Издадено е разрешение за строеж за новия комплекс на мястото на бившия завод "Витоша" в София

42516

Проектът, за който още не е показана архитектурна визия, е за жилища, офиси, търговски обекти, детска градина, подземни паркинги и вътрешен парк, като се предвиждат четири нови сгради с максимална височина 50 метра


Източник: НАГ

ХРОНОЛОГИЯ

Бившият завод „Витоша“ е проектиран в края на 60-те години на миналия век, а строителството е завършено през 1973 г. Съществуващите сгради условно се състоят от две високи тела – „Вълнен“ корпус на 5 етажа на север и „Памучен“ корпус на 6 етажа на юг, обединени от тела на 2 етажа.

Източник: socbg.com, архивна

През август 2022 година изменението на плана за регулация и застрояване за терена е пратено в НАГ от район „Лозенец“ с удостоверение, че няма постъпили възражения срещу инвестиционното предложение за нов комплекс на мястото на бившия текстилен завод на бул. „Черни връх“ 47 и парцела под него. Кметът на района Константин Павлов е поискал транспортен анализ и такъв е представен и приет от ОЕСУТ на 20 февруари 2023 година. Подробният устройствен план е приет от ОЕСУТ (като точка 5) на 19 април м.г. На 25 май главният архитект на Столична община Здравко Здравков одобрява изменението на плана за регулация на имота, като заповедта е без указание за провеждане на обществено обсъждане от страна на район „Лозенец“ и съответно такова не е проведено. А тъй като в проекта не са предвидени намалени отстояния, заповедта не е обявена на съседи през улица.  

Източник: КАИС
 
От регистъра с данни за извършване на процедурите по ОВОС се вижда, че на 14 септември 2023 година РИОСВ София излиза с решение да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение с наименование „Витоша Aрт" на строителната компания „Артстрой 1 Инвестмънт". Визата за проектиране е издадена на 20 септември същата година. След организиран от инвеститора вътрешен конкурс е избрано проектантско бюро, но представител на маркетинг отдела запази конфиденциалност в тази връзка. Молбата ни беше за визуализации на проекта на идейна фаза. Изменението на плана за регулация и застрояване е изготвено от инж. Златан Златанов и арх. Кристина Бужева.

Източник: НАГ
 
Разрешението за строеж №294/20.11.2023 от главния архитект на Столична община е влязло в сила на 8 декември 2023 година, като за възложители са посочени девет фирми. В новия комплекс в имота с идентификатор 68134.903.5965 се предвиждат 547 апартамента и офиси, търговски обекти, детска градина, подземен паркинг на три нива и парково пространство в средата на имота с отворен достъп. Според документацията в РИОСВ съществуващите два по-високи корпуса на завод "Витоша" ще бъдат запазени, а фасадите им – освежени и допълнени с декоративни елементи. Ниските свързващи сгради ще бъдат премахнати, като на тяхно място, както и на останалата част от имота, се планира да бъдат построени нови секции. Най-общо, проектът в пълния му обхват предвижда три нови сгради по протежението на булеварда и една в източната част.

Източник: Google maps

ПРОЕКТЪТ СПОРЕД ДОКУМЕНТАЦИЯТА В РИОСВ

Според подадените документи фасадната концепция е разработена от ML-Studio и Studio OPEN – London. Тя е вдъхновена от бившия завод за текстилни изделия, като към момента на територията му има много наематели и все още действащи шивашки цехове. Наименованията на отделните сгради в бъдещия комплекс създават връзка с конкретни наименования на сградите от времето на бившия завод.

Снимка: Citybuild.bg. Северна фасада от бившия завод.

Според първоначалната информация едната сграда не е предмет на разработката в момента. Принципно новата Сграда 1, наречена WOOL (въ̀лна), е предвидена за офисна с търговски площи на ниво партер – на мястото на магазин Lidl до едната съществуваща висока сграда – т.нар. Вълнен корпус, който ще продължи да функционира като офис сграда, като на следващ етап фасадата ще бъде освежена, а на първо ниво ще бъдат обособени търговски обекти с лице към новия парк.

Снимка: Citybuild.bg. Северното високо тяло на бившия завод.

Сграда 2, наречена COTTON (памук), е предвидена на юг и също е с лице към булеварда. Тя ще е със смесена, но с предимно жилищна функция. На първите две нива са предвидени ресторант с тераса и бар, на третия етаж е предвиден офис, а на следващите нива ще са разположени жилища. „Памучният“ корпус ще продължи да функционира като офис сграда, като също се предвижда фасадата да бъде освежена, а на първото ниво да бъдат обособени търговски обекти и заведения за хранене с лице към новия парк.

Снимка: Citybuild.bg. Южното високо тяло на бившия завод.

Сграда 3, наречена NEEDLE (игла), ще е разположена с лице към бул. „Черни връх“ и ул. „Проф. Кръстьо Мирски“ - в западната част на имота по протежението на локалния паркинг на булеварда. Тя също ще е със смесена, но предимно жилищна функция. На първото ниво ще са разположени търговски обекти, на второ ниво са предвидени офиси, а на трето - малка клубна къща с покривна градина и достъп през входа на офисите. На това ниво сградата ще е свързана с „Памучния“ корпус чрез полупокрита покривна градина, а на следващите 14 нива са разположени само жилища.

Снимка: Citybuild.bg. Паркингът пред бившия завод.

Сграда 4, наречена THREAD (нишка), ще е разположена в източната част на имота и е предвидена за жилища и търговски обекти. Тя ще допълва съществуващото вече застрояване, образувайки вътрешния двор на комплекса. На нивото на площада ще са разположени търговски обекти, а над тях е предвиден парк само за живущите в комплекса. На следващите 14 нива ще са разположени жилища. В най-южната секция е предвидена детска градина на две нива, а при контакта на сградата със съществуващите два бивши производствени корпуса са предвидени портали, даващи свободен достъп на граждани от север и от юг към вътрешното площадно пространство.

Снимка: Citybuild.bg. Изглед към мястото, където ще бъде изградена Сграда 4.

Зоната на бъдещия парк е занемарена от години. Новият проект предвижда места за отдих, детска площадка, водни площи, зона за експозиция на произведения на изкуството и други. Зоните около външната част на сградите също ще бъде озеленена, предвиден е жив плет по границите на имота, а тротоарите в него ще бъдат изпълнени на тревна фуга с по-плътни участъци по средата и по-озеленени по контура.

Снимка: Citybuild.bg. Изглед към мястото, където ще бъде паркът със свободен достъп.

Предвижда се изграждане на геотермална инсталация за сградите за отопление и охлаждане с цел намаляване на разходите, използвайки топлинна енергия от почвата.

Снимка: Citybuild.bg. Част ат терена откъм улица „Проф. Кръстьо Мирски“.

Не е ясно дали вече са задействани процедурите по избор на изпълнител за строително-монтажните работи по комплекса, като намеренията на инвеститора са да изпълни обекта в два етапа: жилищната сграда и след това сградите със смесено предназначение. „Възложителите не са идвали скоро в кабинета ми и не са ми казвали конкретен срок кога ще започват“, коментира за Citybuild.bg в четвъртък миналата седмица кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов.

Снимка: Citybuild.bg. Поглед към южното високо тяло бул. „Черни връх“ .

Близо до бившия завод "Витоша" скоро започна изграждането на две други високи сгради - 24-етажната Twin Tower със смесено предназначение и 21-етажният смесен комплекс Uptown Square.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Това е първата стъпка към създаването на ново общинско зелено пространство в квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" от много време насам