Изграждането на парка зад ДНА в Хасково започва догодина

2012
В първия етап са предвидени площадка за тротинетки и скейт, фитнес, езеро, детски кътове, мултифункционално спортно игрище.

 

Парцелът с рушащи се казарми и бившето поделение зад ДНА, върху който ще се изгражда паркът, е предоставен безвъзмездно на общината от Министерството на отбраната през август 2016 г.

 

 

В идейния проект са предвидени алеи за разходка, площадка за тротинетки и скейт, езеро, няколко детски къта, фитнес на открито, мултифункционално спортно игрище. Ще бъдат запазени ценните дървесни видове, ще се залеси с нова растителност. Пространството около Паметника на 10 Родопски полк ще бъде облагородено и направено достъпно за поклонения. Проектът предвижда и паркоместа в периферията на парка.

 

 

 

 

 

 

 

Миналата седмица правителството отпусна 3 900 000 лева за изграждането на парка, а общината ще дофинансира първия етап от около 50 декара с близо 1 милион лева. Работата по първия етап може да започне веднага, след като времето позволи в началото на пролетта. По време на строителните работи ще бъде обявено обществено обсъждане за име на новата зона за отдих в града.

 

 

 

Вторият етап от изграждането на парка е на много по-малка площ, като идеята е да бъде реконструирана бивша сграда на МО в многофункционална постройка, евентуално музей. За този етап финансирането също ще бъде 5 млн. лв., но все още не се знае от къде ще дойдат средствата.

 

 

Припомняме, че миналата година общината възобнови обществената поръчка, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение искането на Камарата на архитектите за налагане на временна мярка "спиране" на процедурата. КАБ се обяви срещу обществената поръчка "на инженеринг", но въпреки това тя бе проведена. Избраният изпълнител е ДЗЗД „Еко Мар Груп", в което влизат „Еко Традекс Груп" АД, „Маридел 2012" ЕООД и „Вамос" ООД. Иначе за идеен проект на парка през 2018г. беше проведен конкурс, спечелен от „Модул архитекти". Той обаче беше обжалван от "Арка проект" и ЕТ "Дженерал-А-Олег Николов", общината не проведе втори конкурс и така проектът на първо място остава нереализиран.

 

Ема Димитрова