Биореактори с водорасли и дигитална карта на чешмите в София

469
Това са проектите-финалисти в пилотната инициатива на Столична община „Академия за ВИЗИОНЕРИ“.

 

Проектите "VODORASL02" и „Stolichna H20" ще бъдат представени на 25 септември в Софийската лаборатория за иновации (Sofia Lab).  Техни автори са младежите Моника, Денис, Петя и Ванеса от "Академията", с ментори арх. Любо Георгиев и Елица Панайотова.

 

На ул. "Сердика" № 1, в младежкото пространство на третия етаж ще бъдат сглобени 20 биореактора с микроводорасли. Един от тях пречиства пространство до 20 кв. м, а за изработването му му са необходими не повече от 40 лв. Проектът „VODORASLO2" е локално решение, подобряващо качеството на въздуха в затворени помещения. Сглобените биореактори ще бъдат предоставени на участниците в събитието и дискусията. Oще 80 биореактора ще бъдат инсталирани в училища на територията на София до края на септември. Желаещите да се включат в сглобяването на биореакторите, в дискусии с експерти и в интерактивни презентации, е необходимо да попълнят формата за записване тук.

 

Решение за намаляване употребата на пластмаса намира вторият проект от направление „Екология и градска среда" "Stolichna H2О". В рамките на проекта ще бъде актуализирана дигитална карта на чешмите в София, която ще улесни достъпа на гражданите до питейна вода, като по този начин ще допринесе за ограничаване използването на пластмасови бутилки. Доброволци ще се включат в маркирането на чешмите в София, отбелязвайки тяхното обективно състояние с помощта на онлайн формуляр. Авторите на идеята предвиждат картата да показва и ресторантите, магазините, кафенетата, предлагащи безплатно наливане на вода. Търговските обекти ще бъдат обозначени със стикери, дизайн на художничката Петя Димитрова, участник в "Академията". Желаещите да се включат като доброволци в маркирането на чешмите могат да го направят чрез попълване на Google формуляр тук.

 

Освен демонстрация по сглобяване на биореактори и доброволческа акция по регистриране на чешмите в София, младежите от направление „Екология и градска среда" са подготвили интересна програма за целия съботен ден, включваща стендъп комедия, дискусии, презентации. 

 

 

 

„Академия за ВИЗИОНЕРИ" на Столична община финансира 7 проекта на млади хора в 5 тематични области: Изкуство, култура, образование и наука, Спорт и здраве, Гражданско и здравно образование, медийна грамотност, Подкрепа на хора в неравностойно положение и Екология и градска среда.