Избраните концепции за централна част на София ще търпят преработка

4777
Изчаква се срока за обжалване на конкурса. След това се очаква задание за технически проекти, съгласуване, експертен съвет, обсъждане и внасяне за одобрение в СОС.  

Това е в общи линии редът, по който ще протекат нещата след конкурса и около подготовката за кандидатстване за финансиране от 50 милиона евро по Оперативна програма „Регионално развитие" за периода 2014-2020 година, с които ще бъдат изпълнени проектите за централна градска част на София.

 

В последните дни на януари стана ясно, че участници в конкурса на Столична община ще обжалват резултатите и самата процедура (вижте тук), а обявяването на победителите предизвика доста полемики и критики (вижте тук). Днес на представянето на победилите проекти и общественото обсъждане в САБ някои участници отказаха дипломите си, раздавани от журито, а други изобщо не присъстваха. Недоволни от конкурса са и ландшафтни архитекти, според които заданието е било направено така, че те да не участват в надпреварата.  

 

 

Членовете на журито също не са на едно мнение по отношение на концепциите. Един от спорните въпроси е транзитното преминаване на автомобили пред Двореца. Според член на журито е необходима дискусия дали да се дават толкова пари, за да се прави подпаважно преминаване на място, където археологията не е идентифицирана.

 

 

Препоръките на журито за проектите не са задължителни, каза в отговор на въпрос от Група Град неговият председател арх. Георги Бакалов. Именно затова се провежда и обществено обсъждане, каза той. (Обосновката на журито, изискванията и препоръките към проектите може да видите тук.)  

 

Според директора "Териториално развитие" в НАГ арх. Бойка Къдрева, във всеки проект има нещо интересно и ползотворно и може да бъде използвано. Препоръките са за фазата технически проекти, заданието за които предстои да бъде изготвено отново от Столична община. Естествено, иска ми да кажа, че първо ще бъде направено плановото задание, а след това - подписването на договорите с проектантите, каза тя и подчерта, че конкурсът е за концепции, а до реализацията им има дълъг път с възможност за доработка на проектите. На критики във връзка със заданието на конкурса, неговият обхват, както и относно съобразяването с ОУП Къдрева каза, че може да не е намерен точният баланс, но затова пък всичко е 100% законосъобразно. Тя отбеляза, че едновременното разработване на всички зони не е било възможно.

 

Снимки: citybuild.bg

 

От своя страна главният архитект Петър Диков заяви, че тези територии не са „пипани" от 50 години и направи преглед на досегашните неуспешни конкурси за централна градска част на столицата. Нагърбили сме се с тежка задача, отлагана с години, каза той и отбеляза, че има зони в центъра, които нямат план от 1920 година. Според Диков участието в конкурса е било слабо, защото малко хора знаят за какво става дума, тъй като материята е специфична. Той подчерта, че не се намесвал по никакъв начин в работата на журито, нито е влизал в техните заседания.

 

В рамките на около десет минути за всеки спечелилите проектанти от А.Д.А., „Никонсулт" и „Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" запознаха присъстващите със своите идеи, за които вече сме писали тук.

 

Най-спорния проект представи арх. Владислав Николов - за зона 3 (Градската градина, градината около Руската църка, пл. „Александър I", пл. „Н. Гяуров", бул. „Цар Освободител", ул. „Георги С. Раковски", ул. „Княз Александър I", ул. „Ген. Гурко", ул. „Дякон Игнатий", ул. „Московска"). Не предлагаме нищо ново и нищо гениално и се учудвам на това, което се изписа по темата. Всъщност, това е възстановка на зоната, обгръщала бившия царски дворец, каза той. Стигаме до решение, което обединява двете градини - Градската заедно с пространството пред Двореца. Предложихме транзитно преминаване на автомобили (ако искаме да го запазим) - с късо подпаважно преминаване или дълго подпаважно преминаване, каза архитектът.

