Експерти обсъдиха варианти за Дупката във Варна

972
Обсъждането е първо от поредица срещи с цел да бъде изяснена точната функция на база допитването сред гражданите.

Експертно обсъждане на различни визии за съдбата на Дупката се проведе във вторник във Варна, след финала на онлайн анкетата, която бе проведена сред гражданите по инициатива на Община Варна. В нея се включиха над 3000 души, а резултатът бе категоричен - варненци не искат търговски дом на мястото на Дупката, а многофункционално културно пространство, с експониране на археологията.

 

Дискусията бе проведена в Дома на архитекта, организирана от екипа, реализирал анкетата в морската столица. В дебата се включиха представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България, арх. Чавдара Николова, доц. Станчо Веков, Димитър Трайчев от Фонд „Култура" към Община Варна, арх. Георги Минчев, арх. Виктор Бузев - главен архитект на община Варна и др.

 

 

В дискусията се чуха идеи за акустична концертна зала, информационен културен център, aрхеологическите находки да бъдат интегрирани в цялостния ансамбъл, а не да бъдат изложени самоцелно. Бе разгледана и опцията да са част от археологически маршрут, свързващ близките археологически ценности. 

 

Организаторите от „Идея за Варна" обясниха, че предстои да се проведат обществени и експертни обсъждания и със специалисти в други области, чиито мнения да формулират ясна функция за бъдещия проект.

 

 

Линк към сайта: https://ideavarna.com/