, огледала и стенки. Предназначена за репетиции на балетни трупи, групи по йога и др. Залата е оборудвана с пиано.

Зала № 402 - Намира се на ІV етаж в сградата на Национален студентски дом, с площ 94 кв.м. с настилка лакирано дървено дюшеме, огледала и стенки. Предназначена за репетиции на танцови състави, балетни трупи, театър и др. Залата е оборудвана с пиано.

ОЩЕ НОВИНИ

Приемната сграда на летище Русе е обновена и съхранена

Приемната сграда на летище Русе е обновена и съхранена

Зданието обаче все още няма статут на недвижима културна ценност - синтез между архитектурата и монументалните изкуства от следвоенния модернизъм

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

Това е втората локация на германския производител на високотехнологични медицински изделия Ottobock в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград (по проект на IPA)