Готова е новата зала за културни събития на Първа eзикова гимназия във Варна

1469
Архитектурният проект е на E-ARCH Studio.

Мултифункционалната зала на Първа eзикова гимназия във Варна е проектирана от екип арх. Галина Балева и арх. Мартин Христов. Конструкциата на новата част е метална и е изградена върху съществуващо бетонно полуподземно тяло със складови помещения.

 

 

"Щастливи и горди сме, че работихме за училище, а в случая имахме и допълнителен стимул - двама бивши възпитаници на гимназията от нашия екип следяха всеки детайл заедно с любими свои учители", казват авторите на архитектурния проект. Новата зала е със забележителна акустика, бладодарение на специфичната форма на фасадите и тавана, дървената общивка и предписанията на акустичните инженери.

 

 

Залата има голяма сцена и места за около 370 души, помещение за контрол на звука и осветлението, създадена е достъпна среда и за хора с увреждания. Към сградата има помощни помещения и съблекални, изградени са нова отоплителна система и модерно осветление. Запазени са съществуващото предверие за зареждане на кухнята на полуподземния етаж, санитарните помещения и лекарския кабинет.

 

 

Проектът е осъществен по инициатива на ръководството на гимназията и е финансиран от Община Варна.