Директорът и голяма част от екипа на "Софияплан" си подадоха оставките

907
Според арх. Любо Георгиев причините са липса на диалог и доверие от страна на общината и съответно - липса на ефект от работата на общинското предприятие.

"Днес уведомих кмета на Столичната община, че напускам поста директор на ОП „Софияплан“, считано от 28.10.2021. Оставам на поста още 3 месеца, за да завършим няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София.

 

Причината за напускането ми е, че работата ни в "Софияплан" остава почти винаги на хартия. Тоест не води до реални действия за подобряване на средата, а понякога дори се предприемат такива в противоположната посока на това, което предлагаме. Смятам, че знанията и капацитетът на "Софияплан" биват неглижирани и игнорирани.

 

Поводът за моето напускане е решението на СОС от 22.07. За мен то е равносилно на отказ от управление от страна на кмета. Не намирам логично обяснение на това тя да прехвърля ключова своя отговорност - координацията на дейността на зам-кметовете - към мен", казва арх. Любо Георгиев*. Вижте неговото писмо, с което е уведомил кмета за своето решение и мотивите за него.

 

Градските активисти от „Спаси София" и независимият общински съветник Борис Бонев реагираха остро на новината, че директорът и много от експертите и служителите на „Софияплан" си подадоха оставките. Те настояват това да направи още днес и кметът Фандъкова, тъй като тя „не може да ръководи София". „Това е опит за превземане на автономно и експертно общинско дружество, тъй като Фандъкова търси друг виновник за провалите си", заяви Борис Бонев.

 

 

Според „Спаси София" Фандъкова и колегите ѝ от ГЕРБ са разрушили единственото работещо общинско предприятие, което в последните години е било лъч нормалност в столицата. „Там работеха млади, активни, образовани и независими експерти - все качества, към които хората от ГЕРБ и кметът явно имат непоносимост", казват от организацията.

 

Според представителите на „Спаси София" в предизборната си кампания Фандъкова не е спряла да ползва за ПР Визия за София, разработена именно от екипа на „Софияплан", но след изборите не е изпълнила дори и една мярка от нея. „Притеснителното е, че тази атака и превземане идват в ключов момент за столицата. Предстои изготвяне на нов ОУП, който да предопредели развитието на София за следващите десетилетия. Подозирам, че целта е една - да може ГЕРБ да позволи още повече презастрояване, хаос, корупция и терени за "наши" хора. Не случайно за нов директор се гласи човек, нямащ нищо общо със София, но пък е бивш съветник на Томислав Дончев", споделя Андрей Зографски.

 

 

Според „Спаси София" оставката на арх. Любо Георгиев и екипа на общинското предприятие е загуба за София. „Експертният потенциал беше граден в продължение на години, а Фандъкова и партийните войници от ГЕРБ го унищожиха, без да им мигне окото. При това в личен, а не в обществен интерес - да прикрият следите за собствените си провали и желанието им силово да контролират всички процеси в града", казват градските активисти.

 

 

*Любо Георгиев учи архитектура в IUAV (Венеция, Италия) и завършва магистратура по архитектура и урбанизъм в TU Delft (Делфт, Холандия). Има богат опит като проектант и ръководител на мулти-дисциплинарни екипи. Работи като директор на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK (Пловдив, 2014-2016), водещ проектант в Turenscape (Пекин, Китай 2012 - 2014), проектант в MVRDV (Ротердам, Холандия, 2009) и в Claus en Kaan Architecten (Амстердам, Холандия, 2007 - 2009). Важна част от неговата дейност включва проекти с обществена насоченост: участва в инициативи като "Failed Architecture", рубриката "Архитектурна критика", филмите "Усещане за град" и "Познавате ли архитекта?", групата "Лаборатория за градско развитие". Съ-/автор е на изложби, работилници, лекции и публикации. Директор е на Софияплан от края на юли 2017 година. Успоредно с това е и ръководител на екипа, работещ по създаването на Визия за София.