До дни започва ремонтът на първото търговско училище у нас - ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ в Свищов

70

Ще бъдат запазени архитектурните достойнства на паметника на културата по проект на австрийския архитект Паул Бранк


Снимка: Община Свищов

Цялостният ремонт на Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ е дългоочакван както за училището, така и за Община Свищов, тъй като сградата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение. На 12 и 13 януари Търговската гимназия успешно се премести в сградата на приемащо училище „Филип Сакелариевич“, за да стартира предстоящия голям ремонт, очакван от цяло десетилетие. Той стана възможен в резултат на реализирането на проект „Изпълнение на СМР – фасадна реставрация, енергоспестяващи мероприятия, вътрешен ремонт, ремонт на спортна площадка и нова мълниезащита“, в изпълнение на проект по Оперативна програма „Региона в растеж“. Стойността на строително-монтажните работи е в размер на 2 489 999 лева без ДДС. Изпълнител е ПАРСЕК ГРУП ЕООД.

Източник: ДА „Архиви“. Училището преди Първата световна война.

Държавна търговска гимназия “Димитър Хадживасилев” е първото професионално училище в България. Неговата история започва десет години преди дарителския жест на патронa му Димитър Хадживасилев (1814-1884), който дарява крупната за времето си сума от 240 000 златни лева за построяването на училищната сграда и нейното поддържане. Благодарение на това, както и на намесата на много други видни личности от онова време, между които Киряк Цанков, Евлоги Георгиев и Княз Батемберг, на сесията от 9 февруари 1883 г. Народното събрание одобрява решение за откриването на първото търговско училище в България.

За начало на практическото реализиране на идеята за създаване на Търговска гимназия в Свищов се счита Княжески указ № 79/5 юли 1885г, с който се утвърждава “Устав за откриването на Търговска Гимназия”. След избирането и на Училищното настоятелство, в негова най-голяма и най-важна цел се превръща построяването на сградата на Гимназията.

Сумата, набрана от лихвите на основния фонд, е крайно недостатъчна, за да започне голям строеж и Министерството на финансите не дава разрешение за изработване на план за бъдещата сграда. Минават няколко години, докато българското правителство приеме и обяви, че ще подпомогне финансово построяването на сграда за Търговската гимназия в Свищов.  

През зимата на 1891 година се обявява конкурс за изработването на архитектурен проект.  В него вземат участие български и чуждестранни архитекти. Най-силно впечатление прави проектът на австрийския архитект Паул Бранк, който представя бъдещата сграда на Търговската гимназия като умален модел на сградата на Виенския държавен университет и спечелва конкурса.

Основният камък на сградата на Търговската гимназия е положен на 1 септември 1892 година и нейният строеж продължава до декември 1895 година. Масивната постройка е с внушителни размери, високи тавани, вътрешни носещи колони, голяма актова зала, катедрален купол, стенописи и с парно отопление.

Земетресението от 4 март 1977 г. разрушава тавана на сградата, рухват аулата и учителската стая, цялото училище е напукано, повреден е механичният часовник на покрива над централната фасада. Реставрирането на сградата продължава до 1984 г. В него са включени много български и чуждестранни специалисти - архитекти, инженери, художници и др.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета