Експериментариумът в София Тех Парк е с продукти на "Технопанел”

2938
Освен че посреща и информира идващите за пръв път, сградата с пешеходен мост предоставя музейно-изложбена площ.

Доставчик на фасадната система сандвич панели на Експериментариума, открит в края на миналата година, е водещият български производител „Технопанел" ЕАД. В сградата са използвани стенни двустранно гладки панели със скрит монтаж и сърцевина от минерална вата (TFACE SFF MW 100) с огнеустойчивост 120 мин (EI120) - около 4000 кв.м, както и около 1000 кв.м стенни полиуретанови панели със скрит монтаж - отново двустранно гладки. Панелите са двустранно в цвят RAL 9010.

 

 

„Експериментариум и посетителски център" е със стратегическо местоположение и има входно-разпределителна функция за целия Научно-технологичен парк. Сградата е в озеленена паркова среда между бул. "Цариградско шосе" и вътрешността на комплекса. Има РЗП 3787 м2, а покривната площ е 1330 м2. Състои се от приземно ниво, междинно ниво и две експозиционни нива.

 

Възложител на "Експериментариум и посетителски център с пешеходен мост" е „София Тех Парк" АД. Изпълнителят е Обединение „Експо Тех Парк", което включва „Трейс груп холд" АД, „Планекс" ООД и „Иво Петров Архитекти" ООД. Стойността на договора е 4,789 млн. лева. 

 

 

"Експериментариум и посетителски център" съдържа: фоайе с гардероб, рецепция, информация, тоалетни за посетители, кафене и книжарница/магазин за подаръци; интерактивно пространство Експериментариум, съдържащо експозиции на теми като тялото, енергия, възприятия, светлина, математика, земята, физика и др.; експозиционни площи за временни изложби, представяне на нови технологии и продукти; помещения на администрацията за екскурзоводи, рецепция, охрана, уредник на експозиционните площи, обслужващи помещения.

 

Към сградата се изгражда пешеходен мост, който осъществява връзката с бул. "Цариградско шосе". Дължината на моста е 126.50 м, ширината му - 8 м. Мостът ще бъде със стоманобетонова конструкция - монолитно изпълнение на колони и пилоти и предварително напрегнати греди. Той  ще осигурява необходимата връзка на посетителите с главните направления на градския транспорт  и ще позволява удобно пресичане на булеварда от велосипедисти и пешеходци. Мостът ще има стълбищни клетки и асансьори за хора с увреждания. 

 

 

Освен за Експериментариум|Посетителски център|Музей „Технопанел" достави панели за вътрешни преградни стени и за друг обект в Научно-технологичния парк - „Лаборатории и офиси" на Обединение „Телекомплект ТА", което включва „Телекомплект" АД и „Тилев Архитекти" ООД.