Архитекти: Спрете унищожаването на хотел “Маринела“ в София!

8308
От САБ и КАБ призовават институции и общество да съдействат срещу преустройството на един от шедьоврите на японския архитект Кишо Курокава.

Грубо посегателство се извършва върху един от архитектурните шедьоври, с които нашата столица може да се гордее - хотел "Витоша - Ню Отани" /сега „Маринела"/, известен в миналото като Японския хотел и "Кемпински-Зографски", заяви на пресконференция в БТА арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България. Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа и е една от емблематичните сгради на самия Курокава (1934 г.-2007 г.) - архитектът на 135 от най-значимите сгради в световната архитектура, но това очевидно няма значение за новия собственик на хотела (бизнесменът Ветко Арабаджиев - б.ред.), каза арх. Бакалов.

 

Извършва се тотална промяна на екстериор и интериор и незачитането на авторските права продължава. В момента пък се комбинират стаи, за да бъдат подготвени за продажба, беше казано на пресконференцията.

 

Снимка: КАБ

 

Според браншовите организации преустройствата са в нарушение на Закона за устройство на територията и на Закона за авторското право. От САБ и КАБ казаха още, че ще задвижат процедура по отнемане на правата за практикуване на архитектите, които участват в унищожаването на сградата. От гилдията съобщиха, че ще предприемат и кампания за създаване на нови критерии и правила за запазване на съвременното културно наследство.

 

САБ и КАБ са сезирали ресорните институции, както и японското посолство. Според организациите, след като нашето законодателство продължава да не може да се справи с проблема, то трябва да бъдат сезирани европейски и световни институции. „Всички опити да се нарушава авторското право са равносилни на нарушаването на човешките права", каза Теодор Гогов - първият български архитект, работил с Курокава.

 

КУЛТУРАТА НА НЯКОИ ИНВЕСТИТОРИ НЕ СЕ Е РАЗВИЛА СЪС СКОРОСТТА, С КОЯТО СА ПРИДОБИЛИ ПАРИТЕ СИ

 

Драстични нарушения на авторските права има в случая с хотел „Маринела", каза председателят на Регионална колегия София град към КАБ арх. Иван Аврамов. За съжаление в голямата си част възложителите у нас са неграмотни. Ако се направи например оценка на един такъв обект, може да се окаже, че след подобна реконструкция цената ще падне, защото е унищожена именно оригиналната визия, каза той. Според арх. Аврамов подобен е и случаят с НДК в столицата, който също е обект на посегателство с нерегламентирани вътрешни преустройства.

 

Културата на някои инвеститори не се е развила със скоростта, с която са придобили парите си, каза арх. Тодор Булев. „Щом депутати могат да бъркат географски понятия и да „пратят" Пекин във Виетнам, какво да говорим! Имаме нужда от подкрепата на обществото и е много важно да се обърнем към съвременното наследство, което юридически е недостатъчно добре защитено. „Хотел „Маринела" е комплекс, не може да се променя в отделни части. Това е все едно да отрежеш ръка или крак на човек, или ако купиш правата върху роман, да промениш самоволно част от него. Това феодално мислене шества в страната ни и по отношение на архитектурата", каза той.

 

„РАЗРУШИТЕЛНАТА" ХРОНОЛОГИЯ

 

През пролетта миналата година се случи скандалът с изкореняването на японските вишни от общинска собственост и преместването им в градината на хотела. По същото време тогавашният главен архитект на София Петър Диков задейства процедура по деклариране на хотела като недвижима културна ценност в НИНКН, каза арх. Венета Кавалджиева. Тя припомни и за Протокол от 12.04.2016 г. на ОЕСУТ на СО, в който е посочено, че в края на януари НИНКН са уведомили собствениците за започналата при тях процедура.

 

Междувременно собствениците променят част от южната фасада и разширяват търговската площ, заемайки част от тротоара на бул. „Джеймс Баучер", а според архитектите заявлението е било за преместваем обекти тип "тента" за изграждане на слънцезащита за ресторанта. Започва и разширение на вътрешни пространства, като се подменя оригиналния интериор.

 

 

Снимка: citybuild.bg 

 

В първите дни на май тази година КАБ сигнализира за преустройствата на хотела, за което тогава съобщи citybuild.bg. Като реакция на това на 7 май МРРБ публикува информация, че във връзка с надстрояване на едноетажното тяло на хотел "Маринела" в източната част, служители на ДНСК са извършили проверка на място на строежа и по документи в район "Лозенец". Установено е, че в началото на 2015 г. е издадено разрешение за строеж по идейни проекти за надстрояване - от тогавашния главен архитект на район „Лозенец" Тодор Господинов, който между другото е един от тримата кандидати за главен архитект на Варна в момента!

 

Проверяващите са констатирали, че строителството се извършва без да са одобрени технически проекти по всички части и без да е съставен протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа. Във връзка с допуснатите нарушения е съставен и връчен на възложителя констативен акт за спиране на строежа. От своя страна собствениците обжалват в съда спряното строителство, съобщи БНТ.  

 

 

Снимка: citybuild.bg 

 

Във връзка с информацията относно незаконността на надстрояването, пресцентърът на хотела тогава излезе със съобщение, че разполага с цялата техническа документация, необходима съгласно всички нормативни изисквания, и ще я предостави на компетентните органи. Дружеството заяви още, че относно реконструкциите има кореспонденция с японския офис на арх. Кишо Курокава. От САБ и КАБ обаче съобщиха днес, че след като миналия месец отново са разговаряли с офиса на известния архитект, оттам са им казали, че наистина са получили писмо от собственика, декларирали са желанието си за сътрудничество, но до този момент нямат отговор и сътветно - никакво сътрудничество не се е получило. 

 

Според НИНКН в архивите на института не се откривали данни, че комплексът е културна ценност, а процедурата по даване на статут на културна недвижима собственост на хотела не била пречка за издаване на виза за проектиране, което е абсурдно, каза заместник-председателят на САБ арх. Светлозара Шаханова по повод становище, подписано от директора арх. Даниела Джуркова. „Една година не могат да намерят критерии за оценка!", възмути се арх. Шаханова.

 

На 24 май тази година се навършиха 37 години от откриването на хотела, създаден по проект на един човек не само архитект, но и философ, каза членът на УС на КАБ арх. Атанас Динев и един от авторите на комплекса, работил с Кишо Курокава. Японският творец има над 100 книги и философски трактати, награда за литература и множество награди, изложби, лекции и участия в семинари само в България. Член е на всички големи съюзи на архитектите по света и има стотици проекти в цял свят. „Кишо Курокава е хуманист, който създаде симбиоза в културите. Симбиоза между минало и бъдеще, между вътрешно и външно пространство. Нещо, което в момента се унищожава", каза архитектът.

 

Интервю по повод случая с хотел "Маринела" с председателя на Камарата на архитектите арх. Борислав Игнатов по БНР чуйте тук

 

Ема Димитрова