Над 700 гости събра конференцията по фасаден инженеринг на ЕТЕМ

7245
Световно известни експерти представиха последните тенденции и иновации в дизайна.

В събота за четвърти път ЕТЕМ организира Международна конференция за фасаден инженеринг. На всеки две години форумът събира световно признати имена в архитектурата, които да представят последните новости във фасадния инженеринг, най-новите идеи и концепции в областта на архитектурата  и устойчивото развитие на градската среда, както и най-съвременните строителни технологии. Същевременно конференцията дава възможност за обмяна на идеи и опит между българските и чуждестранни специалисти. 

 

 

Поздрав към участниците в глобалната конференция отправи директорът на ЕТЕМ Груп Джордж Мецелопулос.

 

 

"Интересното и тази година на конференцията е, че присъстват не само лектори, но и гости от най-различни, и то далечни държави, както и не само архитекти. Затова форумът е важен и полезен", каза търговският директор на ETEM Спиридон Катоподис за CityBuild.bg. През последните 5 години компанията е инвестирала 15 млн. евро в България и ще инвестира още 20 млн. евро през следващите 7 години.

 

ЕТЕМ има сключен договор за фасадата на изграждащата се най-висока сграда у нас - Sky Fort. Според Катоподис при строежа има предизвикателства /за сградата ще са необходими 5 000 фасадни модула, като производителите могат да правят 5 на седмица/, но ЕТЕМ има опит, каза още той.     

 

Спиридон Катоподис, търговски директор в ETEM

 

На тази конференция ще поговорим за бъдещето, за глобалните промени, които се случват около нас. Ще си позволим да помечтаем, да се вдъхновим, защото вдъхновението е онази искра, която ни води напред, която ни помага по-лесно да се справим с понякога трудното ежедневие, каза в началото на форума инж. Венета Новакова, R&D директор на ЕТЕМ Груп.

 

Живеем в интересни времена на промяна, иновации, изобретения, строим умни сради и градове, използваме електрически автомобили, ползваме възобновяеми източници, готови са и първите пропотипи на летящи автомобили. 3D-прототипираме - предмети, къщи, даже и човешки органи, а това е невероятен напредък за нашето общество. Ползваме интернет, общуваме в социалните мрежи и сме на прага на четвърта индустриална революция. Тежката скучна и монотонна работа ще бъде вършена от машините, докато за хората ще останат много по-креативните и интересни задачи, каза инж. Новакова.


Инж. Венета Новакова, R&D директор на ЕТЕМ Груп, поздрави участниците във форума 

 

Инж. Новакова представи и политиката на компанията, която се развива в отговор на глобалните климатични промени и все по-голямата необходимост за устойчиво строителство. Тя сподели, че от тази година ЕТЕМ, с консултантската помощ на denkstatt, е създала Декларация за екологично въздействие (Environmental product declaration, EPD) на своите продукти. "Това е документ, съобразен с международните стандарти и норми, който дава информация за материалите, използвани при направата на продукта, както и за екологичните въздействия през целия му жизнен цикъл", обясни Новакова. Инвеститорите е добре да следят за материали и продукти с декларации за екологично въздействие, защото те дават допълнително предимство при сертификацията на сградите по стандартите за зелено строителство, каза тя.

 

Четвъртата международна конференция отново беше с динамична програма с интересни презентации, сесии и възможност за свободна комуникация и нетуоркинг. Изключително ценна е експертизата на лекторите, които представиха своята работа, концептуални и инженерни решения. 

 

Техническият директор на DP Architects Матю Мур сподели своя опит при проектирането и инженеринга на фасади за небостъргачи. Мур започна с уточнение, че височината на сградата, определяща я за небостъргач, е променлива величина и в различните държави сгради с различна височина се приемат на небостъргачи. "При проектирането на небостъргач е изключително важно да се вземе под внимание скоростта на вятъра. Тя се увеличава с всеки етаж на сградата", сподели Матю Мур. За него е важно да се направи тест на вятъра със специален софтуер, за да бъде определена неговата скорост преди проектиране на фасадата. Проблемните места могат да се окажат на различни места по проекта - в основата, по някои от ъглите или по средата на фасада и т.н.

