Библиотека изграждат в сградата на бившата немска болница в Бургас

2639
В комплекса ще има и Културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство.

Бившето немско училище и после болница е построена през 1935 г. и функционира до началото на 90-те години, когато става неизползваема. В резултат на липсата на поддръжка, климатичните условия и вандализъм тя е в сегашното си състояние - разграбена и с компрометирани вътрешни и външни мазилки и дограми, а част от инсталациите липсват.

 

 

"Дълги години сградата беше държавна собственост, но благодарение на решение на МС и в отговор на огромната нужда на Бургас от нова съвременна библиотека, която да събере на едно място 4-те лъча на регионалната библиотека, сградата вече е собственост на общината. Приключихме с всички необходими процедури за стартиране на проекта." Това заяви кметът Димитър Николов днес в двора на порутената сграда и даде старт на проекта.

 

 

"Освен храм на книгата, след две години сградата ще бъде и място за наука, изкуство и култура. Ще се съчетаят по изключително приятен начин ландшафта с пространствата, определени за библиотека, и амфитеатър. Ще има много зеленина и удобства", обясни още кметът.

 

 

За проекта сме писали още през 2014 година и през февруари тази година. Той е на варненскато фирма "Дизарх" ООД, която спечели конкурс. Според арх. Делян Жечев основната идея, към която са се придържали при изготвянето на проекта, е спазването на изискванията за максимално запазване на съществуващата конструкция, тъй като сградата се намира в жилищна зона и не трябва да се допуска контраст в околната среда.

 

 

Мястото ще разполага с кафетерия, панорамен асансьор, гардеробиерна, подземен паркинг и тераса. Връзката между съществуваща сграда - библиотеката и новопостроената - музеят, се разграничава чрез атриум помежду им. Отвореното пространство ще насочва посетителите в три посоки - към библиотеката, музея и градината.

 

 

По първоначалния проект атрактивният нов облик ще бъде подсилен с големи стъклени витрини, през които ще се наблюдават книжните рафтове. Това ще даде възможност за навлизане на повече светлина, а книгите ще се виждат дори от по-далечно разстояние, като така всеки ще се ориентира с какво предназначение е сградата. Друг характерен детайл в спечелилия проект са надписи и цитати от класически книги и емблематични за времето си автори. Те се предвиждаше да бъдат инкрустирани върху стъклата на сградата.

 

 

Целта на проекта е Културно-образователният център за съвременно изкуство да се превърне в пространство за излагане на изящно, приложно, декоративно изкуство, мода, интериорен, екстериорен и промишлен дизайн и развитие на творчески индустрии.

 

 

Друг основен мотив за реализацията на проекта е липсата на голяма обществена сграда, с достатъчно помещения за съхранение и използване на фонда на Регионална библиотека "П. К. Яворов". В момента тя е разположена в 4 отделни сгради, отдалечени една от друга. Проектът предвижда изграждане на модерна библиотека, която да обслужва целия фонд на библиотеката.

 

 

 

 

 

Предвидено е закупуване на ново обзавеждане за всички зали, читални и кабинети. Ще бъде обособена зона за детско творчество и зона с ателиета и работилници за млади автори.

 

 

 

Проектът ще бъде реализиран чрез безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" и собствен принос на Община Бургас. През юни за изпълнител на строителните дейносте беше избрано „БИ  БУРГАС-2019"  ДЗЗД с водещ съдружник „ПАРТНЬОРИ-А.Т." ЕООД и съдружници „ЕНЕРГОИНВЕСТИНЖЕНЕРИНГ" и „АЛДИ КОМЕРС ГРУП" ЕООД.

 

 

Успоредно с новата сграда ще бъдат реконструирани и четири улици, осигуряващи достъп до нея.