Голям предприемач предлага да облагороди площад в Дряново

2024
Предвижда се чрез дарение в имота публична общинска собственост да бъде изграден парк с детска площадка.

Снимка: Мариана Печеян

 

На 20 ноември се проведе обществено обсъждане на идеен проект за паркоустройство и благоустройство на площада в центъра на Дряново, където е била старата авгогара и който се намира пред Бутиковия семеен хотел „ВСК Кентавър" на ул. „Поп Харитон" 3. Проектът е на инвеститора в хотела - „ВСК Кентавър - ИЗ Динамика" ООД в Дряново (завод за прецизни металообработващи инструменти и инструментални системи за ЦПУ машини) - под шапката на Група „ВСК Кентавър"  - частна компания с 20-годишна история. В нея влизат още „ВСК Кентавър - ЗММ" ЕООД във Велинград (завод за метало- и дървообработващи машини, възли и екипировка за стругови машини), и „ВСК Кентавър - Маштехмо" ООД в София (логистичен център и складова база за търговия с технически изделия). Групата е със собственик инж. Веселин Кръстев и управител Мариана Печеян, която е бивш председател на Общинския съвет в града, а от миналата година - почетен гражданин на Дряново. Печеян получи и награда „Бизнесдама 2019", като й бе връчен и диплом за бизнесдама на последните 30 години.

 

Снимка: Бутиков семеен хотел „ВСК Кентавър"

 

Целта на инвестиционното намерение под формата на публично-частно партньорство е в имота общинска собственост с площ 1 840 кв. м дружеството да изгради парк с детска площадка. Предложението е за изграждане на „съвременна, функционална и приятна градска инфраструктура за почивка и отмора", като „такъв вид обект много подходящо би се свързал със съществуващите в близост спортна зала и хотел". Очаква се общинският съвет да реши дали да одобри дарението (архитектурен проект и реализация) от страна на „ВСК Кентавър - ИЗ Динамика".

 

Само имотът в средата на площада е общински, а тези отляво и отдясно са собственост на „ВСК Кентавър - ИЗ Динамика". Източник: kais.cadastre.bg.

 

„В годините назад хората са свикнали на този площад да се провежда ежегодният панаир, но от около десет години по-голямата част от собствеността не е общинска. Общината е собственик само на пътя и на едно парче земя от около декар и половина, отредено по регулационния план за парк и озеленяване", каза вчера кметът на Дряново Трифон Панчев.

 

 

Площта на сградата на автогарата е била обект на приватизация в миналото и по-късно след фалит на първите частни собственици е придобита от „ВСК Кентавър". Старата сграда е съборена, а площта около нея и улица пред хотела е придобита от групата след търг миналата година. Именно придобиването на тези терени и предстоящата инвестиция в имот публична общинска собственост предизвиква недоволството на граждани.

 

 

Във връзка с общественото обсъждане е получено възражение, на което общината е обещала да обърне внимание при изготвянето на техническите детайли и транспортната схема. Възражението е от инж. Владимир Лафчийски, представляващ фирма „Платекс" АД. Тя е собственик на имоти, на чиято територия източно от площада има производствена дейност повече от 80 години. Възражението е, че с предвидения проект става невъзможно завиването на тежка техника и транспорт до предприятието и затова от фирмата искат промяна на проекта.

 

 

Вчера предложението е било обсъдено на съвместно заседание на постоянните комисии към ОбС-Дряново. Срокът за подаване на писмени възражения, предложения, становища и мнения по проекта беше до 20 ноември в деловодството на общинска администрация или на e-mail dryanovo@dryanovo.bg, но при необходимост ще бъде свикана повторна среща с граждани и институции.

 

Ема Димитрова