Готов е проектът за реставрация на Националния студентски дом в София

351

Фокус в проекта е Голямата зала


Директорът на Националния студентски дом д-р Христиан Даскалов внесе в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община проекта за реставрация на сградата с фокус върху емблематичната за няколко поколения творци Голяма зала. Това е първият проект за цялостен ремонт на сградата от построяването й преди 90 години през 1933 г. Проектът е обсъден и съобразен с очакванията и идеите на младите хора от творческия и студентски сектор в страната, казва Даскалов.

Предвижда се Голямата зала на Национален студентски дом да е мултифункционлна и да се ползва за концерти, театър, кино, обучителни събития и научни конференции. А когато телескопичните седалки се приберат, ще става бална зала за инициативи като ежегодния студентски бал за 8-ми декември. „Ако забелязвате намигване към други паметници на културата, връзката не е случайна. Нашата Голяма зала е всъщност по-старата, но по-малка по размери "сестра" на Зала "България". Бащите на двете зали, построени с няколко години разлика в средата на 30-те, са архитектите-модернисти Иван Данчов и Станчо Белковски“, коментира още Даскалов.

Проектът е разработен с финансовата подкрепа на програма "Културно наследство“ на Столична община от проектантско студио "Новиза". На 16 февруари 2021 г. е сключен договор между Столична община и „Новиза“ ЕООД (арх. Правдомира Алексиева) с предмет: „Извършване на проучване и документиране, екзекутивно архитектурно заснемане и възстановяване на техническите чертежи на сградата, изготвяне на задание за проектиране, изработване на инвестиционен проект във фаза работен проект и упражняване на авторски надзор при изпълнение на СМР на сградата на Национален студентски дом на пл. “Народно събрание“ 10”. Изготвените проучване и документиране, архитектурно заснемане и възстановяване на техническите чертежи на сградата са съгласувани от Министерство на културата на 11 януари 2022 г. Очакваше се и съгласуване от Националния институт за недвижимо културно наследство. Вижте повече за сградата тук и тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

В услуга на гражданите браншовата организация публикува и примерни договори за строителство и ремонти

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта