„Геел Архитекти” дават препоръки за публичните пространства на София

3794
Представяме ви предложените стъпки за градската идентичност, мобилността, обществения живот и качеството на публичното пространство.

Работата на „Геел" се основава на проучванията, проведени от датския урбанист проф. Ян Геел. Използвайки човешкото измерение като своя отправна точка, той работи за подобряване на условията в градовете вече повече от 50 години.

 

 

През март кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на Столична община  Здравко Здравков, заедно с неговия екип и екипа на Placemake, посрещнаха „Геел" в София. Първоначалният теренен анализ на централната градска част на София позволи на специалистите да получат ясни впечатления за градския център. Последва двудневна работилница с различни участници, чийто фокус бе върху четири различни теми: градска идентичност, мобилност, качества на публичното пространство и обществен живот.

 

През юни екип урбанисти и проектанти от София посети централата на „Геел" в Копенхаген. Трите дни включваха идентифициране и обсъждане на ключовите възможности, предизвикателствата и препоръките за София, както и изследователски обиколки на Копенхаген пеш и с велосипед. По този начин екипът се запозна с моделите на мобилност, публичните пространства и градския живот в Копенхаген - елементи, които впоследствие бяха обсъдени в контекста на ситуацията в София.

 

В доклада „Публични пространства и обществен живот" /вижте го целия тук/ са дадени подробни и обобщени препоръки за четирите теми, по които е работено:

 

 

Съхранете зрителните коридори. Строителството и регулацията трябва да са съобразени с визуалните коридори, така че бъдещите сгради да не пречат на гледката. Гледката към планините е едно от най-големите преимущества на града и не бива да бъде привилегия само за малцина.

 

Свържете градския център с планините. В момента софийският околовръстен път отслабва връзката между Витоша и града. Изграждат се някои пешеходни надлези, които пресичат шосето в опит да разрешат проблема. Въпреки това усилията трябва да се насочат към подобряване на точките за преминаване и осигуряване на възможности за пресичане на нивото на улицата.

 

Краткосрочни мерки: Подобрете местата за пресичане на околовръстния път и осигурете по-качествени, ясно обозначени пешеходни връзки между градския център и планината.

 

Дългосрочни мерки: Изградете велосипедна алея по протежението на Перловска река, която да създаде връзка между планината и града.

 

Използвайте топографията. Своеобразната топография създава усещането за уникалност, но понякога затруднява достъпността. Терасираните терени, при които изкачването е по-неусетно, заслужават особено внимание, особено ако предоставят възможности за почивка. Топографията не бива да бъде пречка пред придвижването, какъвто е случаят в момента - винаги трябва да има достъпни алтернативи.

 

Краткосрочни мерки: осигурете възможности за сядане на стълбите на ул. „Будапеща". 

 

Интегрирайте реката в публичното пространство. Използвайте речните корита и изградете пешеходни и велосипедни маршрути по тяхното протежение. Интегрирайте реките в мрежата на публичните протранства и организирайте по-добри връзки. Осигурете възможности за отдих и контакт с гледките и природата.

 

Краткосрочни мерки: Подобрете съществуващите пешеходни мостове и места за отдих. Идентифицирайте удобно разположена зона край водата за изграждане на временен открит бар или друго подобно съоръжение.

 

Дългосрочни мерки: Почистете водите и изградете непрекъсната алея по протежение на реките с достатъчно места за отдих.

 

Ценете минералните извори. Софийските минерални извори са част от културно-историческото наследство на града и могат да бъдат предпоставка за балнеоложка култура, подобно на съществуващата в Будапеща. Сградите трябва да се поддържат, а историята им - да се популяризира. Традициите в наливането на вода от минералните чешми следва да се отчитат при проектирането на пространството и да се подчертават.

 

Краткосрочни мерки: Осигурете допълнителни възможности за сядане около минералните извори. Популяризирайте историята им и намерете начин да съхраните тази важна част от историята на София.