 

 

София има нужда от площад, от открита сцена, и всъщност ние осигуряваме около 5 000 квадратнии метра площадно пространство, каза Николов. Освен това показваме реални коти и височини, което не всички са направили, отбеляза той. Архитектът заяви, че концепцията може да бъде дообсъдена и показа вариант, който е без подземно преминаване на автомобилите, като уточни, че при евентуално решение зоната може да бъде изцяло пешеходна от ул. „Г. С. Раковски" до Партийния дом.  

 

 

Арх. Стефан Добрев представи накратко проекта за зона 1 (бул. "Евлогий и Христо Георгиеви", зелените площи покрай р. Перловска и пл. "Орлов мост"). Съобразяваме се със съществуващата  зеленина и цялостна устройствена концепция, като с деликатна намеса зеленината е запазена и обогатена. Вдигаме нивото на Перловска, като я правим истинска река, каза той и акцентира върху транспортните решения в проекта, обособяването на площадно пространство пред стадиона „Васил Левски" и идеята под площада да има подземен паркинг.

 

Важен момент е преместването на велоалеята към булеварда, като на нейно място се обособява Алея на спортната слава, на която да бъдат почетени големите имена на българския спорт. В проекта се предвижда цялостна подмяна на настилките на пешеходните зони с дълговечни материали - светъл гранит и клинкер, композирани в една ос, а тематичните площадни пространства представят популярните спортове в България. Това ще е зона за почивка, за културни мероприятия - полифункционални публични пространства, каза архитектът. Според Добрев, чието студио участва и за четирите зони, конкурсът трябва да се повтори за зоната около Двореца и Градската градина. Той не одобрява решението на колегите си от „Никонсулт" за изкачване чрез стълби и фонтан.

 

 

От А.Д.А. разказаха за проекта си за зона 2 (улиците „Граф Игнатиев", „Солунска", „6-ти септември", „Ген. Паренсов" и „Цар Шишман", площадите „П. Р. Славейков", „Гарибалди" и „Патриарх Евтимий", както и градината пред храма „Св. Св. Седмочисленици"). Идеята е цялата система от улици и площади да бъде обединена в публични пространства, ориентирани към пешеходците. Една от проектните идеи е настилката на улица „Цар Шишман" да се изравни на нивото на тротоарните площи. Според А.Д.А. споделените пространства са прийом, който често се използва в големите европейски столици.

 

Идеята за диагонално ориентирания растер на уличната настилка се предопределя от движението на пешеходците. Предвижда се и преструктуриране на двата пазара в зоната. Според архитектите, пазарът пред „Св. Седмочисленици" загърбва градинката с визуална преграда, затова те предлагат преустройвото му в островни групи. В самата градинка се запазват и разширяват зелените площи, тоалетната се премахва, разширяват се и детските площадки. На площад „Славейков" също ще има преструктуриране на островни групи, които да позволяват по-лесното преминаване на пешеходците. Настилките са предимно бетонови павета с три размера, съчетани с гранитни павета.

 

 

Представител на екипа от 35 инженери и архитекти с ръководител Иво Пантелеев разказа и за проекта за зона 4 (Градината "Кристал", пл. "Народно събрание", бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", пл. "Васил Левски", ул. "Московска", ул. "Георги С. Раковски", пл. "Александър Невски" , ул. "Париж", ул. "Оборище", ул. "Дунав", ул. "15-ти ноември", ул. "11-ти август", ул. "6-ти септември" и градините около храм-паметника "Александър Невски", храм "Св. София", пред Синодална палата и около паметника на Иван Вазов). Идеята е да подчертаем представителността на зоната, да я обогатим и експонираме, а не да се намесваме фатално в средата, казаха от А.Д.А. Основното около храма „Ал. Невски" е спиране на автомобилното движение, запазване на настилката, подчертаване на сакралността на мястото, обвързване на алеите, както и високите осветителни тела. Улицата на художниците ще бъде освежена с нови настилки и елементи на градския дизайн.