LC ARCHITECTS за бизнес центъра The Orbit в Атина

1637
Фасадата на сградата е комбинация от окачена фасада Е85 на ЕТЕМ и елементи от алуминиеви композитни панели.

Снимка: „Елвал Колор"

 

LC Architects (LC-A) е международно признато архитектурно студио, базирано в Лондон, Великобритания. Портфолиото на бюрото обхваща проекти за градски дизайн, генерални планове на пространства, офис кули, музеи, жилищни и търговски комплекси, интериори, изложения и продуктов дизайн.

 

LC Architects се ръководи от Наташа Леану и Ермис Халвадзис, които са лицензирани архитекти и членове на RIBA (Royal Institute of British Architects) и ARB (Architects Registration Board). Преди създаването на архитектурното бюро и двамата придобиват богат опит в различни по мащаб проекти в специалния курс на Zaha Hadid Architects в Лондон.

 

Снимка: ЕТЕМ

 

Откъде почерпихте вдъхновение за архитектурата на проекта The Orbit Office Building в Атина? Как бихте могли да определите своя „творчески подход" в работата по него?

 

Зад нашето вдъхновение за фасадния дизайн на The Orbit стоеше желанието за един нов свят, вселена, нова екосистема, която да трансформира и регенерира околността, като същевременно предостави вълнуващи гледки и преживявания. В унисон с това нарекохме проекта The Orbit (Орбитата) - не само заради футуристичния и динамичен дизайн, но и заради регенерационния му характер. Идеята ни беше в „орбитата" на проекта, в неговия обсег на трансформация да влязат заобикалящата среда и хората.

 

9-етажната сграда се състои от офис кампус, предназначен за технологични компании, който е своеобразен креативен център с вдъхновяваща атмосфера и дизайн, стимулиращи всички в сградата. The Orbit се състои от предишен обект за регенерация, при която трябваше да запазим съществуваща структурна система от греди и колони. Въз основа на това трансформирахме всичко в сградата, а в сърцето на проекта добавихме централно ядро, подобно на мост. Същевременно фасадната обвивка създава три моста с двойна височина в източната част на сградата, които функционират като „небесни градини", за да могат посетителите да се наслаждават на мекия климат през цялата година.

 

Чрез фасадния дизайн създадохме своеобразен атриум, който прониква през всички етажи. Той е проектиран така, че да внася светлина и чист въздух в сградата, като едновременно с това осигурява хипнотизиращи гледки. Всички етажи на сградата и небесните мостове са обърнати и гледат към тази светлинна фуния.

 

Снимка: LC Architects (LC-A)

 

Какви функционалности и предимства в околната среда постигнахте с архитектурата на Orbit?

 

Дизайнът на фасадната обвивка създава линейни ивици, опасващи сградата и функциониращи като слънцезащитни елементи, предпазващи вътрешната среда от силното слънце и горещия климат на Атина. Фасадата има единен силует, в който линейните ярки бели перки се увиват около сградата на всеки етаж.

 

Едновременно с това, поради спецификите на парцела и високата населеност на района, решихме да създадем обвивка, която да увеличи зелените площи, чрез разпределяне на допълнителни ландшафтни елементи в сградата. Белите алуминиеви перки на фасадата се състоят от усъвършенствана интегрирана система, която комбинира различни подсистеми. В дизайна на фасадата са вградени поръчкови сеялки със собствена напоителна система, дренажна мрежа на сградата, съоръжения за поддръжка и фасадно осветление.

 

Цялостната интегрирана архитектура е съобразена с последните изисквания за устойчивост и екологичност на материалите, което прави проекта един от малкото по рода си и му носи LEED платинен сертификат в Гърция.

 

Снимка: LC Architects (LC-A)

 

Какви са предизвикателства, които се появиха по време на работата ви по проекта?

 

Основното предизвикателство беше да се създаде нова емблематична сграда, която да вдъхнови града и неговите жители, като същевременно зачита местния климат, голямата плътност на заобикалящата градска среда и в частност на парцела срещу сградата.

 

Друго предизвикателство или по-точно ограничение в процеса на проектиране беше съществуващата структурна система, която трябваше да запазим. Трябваше да създадем нова, свежа сграда, която да отговори на съвременните архитектурни качества на епохите, които идват, с високи стандарти и усъвършенствани системи и подсистеми, като същевременно спазваме съществуващата структура. Разбира се, инкорпорирането на старата структура беше направено без никакъв компромис с нашата дизайнерска философия, архитектурен подпис и идентичност.

 

Снимка: LC Architects (LC-A)

 

Какви материали и фасадни системи използвахте в проекта?

 

Фасадата на сградата е комбинация от окачена фасада Е85 на Етем и елементи от алуминиеви композитни панели etalbond®. С екипите на ЕТЕМ и „Елвал Колор" стартирахме съвместната работа още на етап проектиране. Специално за композитния материал искахме той да бъде с топъл бял цвят и много матово покритие. Поради местоположението на сградата имаше опасност заради силното замърсяване от автомобилния трафик матовото покритие да събере и наслои прахови частици на повърхността си и да загуби своята яркост и лекота на цвета, затова беше създадено специално  самопочистващо се завършващо покритие. Така постигнахме търсеният от нас цветен оттенък заедно с желаният матов завършек.

 

Снимка: LC Architects (LC-A)

 

С какво този проект се различава от другите офис проекти в Атина?

 

Orbit е определено емблематичен проект със смесено предназначение, съчетаващ навсякъде в своите пространства свеж и динамичен дизайн. Офисната сграда вече се превърна в нова забележителност в Атина, показвайки архитектурно присъствие от най-висок клас. Въпреки че предназначението на проекта е за работна среда, той съчетава разширени открити площи за излизане, срещи и сесии за обмяна на идеи, а всички офиси имат изглед към „плантацията" на фасадата. Разширените „растителни" площи от фасадата, мостовете, покривните и вертикалните градини предлагат на обитателите зелени зони на открито и вълнуващи гледки на жителите от съседните сгради.

 

Снимка: LC Architects (LC-A)

 

Интервю на ЕТЕМ