 

Дългосрочни мерки: Организирайте обществени минерални бани или градски плажове със зони за рекреация. 

 

Подкрепете зелената идентичност на градския център посредством мрежа, която да свързва отделните зелени площи и обществените паркове. Дори пространствата, в които преобладава асфалтът, могат да станат по-привлекателни с помощта на малко озеленяване.

 

Осигурете по-добро разпределение и поддръжка на съществуващите дървета. Погрижете се за равномерното разпределение на уличните дървета във всички части на градския център.

 

Необходими са насоки или политики за подобряване качеството на поддръжка на дърветата, а също и основни указания относно засаждането им, така че да не пречат на пешеходците и същевременно да имат достатъчно място, за да се развиват и цъфтят.

 

Средносрочни мерки: Осигурете линейно озеленяване около всички паркове в града. Заздравете връзката между големите паркове по периферията на централната градска част и градските градини. 

 

Уважавайте и поддържайте паметниците от всички епохи и времена. Гордейте се с историята на София - именно тя прави града такъв, какъвто е днес.

 

Създайте мрежа от маршрути. С времето много от паметниците се оказват откъснати от градската тъкан. Необходимо е да се разработи стратегия за интегрирането им със заобикалящата ги среда - както от гледна точка на визията, така и на експлоатацията на сградите.

 

Съвременна интерпретация на културното наследство. Европа е богата на чудесни примери за добре интерпретирано културно-историческо наследство, което е в контакт с околната среда и хората благодарение на внимателен, съвременен подход.

 

Краткосрочни мерки: Осигурете безплатна онлайн карта на културното наследство на различни езици и се погрижете за редовното и актуализиране.

 

Дългосрочни мерки: Разработете насоки за съвременна реставрация и опазване на културните обекти. Съхранявайте фасадните орнаменти, включително орнаментите по прозорците на историческите сгради. 

 

Контролирайте качеството на сградите с помощта на регулации и разпоредби. Уверете се, че новите сгради подхождат на съществуващата градска тъкан, която има отличен потенциал. Качеството на новите сгради трябва да отговаря на определени стандарти и политики - височина, отстояние от съседните сгради, материали, приземни етажи.

 

Краткосрочни мерки: Разработете насоки за оформяне на фасадите, цветовете им, осветлението по тях, материалите, витрините и разположението на климатиците.

 

Активирайте вътрешните дворове. Вътрешните дворове осигуряват качествено открито пространство с частичен достъп за жителите на града. Идентифицирайте ключовите дворове, които трябва да бъдат реорганизирани, особено в райони, в които се наблюдава недостиг на публично пространство.

 

Използвайте структурите с малък мащаб, за да активирате публичното пространство. Тук-там се срещат кабинки на регулировчици, превърнати в произведения на изкуството. Това е чудесен начин за оползотворяване на неизползвани структури. Що се отнася до малките кафенета и павилиони, Лисабон може да послужи като пример как последователността в дизайна и обзавеждането на уличните кафенета позволява достатъчно гъвкавост и индивидуалност.

 

Краткосрочни мерки: Активирайте неизползваните будки и павилиони. Ако пречат и са изоставени, по-добре да бъдат премахнати. 

 

 

Изградете свързана пешеходна мрежа. Изградете гъста мрежа от пешеходни улици и улици, отдаващи приоритет на пешеходците, така че хората да могат да се наслаждават на интересната градска среда, на гледките, архитектурата и пространствените преживявания.

 

Краткосрочна мярка: Да се затвори ул. „Съборна" за автомобили - от площад „Света Неделя" до ул. „Княз Александър I". В допълнение към пешеходните улици и улиците с приоритет за пешеходците е необходимо да се подобрят и условията за пешеходно придвижване по ключовите булеварди, търговските и местните улици.

