Катамаран направи първия си курс до новия етнографски комплекс "Ченгене скеле"

1060
В него оживява историята на най-древния поминък по морето - рибарството.

Първият маршрут на катамарана беше до новия културно-исторически комплекс "Ченгене скеле" до едноименното колоритно рибарско селище и устието на река Отманлийска.

 

 

 

 

 

 

На официална церемония на порт Бургас олимпийската шампионка от ансамбъла по художествена гимнастика Стефани Кирякова кръсти новата придобивка на община Бургас - катамарана „Бургус". Плавателният съд ще обслужва целогодишно туристическите маршрути до Ченгене скеле, остров Света Анастасия и други пристанища на територията на община Бургас. Катамаранът, построен във варненска корабостроителница, е с дължина 20 метра, широчина близо 8 метра и с капацитет за 100 пасажери. Средната му скорост е 25 км/ч., притежава соларна система, която ще осигурява 20 процента от необходимата енергия на кораба, а за пътниците е осигурен wi fi достъп. 

 

 

В новия комплекс е изградена лодкостоянка с пристан, която ще има и други функции - съоръжението с колонки за снабдяване на плавателните съдове с вода и електричество ще обслужва дейностите по непромишлен риболов, ще е и място за укритие на малки риболовни плавателни съдове със своя ограден вълнолом с обща дължина от почти 200 метра, който защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад.

 

 

Новият път до КИК „Ченгене скеле" завършва с паркинг за около 50 автомобила. В близост има барбекю зона, а плажчето вдясно от новата лодкостоянка може да посети всеки.

 

 

 

 

 

 

В новия комплекс са изградени многофункционална зала, детска площадка, крайбрежна алея, площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито, кафене-клуб на моряка.

 

 

 

 

 

 

 

 

В етнографски комплекс оживява историята на най-древния поминък по морето - рибарството. В три експозиционни къщички по проект на MOTTO architectural studio ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики. В тях и във външните пространства известният бургаски художник и сценограф Венелин Шурелов (автор и на инсталацията „Един човек" на мястото на мавзолея в София) е аранжирал котви, гребла, мрежи, дребни рибарски принадлежности. Интересни артефакти и експонати на подводната археология са изложени в музейните пространства.

 

 

Първата къщичка има за цел да въведе посетителите, запознавайки ги с особеностите на местоположението, историята и археологията на черноморския басейн, история на възникване и развитие на рибарското селище, флора, фауна и актуални проблеми, свързани с екологията. Втората къщичка показва защо рибарството е сбор от множество практични умения: лодкарство, мрежарство, ветроходство, навигация, гмуркане, кулинария. Третата къща показва колекция от материали, обекти, вещи с всевъзможен произход и предназначение, които подчертават чудатия характер на сливане между представата за съкровища и вехтории. Тя представя обитателите като пъстър сбор от индивидуалности, шарен портрет на хора с неповторим стил на живот.

 

 

 

 

 

 

 

Новият катамаран за достъп по море до комплекса „Ченгене скеле" е финансиран по проект "Силата на водата", реализиран с безвъзмездна помощ по ОПРР и със заемен ресурс от Фонд за устойчиви градове. По проекта са в ход и строителните дейности за реставрацията на храма "св. Св. Кирил и Методий", както и за изграждане на демонстрационен център на Акве Калиде.