Южноафрикански фонд ще строи мол в Пловдив

930
Теренът от 36 декара на мястото на бившата Сточна гара е купен от NEPI Rockcastle за над 17 млн. лв.

Това е третата покупка на фонда, след като миналата година компанията придоби първия и третия по приходи молове в София срещу 460 млн. евро и така стана най-големият инвеститор в български недвижимости. Това ще е четвърти търговски център за Пловдив. Самият парцел за 10 години премина през много собственици.

 



От NEPI не са отговорили на "Капитал" какви са плановете им за терена и защо са избрали Пловдив за поредната си инвестиция. Вариантите са бъдещата сграда да е чисто търговска или да бъде комбинация от търговски площи с офиси или дори с хотел. Според Plovdiv24.bg южноафриканците ще строят мол само на част от терена. Останалата част ще бъде продадена с изричното условие там в определен срок да се построят жилища и нищо друго. Новият жилищен квартал, който ще се появи зад бъдещия мол, ще бъде отделен от булевардите, надлез "Родопи" и жп линията с висока, прозрачна и шумоизолираща стена.



В момента в града има два сравнително малки опериращи търговски центъра - по-старият и утвърден Mall Plovdiv и по-новият "Марково тепе мол". Трети търговски център - Plovdiv Plaza (бившият "Галерия"), беше изграден в квартал "Тракия", но не успя да тръгне и беше затворен. Сега с нови собственици и нова концепция той се очаква да отвори отново тази есен, като добави нови 35 хил. кв.м към пазара на търговски площи в града. Това е почти колкото отдаваемата площ на другите два мола, всеки от които е по около 20 хил. кв.м.