 

Повече и по-добри възможности за пресичане. Намалете надлезите и подлезите и осигурете възможности за пресичане на нивото на улицата, където е възможно. Някои подлези са оживени и служат като подстъп към метростанциите, други са тъмни и не се използват. Започнете с подмяната на последните.

 

От ключово значение е да се осигурят допълнителни, безопасни места за пресичане на стратегически локации. Осигурете по-кратко изчакване на светофарите ипо-дълъг интервал на зелената светлина за пешеходците.

 

По-привлекателна пешеходна среда. По-качествени настилки и поддръжка на улиците, премахване на препятствията (колчета и др.). Подобрете уличното осветление в пешеходните зони. Осигурете по-добър микроклимат за пешеходците посредством засаждане на нови улични дървета. Поставянето на асансьори за преодоляване на съществуващи стъпала. Места за сядане покрай улиците - за почивка и срещи. 

Краткосрочни мерки: Да се изготвят указания относно материалите, които могат да се използват в пешеходните зони и публичните пространства. Премахнете колчетата и налагайте глоби на автомобилите, паркирани върху тротоарите.

 

Подобрете количеството и качеството на мрежата - основните булеварди в централната градска част разполагат с достатъчно пространство за обособени велосипедни алеи.

 

Велосипедната мрежа трябва да отнема пространство от улицата, а не от тротоарите!

 

Запълнете пролуките в мрежата. Като начало осигурете добър велосипеден достъп до детските градини, училищата и университетите. В дългосрочен план изградете транзитни велосипедни маршрути.

 

Средносрочни мерки: Изградете по-качествена велосипедна алея по протежение на бул. „Тодор Александров".

 

Краткосрочни мерки: Използвайте старите железопътни линии за велосипедни алеи или зелени площи.

 

По-безопасни условия за велосипедистите. Изградете обособени места за пресичане на велосипедистите и велосипедни светофари. Уверете се, че велосипедната мрежа е защитена от автомобилното движение и има приоритет на кръстовищата.

 

Повишете велосипедната култура и обучението на шофьорите и велосипедистите. Започнете веднага, но разработете и дългосрочен проект. Организирайте кампании за устойчива мобилност и семинари в училищата.

 

Краткосрочни мерки: Маркирайте точките на пресичане за велосипедистите с отличителен цвят с цел повишаване на безопасността на основните кръстовища.

 

Подобряване на велопаркингите. Повишете защитата срещу кражби посредством добре осветени и удачно разположени велопаркинги. Уверете се, че около ключовите сгради, дестинации, транзитни възли и паркове съществуват достатъчно велопаркинги.

 

Свържете велосипедната мрежа с мрежата на обществения градски транспорт, като разрешите превозването на велосипеди в средствата на градския транспорт. 

 

Въведете интегрирана билетна система, която позволява използването на една карта за всички видове обществен транспорт. Разрешете безплатното превозване на велосипеди в метрото. Като начало, това може да се допуска в извън пиковите часове.

 

Осигурете обществен транспорт през нощта - това може да се приложи бързо и представлява добра инвестиция, която не изисква допълнителна инфраструктура.

 

Краткосрочни мерки: Организирайте публичен дебат на тема 24-часов градски транспорт по основните линии. Обсъдете варианта с организирането на безплатен обществен транспорт преди 7:00 ч. с цел намаляване на напрежението върху обществения градски транспорт по време на сутрешния пик.

 

Променете възприятията на населението за обществения градски транспорт. Инициирайте кампании, за да промените нагласите на хората.

 

Подобрете условията за изчакване и придвижване към спирките, като осигурите заслони, информация в реално време и достатъчно възможности за сядане.

 

Средносрочни мерки: Създайте заслони за чакащите пътници с възможности за сядане и електронни табели, които предоставят информация в реално време. Улеснете ориентацията от и към спирките с помощта на ясни, разбираеми знаци и директни връзки. 

