Ще изграждат първия по рода си у нас Център за върхови биотехнологии

859
Очаква се строителството да приключи в края на 2021 година.

Новият кампус ще включва административен корпус с офиси, семинарни зали и аудитория; лабораторен комплекс с прилежащи специализирани помещения, както и две високотехнологични оранжерии. 

 

 

Центърът по Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ) функционира вече трета година и има шест лаборатории и научно-изследователски отдела („Биоинформатика", „Молекулярна физиология на стреса", "Развитие на растенията", "Растителна клетъчна Биотехнология", „Растителна метаболомика" и "Селекция и зеленчукопроизводство"). В тях ще се правят изследвания и анализ на растителните геноми, адаптация и устойчивост на растенията при стрес - засушаване, ниски температури, съединения, благотприятстващи здравето, създаване на нови сортове и зеленчукови култури с подобрени вкусови качества. 

 

„Пловдив е най-подходящата дестинация за изграждането на първия международен център за научни и върхови постижения заради големите традиции в зеленчукопроизводството и земеделието. Той е факт благодарение на амбицията на няколко млади български учени, които успяха да спечелят проекта с европейско финансиране в размер на 15 милиона евро", сподели заместник-кметът Стефан Стоянов. 

 

 

За момента в ЦРСББ работят 30 души, шест от които са чуждестранни учени, дошли от реномирани международни институти и университети (Институт Макс Планк, Германия; Университета на Кейп Таун, Южна Африка; Университетът в Палмерстън Норт, Нова Зеландия; Тексаски Университет, САЩ).  Очаква се проектът да привлече повече хора, които да работят във високотехнологичните сектори, които да намаля нивата на безработицата. 

 

От общото предвиденото финансиране от 30 милиона лева, 20 милиона лева са планувани за изграждането на новия кампус и 10 милиона лева за закупуване на високо-технологична апаратура последно поколение.

 

 

Консорциумът на проекта се състои от 6 институции - Пловдив, Координиращ институт (Координатор на проекта - доц. Д-р Цанко Гечев); Институт по Зеленчукови Култури (ИЗК) „Марица", Пловдив; Лаборатория по Приложна Биотехнология към Институт по Микробиология "Стефан Ангелов" при БАН; Потсдамски Университет, Германия; Институт по Молекулярна Физиология на Растенията „Макс Планк", Потсдам-Голм, Германия и Институт по Молекулярна Биология и Биотехнология (ИМББ), Пловдив.