За догодина остава реконструкцията на банята в Горна Баня

1234
Това беше един от спорните моменти в обсъждането на актуализацията на бюджета на София, приета от общинския съвет.

Актуализацията на бюджета се налага заради намалените приходи на общината след въвеждане на извънредното положение. Експертите имат много по-песимистични прогнози от заложената в тази първа актуализация, като в средата на годината ще направим нова оценка на бюджета, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Намалението на средствата за инфраструктурни обекти на този етап е 7,3 млн. лв.

 

"София не се дели на партийни владения. Всички проекти в капиталовата програма, които заложихме и приехме в началото на годината, са проекти на Столична община, за които имаме общо разбиране, че са важни и необходими. В капиталовата програма няма проекти на Фандъкова или на един или друг районен кмет - това са проектите на София, по които и аз, и екипът ми сме работили повече от година, а за някои от тях и доста повече", каза Фандъкова във връзка с недоволството на кмета на район „Овча купел", че близо 1/3 от отпадащите обекти от капиталовата програма касаят обекти в района (депото в Суходол, баните в Горна баня и Овча купел и ул. "Народно хоро").

 

Отлагат се ремонтите на ул. "Народно хоро" и банята в Горна баня

 

Според Фандъкова по отношение ремонта на ул. "Народно хоро", преди отчуждаването на 10 имота, промяна в проектирането и нова обществена поръчка ремонт не може да има, затова на този етап проектът се отлага. За догодина остава и ремонтът на банята в Горна баня, срещу което се обявиха от Инициативния комитет в квартала. Средствата, заложени за авариен ремонт на фасадата на сградата в размер на 700 000 лева, бяха извадени от бюджета на Столичната община. Според общинския съветник от Демократична България Методи Лалов при добра организация този проект може да се случи тази година - за сметка на други ремонти, които не са толкова належащи.

 

 

Препроектира се реконструкцията на банята в Овча купел

 

По време на обсъждането стана ясно още, че реконструкцията на баня Овча купел не може да се случи тази година заради искане за препроектиране от страна на НИНКН. Според общинския съветник от БСП и зам.-председател на СОС Милка Христова обществената поръчка е прекратена, защото предвидената реконструкция е несъвместима с предназначението на сградата. Припомняме, че обновяването на банята е предвидено като част от изграждането и развитието на център за върхови постижения „Наследство БГ", като в недвижимата културна ценност от „местно значение" се предвижда да бъдат изградени част от изследователските лаборатории на Центъра и едновременно с това - да се предлагат процедури с минерална вода и занимания за здраве за подобряване качеството на живот.

 

 

Отлагат се и други инфраструктурни проекти

 

Тази година ще завърши проектирането на Чепинско шосе, транспортният тунел на НДК, но строителните дейности ще могат да започнат догодина. Намаляват се средства за изграждане на локални платна на ССТ и на улици в м. „Къро" заради продължаващи процедури по отчуждаване. С 3,2 млн. лв. намаляват средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци - от центъра за биомаса, завод за преработка на едрогабаритни отпадъци и рекултивацията на "Суходол". С 1,9 млн. лв. се намаляват средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка „Заимов" и градината „Св. Георги" остават за 2021 г. Намаляват се заложените средства за разширяване на централния гробищен парк с 400 хил. лв.

 

Ремонтите на улиците „Николай Коперник" и „Атанас Узунов" в „Слатина" се очаква да стартират през лятото. За тях първоначално се предвиждаше да бъдат запазени средствата само за проектиране в бюджета, защото не е имало завършена процедура,  но от района са уверили, че той може да стартира.

 

Ема Димитрова