 

Използвайте максимално външния и вътрешния обходни пръстени. Необходимо е да се довърши външният пръстен, но съществуващите му части могат да се използват още сега, за да отклонят трафика от центъра на града.

 

Намалете трафика в сърцето на столицата, като прекъснете булевардите с направление изток-запад. Насърчавайте алтернативни видове транспорт към градския център - превърнете ги в по-бърза и по-удобна алтернатива.

 

Стеснете и намалете пътните ленти, където е възможно. Въведете наредба за допустими часове на доставки. Продължавайте да прилагате инициативи като временно затваряне на улици, напр. „седмица на мобилността", „ден без автомобили". Започнете работа по дългосрочни стратегии за намаляване на автомобилния трафик, като например такса „задръстване".

 

Намалете скоростта на автомобилния трафик. Въведете планираните зони за „успокояване" на трафика, както и по-строги мерки за спазване на ограниченията върху скоростта.

 

Разработете интелигентна стратегия за паркингите, за да се ограничат случаите на паркиране по улиците. Паркирането по тротоарите или велоалеите следвада бъде забранено, а глобите да се налагат строго. Подобрете условията на системата „паркирай и се вози".

 

Краткосрочни мерки: Увеличете таксите и данъците за паркиране и разширете обхвата на зоните за платен паркинг.

 

Дългосрочни мерки: Създайте публично-частни партньорства за изграждане на подземни паркинги. Променете нагласата към автомобила като символ на социално положение. Следете качеството на въздуха и шумовото замърсяване, за да повишите информираността относно въздействието на автомобилния транспорт.

 

 

Активиране на нощните пространства. Необходимо е да се осигурят активни приземни етажи, „поглед към улицата", добро улично осветление, особено по протежение на основните пешеходни връзки.

 

Използвайте светлинни ефекти за създаване на специфични вечерни дестинации, които да обогатяват градския живот, напр. светлинни инсталации. Стратегия за събития.

 

Осигурете пространство за фестивали по градските площади (музикални, творчески, книжни фестивали). Тъй като основната част от мероприятията се провеждат през лятото, необходимо е да се положат повече усилия за активиране на града и през останалите сезони. Освен ледени пързалки, могат да се организират и други дейности, като например зимни базари, състезания по кърлинг, снежни инсталации, мероприятия, насочени към децата и т.н.

 

Прегърнете „пазарната култура". Продължавайте да организирате разнообразни коледни базари, временни пазари, ежедневни и фермерски пазари. Погрижете се пазарите да са привлекателни за по-младото поколение. Инициативите в тази посока могат да включват различни артистични и творчески базари, насочени към младите хора.

 

Осигурете повече детски площадки в северозападната част на градския център. Това може да се постигне и чрез отваряне на училищните дворове за външен достъп.

 

Привлечете семействата извън детските площадки посредством игрови инсталации / скулптури / дейности. Улеснете и обезопасете придвижването с деца по градските улици, за да може да привлечете тези потребителски групи към други райони. Разширете пешеходните зони и зоните с приоритет за пешеходците.

 

Поканете туристите да изследват и други зони. Използвайте различни стратегии за ориентация, за да насочите туристите към ключовите дестинации в централната градска част, но също и към зони, за които иначе не биха имали информация. Работете в тясносътрудничество с агенцията по туризма и други заинтересовани лица, за да предоставяте информация онлайни карти на туристическите обекти в хотелите.

 

Увеличете присъствието на студентите в центъра. Осигурете допълнителни съоръжения за студентите в градския център (съоръжения за спорт, настаняване, учене, срещи). Това могат да бъдат зони за работа или учене в неизползвани приземни етажи или публични пространства.

 

Осигурете достъп и дейности за възрастните хора. Тъй като населението на София застарява, е важно да се осигурят удобни места за сядане, места за срещи на открито, безплатни мероприятия, интересни дейности, както и добра достъпност и обществени тоалетни.

