Българско студио спечели международен архитектурен конкурс във Франция

2681
За проекта Мемориал на Мира разказа арх. Александър Йончев на Архитектурно-строителната седмица.

Вчера членове на Камарата на архитектите в България имаха възможност да представят своята работа на конференция „Съвременни архитектурни практики в България". Тя стана възможна благодарение на инициативата на ръководството на КАБ в съпътстващите събития на строителната седмица да влязат повече архитектурни теми. Така седмицата стана АРХИТЕКТУРНО-СТРОИТЕЛНА и в първия ден от изложението архитекти представиха своята работа и проекти в презентации в стил TED от по 15 минути.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

За практиката на студио Simple.Architecture разказа арх. Александър Йончев /вижте проектите в сайта на студиото/. Той завършва с отличие Университета по архитектура в Сент-Етиен през 2013-та година. До 2015-та работи в италианския архитектурен колектив Damilanostudio Architects, където има възможността да се срещне и да си сътрудничи с някои от най-знаменитите съвременни италиански дизайнери като Масимо Мороци и Франческо Бинфаре.

 

По време на своята практика в Италия арх. Александър Йончев разработва различни видове проекти: еднофамилни къщи, апартаменти, жилищни и офис сгради, както и няколко търговски обекта. Поверени са му различни проекти, реализирани в южна Франция. Редом с италианския архитект Дуилио Дамилано Йончев посещава Венецианското Биенале, Мебелния салон в Милано и други архитектурни събития от национално и международно ниво. Междувременно изкарва допълнителни архитектурни курсове към Политехническия университет в Лозана и Университета Иейл.

 

Вдъхновен от света на дизайна в Италия, през 2016-та година арх. Александър Йончев основава своя собствен бранд Fons&Origo, а до 2017-та работи в известния български колектив LG Group, ръководен от арх. Атанас Панов. През 2017-та арх. Йончев става член на Камарата на архитектите в България, получавайки пълна проектантска правоспособност. В същата година полага началото на Simple.Architecture, където формират екип в зависимост от обема на проекта. Основната визия на студиото е Simple архитектурата с максимално изчистена визия. Процесът на работа започва със скици и макети, разчленяване на проекта на различни компоненти и едва тогава се работи на компютър. Някой път се оказва, че идеята не се получава и тръгваме от нулата, каза арх. Йончев на форума.

 

Снимка: Simple.Architecture

 

Тази година студиото спечели първо място в международен архитектурен конкурс във Франция - за идеен проект за Мемориал на Мира по повод 100-годишнината от подписването на мирен договор след Първата световна война. До края на годината се очаква той да бъде построен.

 

Източник: Simple.Architecture

 

Проектът има за цел да създаде едновременно физическо и лично преживяване, което въздейства на сетивата и свързва човека с архитектурата и светлината. Като Мемориал на Мира неговата конструкция се завърта около едно спокойно ядро. Архаичната и безвременна форма на конуса отразява безкрайността на темата за мира. Посетителят може да влезе през тесен процеп, който го въвежда в „коридора на пречистването". Този коридор, потопен в полумрак, има за цел да го отдалечи от заобикалящия го свят, за да го отведе до залата на Мира - едно пространство с правилна симетрична форма, което насочва погледа към небето. Същият този поглед, който по времето на Първата световна война се свързвал със страха и с терора, днес символизира мира, надеждата и безкрайността. Пространството приканва посетителя да помисли над значението и необходимостта от мир за цялостното съществуване на човечеството.

 

Източник: Simple.Architecture

 

Мемориалът е композиран от два пресечени конуса. Външният конус, чийто отрязан връх сочи към небето, представлява обвивка, която разделя вътрешността на Мемориала от заобикалящия го свят. Вътрешният конус, който сочи към земята, създава втора граница, този път между „коридора на пречистването" и залата на Мира. Един малък процеп между двете форми пропуска лека и насочена зенитална светлина в „коридора на пречистването" и по този начин насочва към сърцето на проекта.

 

Конструкцията ще бъде издигната чрез 3D принтиране на бетон. Геометрията на Мемориала взима предвид тази техника, както и габаритите на принта и неговия капацитет на работа. Стоманобетонна основа е положена на терена и е покрита с кварцови плочи. Изпринтеният бетон се захваща в нея, а накрая принтерът се изтегля с кран през зениталния отвор с диаметър 5 метра.

 

Източник: Simple.Architecture

 

Освен основната си работа, Йончев съвместно с Френския институт в България организира архитектурно ателие, за да помогне на курсистите да опознаят отделните области в архитектурата. Той разделя часовете на две части - презентационна и практическа, като последната е свързана с изработването на макети по зададена тема. През февруари приключи първият цикъл от поредицата "Архитектурно ателие".

 

Снимка: арх. Александър Йончев

 

Ема Димитрова