Финализиран е първият етап от проекта за стабилизиране на мозайките на Бузлуджа

1330
Той бе реализиран с финансиране от фондация „Гети” и подкрепата на Областна администрация Стара Загора.

 

От 1 август до 11 ноември екипът на „Проект Бузлуджа" събра и съхрани всички изпопадали камъчета от мозайките. Паметникът бе почистен, а с помощта на 18 реставратора от различни страни мозайките бяха стабилизирани и бе изграден защитен навес за вътрешния кръг със специално подбран текстил - здрав и устойчив на метеорологични условия, който позволява проветряването на мозайките и същевременно не позволява преминаването на вода през него.

 

 

„Покрили сме с навес вътрешния кръг с мозайките, като целта ни за следващата година е да се погрижим и за външния кръг", каза арх. Дора Иванова, инициатор за съхраняването и възстановяването на монумента. За да продължат дейностите обаче, екипът се нуждае от средства - около 64 000 лв., които се очакват от дарения или българска и международна помощ.

 

Снимки: Проект "Бузлуджа"

 

Освен работата по мозайките, Бузлуджа се сдоби и с видео наблюдение в реално време, което ще позволи на екипа да извършва контрол и мониторинг на случващото се в паметника през зимата.

 

Снимки: www.kazanlak.com

 

Следващата стъпка пред екипа на „Проект Бузлуджа" е изготвянето на план и цялостна стратегия за опазване и управление на сградата и нейната бъдеща функция. Предстои планът да бъде представен в началото на следващата година.