 

Осигурете съоръжения и зелени площи за жителите на града. Осигурете лесен достъп до зелените площи, както в близост до дома (балкони и/или вътрешни дворове), така и в квартала (паркове, детски площадки, площади). Организирайте детски ясли, детски градини, училища и супермаркети в или в близост до жилищните райони.

 

Осигурете места за сядане, които позволяват на хората да общуват в различни конфигурации, да работят, да наблюдават града, да учат, да похапват в обедната почивка или да погледат как играят децата им. Погрижете се публичното пространство да не обслужва частни търговски нужди и винаги да предоставя възможности за сядане.

 

Осигурете по-добра връзка с функциите на съседните сгради. Подобрете взаимодействието между публичните пространства и функциите на съседните сгради. Функциите на сградите трябва да преливат в заобикалящото ги публично пространство и да намират отражение в него.

 

Активирайте недостатъчно използваното публично пространство. Отворете някои от вътрешните дворове за ползване от външни посетители и се погрижете за състоянието им - по-добра поддръжка, организирани зони за срещи и разнообразни дейности, които могат да бъдат подбрани с участието на живущитев прилежащите сгради.

 

Краткосрочни мерки: Използвайте частните паркинги на учрежденията за организиране на спонтанни събития или базари през почивните дни. Насърчавайте провеждането на временни мероприятия, фестивали, представления иизложби на открито.  

 

Постоянно следете и анализирайте данните за пешеходния трафик и обществения живот в публичните пространства. Използвайте качествени показатели за анализ на обществения живот - социално равенство, съоношение между половете, потребителски групи, социално взаимодействие и т.н.

 

Използвайте събраните данни, за да оцените доколко са успешни промените в публичното пространство. Насърчавайте сътрудничеството между университетите и институциите за набирането на данни. Споделяйте данните онлайн, за да гарантирате прозрачност и информираност.

 

Краткосрочни мерки: Съберете и анализирайте данните за пешеходния и обществения живот в публичните пространства. 

 

 

Създайте мрежа от публични пространства. Осигурете равномерно разпределение на публичните пространства и добри пешеходни и велосипедни връзки между отделните елементи. Възползвайте се от „порьозната" структура на града и добавете публични пространства там, където е налице недостиг: чрез активиране на неизползвани паркинги или незастроени парцели, напр. за изграждане на градинки, временни пазари и т.н.

 

Средносрочни мерки: Създайте пешеходно ядро посредством пешеходна връзка между площад „Бански", ЦУМ и площад „Света Неделя". Уверете се, че публичното пространство е с приятни пропорции и човешки мащаб. Важно е да има баланс между пространствата с различен мащаб, с други думи - да има както малки, така и големи по размер пространства.

 

Разделете големите площи на различни зони, обвързани с дейностите и функциите на съседните сгради.

 

Краткосрочни мерки: Променете визията на площад „Независимост" и подобрете микросредата с помощта на дървета и места за сядане, които да приканват към срещи. Засилете усещането за принадлежност, като разнообразите функциите му, напр. разнообразни събития, които да активират пространството. 

 

Ограничете паркирането по улиците - паркираните автомобили затрудняват достъпа до публичните пространства или отнемат от територията им. Активирайте отвоюваното пространство посредством подходяща организация и възможности за престой.

 

Ограничете паркирането по периферията на площадите и парковете, за да създадете по-добра връзка със заобикалящите сгради и по-добър контакт сплощада или парка. Осигурете специални съоръжения за паркиране за нуждите на централните жилищни квартали, за да могат жителите да използват вътрешните дворове за отдих, а уличните паркинги да се превърнат в използваемо публично пространство.

 

Избягвайте нахлуването на частното пространство в публичното. Понастоящем търговските функции, като например т.нар. „зимни градини" и до известна степен масите на открито, доминират над част от публичните пространства. Въведете регулации и по-строги мерки за контрол, за да ограничите тенденцията за обсебване на публичното пространство. Във всички случаи, освен маси на открито, трябва да се осигурят и обществени места за сядане.