 

 

Resorts World Sentosa 

 

"При проектирането на небостъргач трябва да се обърне внимание и на позицията на фугата, затова, ако искаме да имаме остъкляване от пода до тавана, то трябва да подсилим рамките на фасадата. Идеята е да се избегне изкривяването на фасадата, защото сградите се движат през цялото време, а небостъргачите се движат повече от ниските сгради", обясни експертът от DP Architects.

 

При проектирането на сгради винаги стои въпросът какво стъкло да се използва. Вече повече от 50 години се използва темперираното стъкло, което се чупи на много малки парченца. Според Мур при много високите сгради дори това стъкло при счупване е изключително опасно. "Затова, когато проектираме високи сгради в райони със силни ветрове - урагани и тайфуни, трябва да заложим силна устойчивост на сградата. Крепежните елементи и обковът, които ще бъдат използвани при фасадата, също трябва да бъдат тествани предварително", завърши той. 

 

Инж. Матю Мур, технически директор в студио DP Architects Сингапур

 

На фасадната конференция на ЕТЕМ беше представен впечатляващият архитектурен проект - BMW Welt Center, който е многофункционален автомобилен и изложбен център, открит през 2007 г. до централата на производителя. Управляващият партньор в Coop Himmelb(l)au и архитект на проекта Маркус Просниг сподели, че зад концепцията на BMW Welt Center стои оптимизирана екологично архитектура, в която са заложени високотехнологични методи за изпълнение. Една от централните дизайнерски идеи е била да се разшири съществуващата конфигурация на BMW Tower и музея с допълнителен елемент, така че да се създаде пространствен, идеален и идентифициращ архитектурен ансамбъл.

 

 

 

Архитектурното решение на екипа на Coop Himmelb(l)au се състои от голяма прозрачна зала със скулптурен покрив и двоен конус, допълнени от връзка със съществуващата сграда на седалището на компанията. Прозрачната зала, със силуета на футуристичните проекти на Coop Himmelb(l)au, е покрита със стоманени плочи и стъкло, но за нея екипът архитекти има своето конкретно вдъхновение - Акропола в Атина. Основното пространство на BMW Welt е вид покрит площад. "Големият покрив обхваща различните функции на проекта. Във фасадата са вградени фотоволтаични панели, плътно свързани с металните елементи на фасадата", сподели Просниг.

 

Водещият архитект на Coop Himmelb(l)au Маркус Просниг  

 

Ангелос Зографос, технически консултант на Elval Colour - един от водещите производители на алуминиеви композитни материали в Европа, сподели, че компанията не спира да развива своята научно изследователска и развойна дейност в различни области, както и  активно да следи развитието на технологиите, качеството и екологичните стандарти. Именно в резултат на тези проучвания идва създаването на новия etalbond® A2. Този материал е модерно технологично решение, отговарящо на най-строгите европейски норми за противопожарна защита EN 13501-1. Зографос обобщи, че etalbond® A2 идва да отговори на обществената мотивация за устойчива промяна и положителен ефект в строителството на проекти и сгради от ново поколение.

 

Ангелос Зографос, технически мениджър в ElvalColour 

 

Андреа Д'Антраси, асоцииран партньор в MAD Architects, представи проекта The Absolute Towers - огромен жилищен комплекс от две кули, разположен близо до Торонто, Канада. В дизайна не се подчертават вертикалните линии, вместо това той се отличава с гладка, ненарушена тераса, която обвива всеки етаж на сградата.

 

 

 

"Искахме кулите да се завъртат нагоре към небето и фасадата на първата кула да следва естествените си движения. Контурът на втората кула следва вторичните движения на първата кула", обясни Д'Антраси. Фасадата на кулите е проектирана така, че на всяко последователно ниво подовата плоча да се върти в диапазона от един до осем градуса, давайки спиращи дъха панорами от ширналия се хоризонт.

