Италианското студио Fuksas е победител в конкурса за пл. "Св. Неделя"

4452
Членът на журито арх. Борислав Игнатов е подписал протокола със специално мнение, защото не е съгласен с избора на първото място. (обновена)

 

Международният конкурс за реконструкция на пл. „Света Неделя" заедно с експониране на разкритото археологическо наследство беше обявен през февруари. В първия етап на конкурса участваха 14 екипа. Във втория етап продължиха 7 архитектурни студиа - от Русия, Франция, България и Италия. Таблата с проектите са изложени за всички посетители във фоайето на зала „Средец" на "София Хотел Балкан". На събитието победителите представиха проектите си.

 

 

ПЪРВО МЯСТО - ПРОЕКТ 102

 

Големият победител е италианското студио Fuksas. То ще получи 70 000 лева парична награда и възможността да проектира реконструкцията на площада. Студиото имa oфиcи в Pим, Πapиж и Шeнжeн. Πpoeĸтитe им ca xapaĸтepни cъc cвoятa дъpзocт и apтиcтичнocт. Миналата година арх. Масимилиано Фуксас беше в София по повод втория международен Ден на италианския дизайн, запозна се с пространството около площад „Св. Неделя" и препоръча да освободим центъра на столицата от автомобили.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте проекта и тук.

 

Според журито (или част от него) в проекта-победител има разпознаваемост и идентичност и са изпълнени повечето от изискванията на заданието. Все пак към проекта има и забележки и препоръки. Членът на журито арх. Борислав Игнатов е подписал протокола със специално мнение, защото не е съгласен с избора на първото място. "Cпopeд мeн пъpвoпpeмиpaният пpoeĸт нe дaвa нaй-дoбpитe peзyлтaти. Πpeдcтaвeнитe paзpaбoтĸи нe oтгoвapят нa зaдaниeтo и нe ca ocoбeнo дoбpи. B бъдeщe тpябвa дa ce нaблягa нa oтĸpититe apxитeĸypни ĸoнĸypcи c шиpoĸo yчacтиe нa пpoфecиoнaлиcти oт цял cвят", каза той. *Очаквайте интервю.

 

 

На второ място е обединение AI Architects - CLAB Architettura - Русия/Италия, на трето - консорциум OW/MA/CL от Италия, на четвърто място е студио Paola Viganò - Италия, а на пето - Wilmotte & Associés Architectes - Франция. Наградите за тях са съответно 60 000 лева, 50 000 лева, 40 000 лева и 30 000 лева.

 

 

ВТОРО МЯСТО - ПРОЕКТ 105

 

Обединение AI Architects LLD с участници Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян и CLAB Architettura - Русия/Италия

 

Ai Architects - Юрий Шередега, Дина Дридзе и Евгений Ширинян - московски архитекти, урбанисти и експерти по социокултурно проектиране. Бюрото е динамично и получава нови знания от гостуващи и нови колеги. Проектите му са нееднородни, колективни, и следват принципите „смисъл" (цел на проекта) и „изследване" (промени).

 

CLAB Architettura - млада архитектурна практика, базирана в Пескиера дел Гарда, Италия, основана през 2013 г. Подходът на студиото идва от опита на няколко международни архитектурни фирми, които му помагат да разшири своята визия.  През 2017 г. CLAB е отличено като финалист на „TOP-10 UNDER 35 ITALIAN PRACTICE" от New Italian Blood. През 2016 г. студиото е избрано за финалист в „YOUNG ITALIAN ARCHITECT" и през същата година е поканено, заедно с други четири млади италиански архитектурни фирми, на изложение в Сицилия. През 2018 г. студиото е поканено и в Architecture Leibniz Universität в Хановер като млада архитектурна практика. От 2012 г. CLAB Architettura постоянно си сътрудничи с Polytechnic of Milan и университета IUAV.

 

 

Вижте проекта и тук.

