С флашмоб по халати граждани поискаха Централна баня да е баня

3515
Артистичната демонстрация събра позициите на хора от различни сфери – култура, бизнес, изкуство, наука, архитектура и образование.

 

Граждани по халати за баня протестираха срещу опита на Столичната община да  наруши собствената си „Стратегия за използване на минералните води" от 2017г. Според тях „общината иска да загроби завинаги двата запазени басейна на Банята, които вместо да бъдат възстановени", както пише в действащата стратегия.

 

Основните аргументи на общината са информация за „недостатъчен дебит", а обикновена справка сочи, че цели курортни селища като Павел баня и Баден - Баден, захранват СПА-хотели и балнеологични центрове с до 10 л/сек. Дебитът на извора на Централна минерална баня е дори по-голям - 12 л/сек", казват организаторите на демонстрацията, които изразиха по символичен начин искането ЦЕНТРАЛНА МИНЕРАЛНА БАНЯ ДА ВЪЗОБНОВИ ПЪРВОНАЧАЛНАТА СИ И ЕСТЕСТВЕНА ФУНКЦИЯ НА ТЕРМАЛЕН ЦЕНТЪР.

 

Архитекти, инженери, писател, мениджър, филолог, географ, предприемач, журналист, дизайнер, преводач, финансист, актьор, студент и художник* влязоха в сградата като обикновени посетители на Музея, купиха си билети, съблякоха връхните си дрехи, наметнаха бели халати и като заблудени туристи започнаха да търсят минералните басейни в банята. След обиколка из залите те се скупчиха на едно място, скандирайки „Върнете минералната баня на София".

 

 

 

На 4 декември на обществено обсъждане граждани поискаха възстановяването на Минералната баня в СПА комплекс, както е заложено в стратегията на Общината. Експерти опровергават основния й аргумент за малък дебит на водата. Хидрогеологът проф. Павел Пенчев е категоричен, че  за СПА център с размерите на Централна минерална баня са необходими 2-4л/сек. Термален център в банята е възможен, е мнението и на доктора по икономика и управление (туризъм) Иво Анев.

 

 

Няколко граждански организации депозираха Становище, оборващо точките от доклада, внесен от  Чобанов. Това са „Спаси София", „Термално-Нормално",„ДОМА Арт" и „Софийски дискусионен форум", подкрепени от архитекти, общественици и граждани на София. Към тази позиция се присъединяват организациите „ИКОМОС", „Трансформатори" и „Гражданска инициатива за опазване на културно - историческото наследство" (ГИОКИН).

 

Те настояват:

 

Ръководството на Столична община да поеме отговорност за реставрирането, модернизирането и управлението на градските минерални бани, като се съобразява с техните естествени функции и се погрижи богатството от минерални води да бъде устойчиво употребявано в полза на гражданите.

 

Да не се подменя функцията на Северното крило на Централна баня, да се предприемат конкретни действия за модернизация на басейните и въвеждането им в експлоатация като рекреационен център с минерална вода.

 

Столична община да включи още в бюджета за 2019г. перо за възстановяването на Северното крило на централна баня като градски модерен СПА център с програма за управление от специализирано общинско дружество и да назначи компетентен екип от архитекти, хидролози, балнеолози, икономисти, които да осъществят проект за модерен термален център с минерална вода, съобразен с Визията на столицата.

 

 

*Участници в демонстрацията:

 

Йоши Ямазаки, архитект

Виргиния Захариева, психотерапевт и писател

Надежда Сучева, архитект

Виктор Лилов, издател и музикален мениджър

Ана Сърчаджиева, филолог

Надя Иванова, архитект

Хосе Луис Енгикс, географ

Галя Дзанато, предприемач

Антоанета Салфидж, журналист

Ралица Гаджанова, графичен дизайнер

Валерия Драмалиева, архитект

Александър Живков, IT инженер

Петя Савова, преводач

Андрей Зографски, финансист

Марина Александрова, актьор

Ивайло Захариев, архитект

Вера Захариева, инженер

Адриана Димитрова, архитект

Станислав Георгиев, студент

Павлина Джиева, предприемач

Валерия Драмалиева - архитект

Лора Николова - архитект

Анжела Минкова - художник