 

Арх. Андреа Д'Антраси, асоцииран партньор в китайския архитектурен гигант MAD Architects

 

Фасадният инженер Стеен Андерсен от Henning Larsen Architects сподели философията на архитектурното студио, основано още през далечната 1959 г. Според нея добрата архитектура се води от три величини - хората, пространството и дневната светлина. "Когато проектираме, не трябва да забравяме хората, работещи в сградата зад бюрото. Те трябва да се чувстват добре и в здравословна среда", сподели Андерсен. Той представи няколко от водещите проекти на Henning Larsen Architects, сред които са 34-етажната кула Villas in the Sky в Саудитска Арабия, Концертната зала Харпа и Конферентната зала в Рейкявик.

 

 

Арх. Стеен Андерсен от Henning Larsen Architects  


Фасадите на сградите в Исландия са изградени изцяло от квази тухли. "Всяка квази тухла е направена от 10 различни по форма и размер профила, от които се създават 10 различни форми на диамант", обясни Андерсен. Той добави, че десетте различни профила са свързани помежду си чрез отливането на различни форми стомана, които да пасват на формата на ъглите. За фасадите на проектите специално са направени дори болтове и гайки. 

 

 

Архитектът и генерален мениджър на дивизия „Дизайн" в японския гигант Nikken Sekkei Такейюки Катсуя представи реновираната архитектурна визия на футболната арена Камп Ноу в Барселона. Той описа концепцията за обновения Камп Ноу с три думи - "безвремие, равенство, активност".

 

 

 

За архитекта е важно да се забележи, че стадионът няма външна фасада, а неговата своеобразна обвивка ще бъдат хората, разхождащи се около него. Стадионът е проектиран с три големи балкона, които са пешеходна зона -  огромно пространство, позволяващо разходки и различни активности. "Искаме да създадем отворен стадион, отворен към града и хората. Търсихме коекзистенция с града Барселона. Проектът ни запазва доброто взаимоотношение с околната среда и стадионът се слива с града", сподели Катсуя.

 

Другият важен принцип, следван при реконструкцията на арената, е този на равенството. При проектирането на трибуните на стадиона е следван принципа за равенство между феновете. Всички сектори предоставят абсолютно еднакви условия за гледане на футболното дерби на терена. Новият Камп Ноу ще бъде с капацитет за 105 000 души и обща площ от 104 000 квадратни метра.

 

Такеюки Катсуя, водещ архитект на Nikken Sekke 

 

Структурният специалист Владимир Маринов от Define Engineer представи конструкции и фасадни решения от проекти, по които е работил като част от екипите на големи архитектурни студия. Според него архитектурата определя технологията за изграждане на структурата, а не обратното.

 

Инж. Владимир Маринов, работил със студията Foster + Partners, SANAA, Heatherwick Studio и ARUP


Арх. Маринов представи сложните решения, които се търсят, за да се завършат трите кули (Mary, Jesus, Evangelist) на Саграда Фамилия в Барселона. "Търси се ново структурно решение за кулите. Решението на ARUP за каменните плочи за фасада е просто и ефективно -  засилването им със стоманени пръти", обясни Маринов.

 

 

Арх. Ангел Захариев, Студио A&A Архитекти, представи предизвикателствата пред дизайна и връзката между архитектурата и продуктовия дизайн, както и връзката между архитектурата и технологичната акселерация.

 

Снимки: CityBuild.bg. Арх. Ангел Захариев, съосновател на "А и А Архитекти".


Той представи проект за небостъргача Sky Fort, който ще е една от трите сгради в първия етап на мащабния комплекс Sofia Capital City. За фасада на новата най-висока сграда на София отново ще бъдат избрани архитектурните решения на ЕТЕМ.

 

 

 

Водещите архитекти от българския бранш - арх. Радомир Серафимов от „Ателие Серафимов Архитекти" ООД и арх. Росица Браткова от Aedes Studio, също направиха презентации на форума, а Бернар Жилмон от EUROPEAN ALUMINIUM ASSOCIATION се включи в конференцията по скайп.   

 

 

Арх. Радомир Серафимов, управляващ партньор в „Ателие Серафимов Архитекти" ООД  

 

 

Арх. Росица Браткова от Aedes Studio 

 

 

Бернар Жилмон от EUROPEAN ALUMINIUM ASSOCIATION 

 

Вижте повече за лекторите и тяхната работа тук.


*Очаквайте интервюта с арх. Стеен Андерсен, инж. Матю Мур, арх. Ангел Захариев и инж. Владимир Маринов.