Експертите от НИНКН не одобриха проекта за Небет тепе

1125
Той ще доведе до загуба на културно-историческа стойност на недвижимата културна ценност, категорични са архитектите в становище до зам.-министъра на културата.

Експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство излязоха със становище по повод проекта за реконструкция на Небет тепе, който изпратиха до зам.-министъра на културата Велислава Кръстева, на чието пряко подчинение са. Именно от нея зависи съгласуването на представения от общината преди броени дни проект, съобщи вчера podtepeto.comСпециалистите са категорични, че представените предложения за намеса са крайно неприемливи и недопустими от гледна точка опазването на археологическата недвижима културна ценност.

 

Проектното предложение, предвиждащо необратима намеса и почиващо върху непрофесионална, неубедителна и недоказана графична реконструкция, е в пълно противоречие с действащата нормативна уредба и ратифицираните международни документи. Ефектът от реализиране на такова предложение би бил крайно неблагоприятно профанизиране на експонирането и безвъзвратна загуба на изключителна културно-историческа стойност на недвижимата културна ценност, пишат още в оценката си експертите.

 

Те предлагат на министъра на културата да НЕ съгласува представената проектна документация и да поиска коригирането й. И допълват, че са напълно солидарни и застават твърдо зад позицията на пловдивската архитектурна колегия, която остро се възпротиви срещу новите намерения за реконструкция на Небет тепе. Така експертизата във ведомството на практика призова политическото му ръководство да не приема така изложената документация и да я върне за преработка.


Архитектите подчертават, че научните изследвания липсват в предоставената проектна документация, а авторът на идейния проект е предоставил неубедителна художествена интерпретация на крепостна стена, обичайна за малките планински стражеви укрепления от епохата на късното средновековие. 

 

Предложението за изграждане на порта не почива на достатъчно доказателства за съществуването на такова съоръжение, както и за размера на отвора и чупките в прохода. Предложението за надзиждането до зъбер и обособяването на три експозиционни музейни нива не почива на аргументирана графична реконструкция и е методологически и функционално неприемливо. В резултат, полученият краен образ е неправдоподобен и реализирането му би довело до недопустимо обезличаване на отделни исторически периоди от съществуването на обекта, до игнориране и неглижиране на богатството и разнообразието на автентичните структури и безвъзвратна тяхната културно-историческа, познавателна и естетическа стойност, категорични са специалистите.

 

Те допълват, че заложеният в проекта ескалатор е „абсолютно неприемливо от естетическа, функционална, техническа и експлоатационна гледна точка" предложение. Те подчертават, че в проекта не е представена част „Паркоустройство и благоустройство".