II8I – три еднофамилни къщи

1562
Комплексът в столичния кв. "Бояна" беше номиниран в конкурса "Български архитектурни награди 2019" на Камарата на архитектите.

Снимка: CityBuild.bg. Арх. Атанас Панов /вдясно/ получава сертификат по време на церемонията по награждаването.

 

Комплексът II8I се състои от три еднофамилни жилищни сгради, достъпни чрез вътрешна за имота улица, като всяка къща разполага със самостоятелно дворно пространство и открит басейн. Проектът е на ЛП АРХ, а комплексът с РЗП  1 354 м2 е завършен миналата година. Ситуирането на къщите в парцела предоставя едновременно поглед към планината в южна посока и градски пейзаж на София в северна посока.

 

 

 

 

 

Къщите се състоят от три жилищни етажа - полуподземен, приземен и първи надземен етаж, обединени от вътрешно стълбище. На сутеренно ниво се намира входно фоайе с дрешник и санитарен възел, гараж с прилежащи технически помещения, самостоятелен апартамент за гости с кухненска част, баня и самостоятелен двор. Приземният етаж на нивото на основния двор съдържа дневна с камина и излаз на покрита тераса с барбекю и открит басейн, трапезария и кухня с възможност за отделяне от общото етажно пространство, санитарен възел. На първия надземен етаж се намират три спални, от които две с обща баня и една родителска със самостоятелна баня и дрешник. Всички спални имат достъп до просторна открита тераса.

 

 

 

 

Семплите архитектурни форми, съчетани със съвременни фасадни материали, изграждат спокойна и хармонична визия на сградите. Фасадата редува мазилка, обшивка от алуминиев композит и облицовка от вертикални керамични елементи.