КАБ чака отговор за надстрояване на част от хотел "Маринела" в София

8255
Архитектите сигнализират за издигането на стоманена конструкция върху нискоетажното тяло на хотела по североизточния му фронт.

 

Документът със сигнала на КАБ до ДНСК и Столична община може да видите ТУК.

 

 

 

Кореспонденция по темата между арх. Красимира Старчева и бившия вече главен архитект Петър Диков можете да видите ТУК.

 

 

 

От КАБ още чакат официално становище във връзка с надстрояването на част от хотела. Неофициалната информация оттам е, че се прави разширение на конферентния център. Според пресцентъра на Столична община имотът е частен и не е със статут на паметник на културата, като собственикът имал съответните разрешителни за строежа от район "Лозенец". Началникът на ДНСК инж. Милка Гечева не отговаря на телефона си, а в момента очакваме отговор от местната община по въпроса. 

 

Според председателя на КАБ арх. Владимир Дамянов за такава емблематична сграда, без значение дали е паметник на културата или не, при каквато и да било намеса собствениците и проектантите са длъжни да уведомят авторите /в случая наследниците или екипа на починалия през 2007 година архитект Кишо Курокава/. "Те са задължени да уведомят авторите и ако колегите не са направили това, трябва да понесат санкции", каза за citybuild.bg арх. Дамянов. 

 

 

 

 

Снимки: citybuild.bg 

 

През лятото миналата година пловдивският бизнесмен и собственик на хотела Ветко Арабаджиев нашумя заради това, че негов наемател премести вишневи дървета от терен публична общинска собственост в частния имот. В отговор на целия обществен шум заради вишните миналия месец от хотела публикуваха снимки на облагородената Японска градина с пренесените от тротоара дървета заедно с още вишни, донесени специално от Япония. А в отговор на критиките относно интериорното преустройство във Фейсбук страницата на "Маринела" непрекъснато тагват известни личности, които предпочитали новите заведения и хотела като цяло за провеждането на различни събития. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: citybuild.bg 

Ема Димитрова