Какво бави обновяването на зоната около „Св. Ал. Невски“ в София?

1952
Причините станаха ясни след заседание на Столичния общински съвет.

 

По време на заседанието на Столичния общински съвет днес беше отправено питане от общинските съветници от "Демократична България" Марта Георгиева, Тома Белев, Иво Божков и Борислав Игнатов - относно „необосновано изразходване на публични средства за обществена поръчка за преработване на проекта за площада пред „Св. Александър Невски" и други пространства от Зона 4, което ще доведе и до ненужна намеса в градската среда". Ето и отговора на общината:

 

Запазване на паважната настилка - културна ценност

 

Първият довод на Столична община за забавяне и промяна на проекта за Зона 4, е че проектът трябва да се съобрази с изискванията, режимите и предписанията за опазване на недвижимите културни ценности, тъй като керамичните и гранитни паважи в територията са декларирани като урбанистична и архитектурно-строителна единична недвижима културна ценност с предварителна категория „местно значение" със заповед от 9 декември 2016 г. на министъра на културата, като заповедта е издадена след одобряването на инвестиционните проекти. Ще се търсят и допълнителни количества жълти павета, свързано с възстановяването им.

 

Ново решение за уличното осветление

 

Има и становище на Министерство на културата, че трябва да се изготви ново проектно решение за уличното осветление в зоната на пл. „Св. Александър Невски", ул. „Оборище" в участъка от ул. „Г. С. Раковски" до пл. „Св. Александър Невски" и на пл. „Народното събрание".

 

Опазване на сградите на Централния военен клуб и Централната армейска библиотека

 

Налага се преразглеждане на ремонтните дейности по бул. „Цар Освободител", ул. „Раковска" и ул. „Париж", които са в непосредствена близост до Централния военен клуб и Централната армейска библиотека. Преработката се налага, защото използването на вибрационни и ударни строителни машини може да наруши стабилността на сградите, които са със статут на архитектурно-художествени недвижими културни ценности с категория „национално значение". Обследване, заснемане и оценка на състоянието на носещите конструкции на Централния военен клуб е направено, очаква се и обследване на конструкцията на сградата на Централна армейска библиотека, при което се предполагат същите резултати.

 

Липса на канализация

 

Друга причина за преработка на проекта за обновяване на Зона 4 е, че около храм-паметник „Свети Александър Невски" няма изградена дъждовна канализация, в резултат на което заустването на предвидените по проект линейни отводнители в канализационните колектори по ул. „Париж" и ул. „15 ноември" ще доведе до претоварването им и това ще увеличи риска от наводнение на заустените в тях имоти. Невъзможността за изграждане на нови канални съоръжения налага прецизиране на местата на предвидените самопочистващи се тоалетни в зоната на площада, както и изготвяне на нова проектна документация за външните ВиК връзки на тоалетните при съобразяване със съществуващото положение на ВиК мрежите в територията.

 

Фактори, свързани с подземната инфраструктура

 

Още една причина за промяна на проекта е, че след обследване с георадар, което установява местоположението на подземната инженерна инфраструктура в района на пл. „Свети Александър Невски", е установено, че при извършване на строителни дейности има много висока вероятност от разкриване на друга антропогенна дейност, с която следва да се съобрази инвестиционният проект.

 

Актуализиране на геодезическата снимка

 

Друга причина за забавянето е, че предвид изминалия четиригодишен период от изготвянето на инвестиционните проекти, трябва да се актуализира геодезическата снимка, включително на дървесната растителност, както и да се изготви нова експертна оценка.

 

Дейности във връзка с преместване на паметника на Българския опълченец

 

В одобрения инвестиционен проект за градината в кв. 495 е предвидено преместване на паметника на Българския опълченец, а с оглед обществения интерес е необходимо да се предвиди запазване на съществуващата алейна мрежа, скулптурите на проф. Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец.

 

Осигуряване на пешеходен и транспортен достъп в предвидените за ремонт участъци

 

Според общината, необходимостта от изменение на инвестиционните проекти е продиктувана и от въвеждане на етапно изпълнение в обособени участъци с цел постигане на минимални затруднения за гражданите и бизнеса (пешеходен и транспортен достъп, туристически маршрути и други).

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Заместник-председателят на СОС арх. Борислав Игнатов подчерта, че много от причините за забавяне на обновяването са даденост още при изработването на проекта през 2014г. и не са отчетени при проектирането. Той попита защо преработката се възлага отново на същите проектанти от А.Д.А., вместо проектът да бъде прекратен и да се направи текущ ремонт. Иво Божков допълни с въпроса защо сегашният проект не се анулира и да се направи нов въз основа на втори конкурс.

 

Има обстоятелства, възникнали след одобряването на премирания след конкурса проект, каза главният архитект Здравко Здравков, а проектът включва не само площада „Св. Ал. Невски", но и зоната около него. Затова най-логично е преработката да бъде извършена от архитектите, които досега са работили по проекта. Ако има забележки, те ще бъдат взети предвид от проектантите, допълни той.

 

След изработването на инвестиционните проекти ще бъдат проведени обществени обсъждания на проектната документация в следните форми: чрез професионална консултация (разглеждане на проектите от общинския експертен съвет по устройство на територията в разширен състав) и чрез представяне на проекта и заключителна дискусия. Това се очаква да стане през април.

 

Ема Димитрова