 

Погрижете се за основните човешки потребности и осигурете чешми, обществени тоалетни, заслони, предпазващи от метеорологичните условия и т.н. Осигурете подходящо улично осветление, за да повишите субективното усещане за безопасност в публичното пространство.

 

Подобрете цялостния микроклимат на публичните пространства посредством защита срещу слънцето, дъжда и вятъра, според ситуацията. Уверете се, че новите сгради не влошават микроклимата - не хвърлят плътна сянка върху публичното пространство и не предизвикват увеличаване на скоростта на вятъра в подножието си. 

 

Подобрете качеството на настилките като цяло, така че не само да намалите препятствията и да улесните достъпа, но и да постигнете съгласувана визия и да насърчите възприятието за свързанамрежа. Настилките трябва да отразяват движението на пешеходците, функциите на сградите и използването на съседните пространства.

 

Активни фасади. Необходимо е да се разработят насоки, които да спомогнат за активиране на фасадите по ключови тепешеходни маршрути.

 

Подчертайте идентичността на всяко публично пространство. Уверете се, че всяко пространство има ясна идентичност и структура, които отразяват местния контекст. Нека културната идентичност на града да намери израз чрез публичните пространства: скейт-паркове, спортни дейности, пазари и т.н.

 

Подчертайте индивидуалността на пространството посредством отличително улично обзавеждане, което улеснява общуването и оживения обществен живот, но се погрижете обзавеждането да спазва установените насоки.

 

Управлявайте нивото на шума в публичните пространства. Високите нива на шума могат да бъдат понижени чрез въвеждане на ограничения на скоростта, ограничаване на пътното движение и осъвременяване на средствата на градския транспорт. За момента елементите на уличното обзавеждане и други обществени функции могат да се разполагат на места с ниски нива на шум.

 

Разчистете центъра от ненужни елементи. Разчистете улиците от саксии, кофи за боклук, табели, стълбове на уличното осветление и всякакви други елементи, които пречат на пешеходните потоци. Намалете визуалното замърсяване под формата на рекламни табели.

 

Въведете и прилагайте насоки за проектиране на публичното пространство: осветление, настилки, търговски табели и фасади. Следете и набирайте информация за стационарните дейности в публичното пространство - тази информация следва да служи като основа за бъдещи решения.

 

Осигурете редовна поддръжка на елементите наградската среда. 

 

 

През 2013 г. Столична община проведе открит международен архитектурен конкурс за обемно-пространствена концепция, архитектурен проект и развитие на централната градска част на София. Градският център бе условно разделен на четири зони. За Зони 2 и 4 инвестиционните проекти вече са одобрени, а разрешенията за строеж - издадени. Догодина започва изпълнението по тях. За Зона 1 не е предоставено финансиране от фондовете на ЕС, а за зона 3 ще се проведе нов архитектурен конкурс.

 

Предвид предстоящито обновяване на публични пространства препоръките от Копенхаген са повече от полезни. 

 

 

Проведеният анализ ще ни помогне да планираме информирано бъдещото развитие на София като функциониращ град с единна и ефикасна транспортна система, в която пешеходните и велосипедните придвижвания са с приоритет. След представянето на този доклад /днес от 17.00 часа в УАСГ - бел. ред./ работата ни продължава с конкретни стъпки за трансформиране на града в по-леснодостъпен, по-безопасен и по-жизнен. Направеното дотук ще бъде отправна точка в бъдещата работа на политически ръководства, възложители, проектанти и всички жители и ползватели на града", казва главният архитект на столицата Здравко Здравков.

 

*Очаквайте подробности за препоръките по всяка една от четирите теми в доклада.


Предстои анализът на световноизвестния урбанист и неговия екип да бъде развит от Столична община в програма с конкретни мерки за действие.

 

Ема Димитрова