 

ТРЕТО МЯСТО - ПРОЕКТ 103

 

Консорциум OW/MA/CL с членове One Works, Maofficina, Сracknell - Италия

 

One Works е глобална фирма за проектиране и консултации, предлагаща интегриран подход между архитектурата и инженерство. Екипът работи за създаването на динамични, интуитивни места, където хората и общностите могат да се свързват със своята среда и помежду си. Студиото разполага с над 150 професионалисти и има над 10 години практика. То се ръководи от четири основни принципа: сътрудничество, ангажираност, иновации и стойност. Студиото обръща внимание на качеството на дизайна и детайлите и инвестира в технологии и обучение. 

 

MAofficina - студио, активно във възстановителни и реставрационни дейности и градоустройство, включването на проекта в пейзажа, търсенето на баланс между линиите и пространствата, експериментирането с иновативни материали и технологии в симбиоза с традицията.

 

Сracknell - студиото стартира дейността си в Лондон през 1987 г. и впоследствие се превръща в една от най-признатите практики в областта на ландшафтната архитектура, планиране и градски дизайн в света. Портфолиото му включва много емблематични проекти в Близкия Изток, Европа и Африка. Екипът работи за това да подобри живота на хората, които ще използват пространствата, които проектира, и търси иновации и различна гледна точка към елементи, форми и материали. Страстта, експертизата, опитът и силните творчески и технически умения обединяват глобален екип от повече от 240 души и 26 националности. Cracknell са поели ангажимент да поддържат култура на приобщаване и разнообразие и ценят различни идеи и опит.

 

 

 

Вижте проекта и тук.

 

ЧЕТВЪРТО МЯСТО - ПРОЕКТ 101

 

Paola Viganò - Италия

 

Паола Вигано е архитект, урбанист и професор по градска теория и градски дизайн. През 1990 г. PV е основано заедно със студио Bernardo Secchi, което печели множество международни конкурси. Сред реализираните проекти на студиото в Италия, Белгия, Франция, но и в Германия, Холандия, Полша, Испания, Швейцария и Русия, са площади, паркове, други обществени пространства.

 

 

 

Вижте проекта и тук.

 

ПЕТО МЯСТО - ПРОЕКТ 107

 

Wilmotte & Associés Architectes - Франция

 

Студиото помага за новата визия на бул. "Македония" в столицата. Едно от най-големите френски архитектурни бюра е автор на редица проекти за градски пространства в Париж, Лион, Ним, Дижон, Москва, Аман, Доха и др. 

 

 

 

 

Вижте проекта и тук.

 

Cлeдвaщaтa гoдинa щe cĸлючим дoгoвopa зa пpoeĸтиpaнe и пpeз 2021 гoдинa щe зaпoчнe peнoвaциятa нa плoщaдa", каза глaвният apxитeĸт Здpaвĸo Здpaвĸoв. За реализацията на проекта Столична община ще търси европейско финансиране и ще отпусне собствени средства. *Очаквайте интервю.

 

 

В международното жури участват арх. Борислав Игнатов и доц. Йорданка Кандулкова - представители на Камарата на архитектите в България, арх. Григор Дойчинов - представител на Съюза на архитектите в България, арх. Сергей Кузнецов - главен архитект на Москва, арх. Марлена Хапах - главен архитект на Варшава, арх. Йони Бабоци - директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аарц от Ротердам, арх. Сотирис Цолус от Атина, работещ в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ, представителите на Регионален исторически музей София - д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Мария Маханджиева - юрист от Направление „Архитектура и градоустройство" на Столична община. Председател на журито е Малина Едрева - председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС.

 

Може да изтеглите проектите от този линк.

 

 

Припомняме, че алтернативен конкурс за пл. "Света Неделя" провеждат САБ и КАБ-София град. Очаква се резултатите от него да бъдат обявени утре след Общото събрание на Съюза на архитектите в България. Днес от 18.00 часа ще се проведе дискусия за площада и столичния център и журирането на публиката.

 

Ема Димитрова