Архитекти се събират по повод изгорелите тютюневи складове в Пловдив

5703
Умишлен палеж е една от основните версии, назначена е проверка от МК, образувано е досъдебно производство  срещу неизвестен извършител. 

Четири са обектите на територията на "Тютюневия град", които са декларирани недвижими културни ценности: Складовете на Димитър Кудоглу на ул. "Капитан Андреев" 2 /две свързани сгради на един адрес/; Тютюнев склад на ул. "Екзарх Йосиф" 13; Тютюнев склад на "Съединени тютюневи фабрики" - Картела - на ул. "Екзарх Йосиф" 16; и бившият склад на Ориент табако - на ул. "Одрин" 8.

 

В събота изгоряха два обекта недвижими културни ценности /три сгради/, както и Тютюнев склад на ул. „Г. М. Димитров" 27-29. Складът на ул. "Одрин" 8 /за който сме писали нееднократно в citybuild.bg/ беше срутен преди месеци, заради което прокуратурата повдигна обвинения срещу главния архитект на Пловдив.  

 

Снимка: Костадин Палазов. Складовете на Димитър Кудоглу.  

 

На 20 август в събота в 14:53 часа е получено съобщение за пожар в тютюневия склад на ул. "Екзарх Йосиф" 13, на ъгъла с ул. "Иван Вазов". Впоследствие огънят се прехвърля и върху двата долепени един до друг склада - т.нар. Складове на Димитър Кудоглу - на ул. "Капитан Андреев". В карето е слабо засегнат и ремонтираният тютюнев склад, в който сега има фитнес център, който също се води на адрес ул. "Екзарх Йосиф" 13, а около 22:00 ч. пожар избухва и в склада на ул. „Г. М. Димитров" 27-29.

 

При четвъртия склад нещата бяха неспецифични - бурно развитие на пожара, внезапно разпространение на много голяма площ. Това е нещо, което не наблюдавахме при другите складове. Видени са и сини пламъци, няма как толкова бързо да се запали един покрив. Всички причини ще бъдат разгледани и да се надяваме, че ще стигнем до истината", посочи инспектор Цвятко Дешев от „Пожарна безопасност" - Пловдив. По информация на свидетели се е разнасяла и миризма на нафта. 

 

 

Изгорели са покривните конструкции и етажите на сградите, останали са само фасадите им. Масовото мнение за причината за пожара е, че той е умишлено предизвикан с цел по-лесно да бъдат усвоени терените за бъдещо строителство. Другата версия на гражданите е, че към сградите е проявена небрежност и не са били обезопасени.

 

 

На мястото в събота беше кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му никой няма представа къде се намират собствениците на четирите опожарени постройки. Също така няма данни те да са искали по официален път събаряне на някоя от сградите. Те имали предписания да ги обезопасят, но не и да ги възстановят. Днес щяло да стане ясно кои са собствениците - след като се направи подборен анализ на документацията през годините. Междувременно общината нареди да бъде затворен районът около складовете.  

 

Министърът на културата Вежди Рашидов от своя страна разпореди вчера на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място. След приключването й министерството ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 година.

 

Днес КAБ и САБ свикват спешно заседание по повод тежкия инцидент. Според архитектите, ако се следват европейските модели за консервация на сгради, фасадите могат да бъдат спасени. Случилото се касае пряко провеждането на Архитектурен форум 2016. Акцент в планирането на събитието е Тютюневият град, обявен е и архитектурен конкурс. Имайки предвид така стеклите се обстоятелства обаче, фокусът ще се пренасочи от социализирането към консервирането на складовете. Според специалисти, нужно е спешно укрепване, защото вътрешността на сградите е напълно унищожена от огнената стихия. Пострадаха и фасадите, по които отпечатък остави и водата, с която пожарникарите се опитваха да потушат бедствието. 

 

 

В знак на протест срещу съдбата на тютюневите складове и начинът, по който се съхраняват паметниците на културата, пловдивчани организираха вчера вечерта флашмоб пред полицейските ленти около изгорелите складове. Вълна от недоволство заля и социалните мрежи. Днес в 10.00 часа Гражданска инициатива за Тютюневия град се събира пред община Пловдив, за да потърси отговори.

 

Ема Димитрова