Акция „История на светло” продължава

2592
"Улично осветление” ЕАД съобщи на инициатора на акцията - сдружение „Историческа пробуда”, че ще отстрани всички неизправности веднага щом атмосферните условия позволят това.

Снимка: Стоян Стоянов

 

След констатация на неработещото художествено и архитектурно осветление на територията на Столична община, сдружението внесе на 9 януари жалба до столичния кмет Йорданка Фандъкова с точно описание на обектите със срок до днес, 10 февруари, да бъдат предприети действия по отстраняване на нередностите (интервю по този повод с председателя на Сдружение „Историческа пробуда” Николай Маринов може да прочетете тук).

 

От „Улично осветление" ЕАД, оператор на уличното осветление в София, съобщават, че са отстранили неработещото осветление на 13 обекта, обясняват, че поради неблагоприятните атмосферни условия авариите се отстраняват приоритетно и поемат ангажимент в най-кратки срокове да отстранят нередностите по още 39 обекта. Изпълнителният директор на дружеството инж. Ангел Терзиев отбелязва още, че 13 обекта, включени в регистъра на сдружението, не се поддържат от "Улично осветление" ЕАД.   

 

 

Сдружение "Историческа пробуда" от своя страна проявява разбиране към оператора относно лошите метеорологични условия, но провери обектите, които от "Улично осветление" описват, че са въведени в изправност. Сдружението констатира следните, макар и незначителни според тях проблеми:

 

Гробът на Иван Вазов - не свети единия фенер.

Паметникът на Опълчението на пл. "Св.Александър Невски" - не светят 3 осветителни тела.

Градската градина - не светят голяма част от осветителните тела в края откъм Гранд хотел София и по ул. "Иван Вазов" до Народния театър (поради възникнала наскоро авария).

 

Операторът е уведомен за тези неизправности и е поел ангажимент да ги отстрани. От своя страна сдружение "Историческа пробуда" се ангажира да следи за спазване на поетия ангажимент, да информира периодично оператора за проблеми в осветлението, както и да излезе със становище пред жителите на столицата, когато всички нередности бъдат отстранени.

 

Сдружение "Историческа пробуда" организира още една кампания "Да спасим Захарна фабрика". Целта й е запазване на рушащия се паметник на културата