"А и А Архитекти" отговориха на въпроси за проекта до Алепу

1379
По-рано днес "Биволъ" съобщи, че арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева, е главен проектант на обекта. (обновена)

Като реакция на публикациите днес, „АиА Архитекти" съобщиха, че имат сключен договор за проектиране на Курортен комплекс „Алепу Вилидж" с ГБС-ТУРС ЕАД от 14 декември 2016 г. Собственик на имота е АЛЕПУ ВИЛИДЖ ЕАД, а ГБС ТУРС АД имат отстъпено право на строеж.

 

„С оглед на обществената чувствителност към строителството в близост до морския бряг, приветстваме извършването на цялостна и задълбочена проверка от страна на компетентните органи за законността на строежа, и ще им окажем пълно съдействие. Проектантският екип няма права и компетенции да отговаря на въпроси, свързани със статута на земята, валидността на заварените устройствени планове, както и за процедурите за законосъобразното започване на строежа. Съгласно договорa за проектиране и нормативната база, тези отговорности са на собствениците на имота, възложителя и строителния надзор", казват от студиото. Оттам уточняват, че досега не са разкривали информация по проекта, защото тече проверка, защото съгласно договора им с възложителя има условия за поверителност и неразпространение на информация, и трето, заради злоумишлената негативна кампания от страна на някои медии.

 

„В 15-годишната си история „АиА Архитекти" са работили по редица значими проекти в България, студиото е награждавано многократно за своята работа с редица български и международни награди. Сред водещите принципи на работата ни, които никога не са били нарушавани, е стриктното спазване на българското законодателство и нормативната уредба", се казва още в съобщението.

 

 

Противосвлачищното съоръжение е интегрирано с конструкцията на сградата

 

Според архитектурното студио, заради свлачището и необходимостта от укрепването му, се е наложило изграждането на обекта да се раздели на два етапа: противосвлачищна конструкция и същинското курортно селище. Възложителят е избрал решение за интегриране на съоръжението с конструкцията на сградата. Конструкцията включва изливни стоманобетонни пилоти, стоманобетонни стени, колони и плочи, изчислени да поемат земния натиск и да възпират движението на земните маси и теглото на бъдещите сгради. Съоръжението прилича на хотелски стаи, защото конструкцията на сградите от курортното селище и противосвлачищната конструкция са интегрирани и следват едни и същи конструктивни оси. В рамките на конструкцията се образуват празни обеми (пространства), които заместват свлечената земна маса. А стълбите и шахтите са предвидени за достъп до подземните нива на това съоръжение.

 

Според студиото, укрепването на земна основа с конструкцията на сградата е често срещано конструктивно решение. В конкретния случай мащабът на съоръжението е голям заради големия обем свлечена земна маса, която трябва да бъде запълнена. Част от тази конструкция са клетките, видими на снимките, които изглеждат като хотелски стаи, но всъщност ще бъдат засипани под земята. Проектът ще е със стъпаловидно разположение на застрояването по стръмния терен  - терасовидно разположени между нивото на пътя и нивото на плажа (явно визуализации на проекта не се предоставят заради условията в договора за неразпространение на информация - бел.ред.).

 

Конструкцията е проектирана от едни от най-опитните специалисти по земна механика и стоманобетонни конструкции в България, като към настоящия момент е изпълнена първата част - противосвлачищна конструкция. Според студиото твърденията, че свлачището може да е активизирано умишлено, са абсурдни, защото никой от участниците в инвестиционния процес няма интерес от подобно действие.

 

 

Свлачището вече е унищожило естественото състояние на терена

 

Проектът попада в защитена зона „Ропотамо" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитена зона „Комплекс Ропотамо" за опазване на дивите птици. В такава местност може да се строи, стига да се следват предписанията за нея, казват от „А и А Архитекти". Според студиото, не всяка строителна намеса след последиците от активизираното свлачище може да се разглежда като унищожаване на ландшафт, защото свлачището вече е унищожило естественото състояние на терена преди започването на строителството. Винаги щеше да има някакъв тип конструкция за укрепване на свлачището, дори и ако теренът нямаше статут на урбанизирана територия и върху него не можеше да се строи, уточняват от студиото.

 

 

Очаква се становище на прокуратурата

 

Припомняме, че преди няколко дни относно първата фаза на проекта за укрепване на свлачището, директорът на ДНСК арх. Иван Несторов заяви, че в момента се извършва мониторинг дали "конструкцията, играеща роля на брегоукрепване", устоява на въздействието на земните маси. За втората фаза - изграждането на ваканционно селище "Алепу вилидж", официално не е дадена „зелена светлина" (през февруари миналата година беше издадена заповед за спиране на строителните работи по самото селище). В същото време бившият инспектор от РДНСК инж. Любомир Йорданов твърди, че за „подпорната стена" вече е издадено разрешение за ползване от 13 февруари, а това е нарушение, тъй като строителството не е приключило. За това, че първата част от строежа е приета и въведена в експлоатация, съобщи  и "Капитал", позовавайки се на „свой източник", както и председателят на Асоциацията на парковете в България и общински съветник в София от "Демократична България" Тома Белев.

 

Тъй като Върховната административна прокуратура поиска доклада от проверката на ДНСК преди дни, намеренията за реализация на втори етап (изграждане на ваканционното селище) може и да не се осъществят, ако прокуратурата установи нарушения. А евентуални такива се коментират във връзка с промяна предназначението на имота, с това дали активно свлачище е имало или е предизвикано, за да се стартира строителство 2 в 1 (укрепване и хотел), с това дали не са подадени различни инвестиционни предложения в РИОСВ-Бургас и в общинската администрация на Созопол, както и дали е спазена одобрената етапност на строителството.

 

Преди дни и премиерът Бойко Борисов заяви: "Ако това е подпорна стена и убеждават мен и всички българи, че тези кутийки не са хотел, това ще стане прекрасно местообитание на птички - една подпорна стена с гнезда. Нали не е хотел, спряно е свлачището, значи спираме го на този етап", каза Борисов.

 

Ема Димитрова