"Кепитъл Холдинг Груп": Всичко по проекта за „Роял Хотел & Тауър” е изрядно

2014
Пловдивската компания коментира новия си проект на ул. „Цанко Дюстабанов”.

Изпълнителният директор на компанията инж. Веселин Чипев заяви в отворено писмо, че всичко по проекта за „Роял Хотел & Тауър” е изрядно и прозрачно. Осен че покупко-продажбата на имота е станала чрез търг с явно наддаване, всяка част от проекта е съгласувана няколко пъти с Министерството на културата и Община Пловдив.

 

TrafficNews.bg разговаря с проектанта на сградата арх. Петко Костадинов /АРКО Студио/, председател на Регионалната колегия на Кaмарата на архитектите в България – Пловдив и ръководител на Комисията за вътрешна нормативна уредба към Националната камара. Според него имотът не попада в Тютюневия град, но тъй като парцелът е в контактна зона, наречена „Охранителна”, проектът е минал през съгласуване с Министерството на културата, а архитектът и екип са направили обследване как бъдещата сграда би повлияла на върху силуета на града, налагайки визията й върху шест визуализации от различни гледни точки. И тук получават положително становище от МК и общината.

 

 

"Най-добрият начин да се подчертае уникалността на един групов паметник на културата, какъвто е Тютюневият град и съседната сграда „Кепитъл Сити Център”, който е един брилянтно възстановен склад, е да създадем един неутрален обем, който да отрази съществуващите постройки като огледало, а в същото време да не ги конкурира", казва арх. Костадинов. "По отношение на мащаба на сградата, това е допустимо за района. Освен това бул. „Христо Ботев” се очертава като място с редица делови и бизнес центрове, свързани чрез гаровия площад", казва още архитектът.

 

Той подчертава, че според изискванията за терена допустимата плътност на застрояване е 40%, а в проекта е е по-малко - 32,40%. Озеленяването трябва да е 20%, а те са предвидили повече - 25% /като в това число не влиза другото озеленяване - на всяка една от терасите ще има средновисока растителност/. Според арх. Костадинов по отношение на паркирането проектът покрива 240% от нормативите за висока категория на хотел, като подземният паркинг е на 100% от територията на сградата. "Реално, ние като проектанти сме „ощетили” инвеститора с 20% от възможните показатели, а знаете, че всеки инвеститор в скъп имот би търсил най-рационалното уплътняване. С други думи - намалили сме РЗП-то с 3000 кв.м, за да може сградата да бъде изпълнена по най-добрия начин", казва той.

 

 

Роял Хотел & Тауър” ще разполага с около 100 помещения за настаняване, СПА и фитнес център, плувен басейн, панорамен ресторант на 14-ия етаж, заседателни зали за 400 души, лоби бар, търговски площи и други. Хотелът ще се отличава с президентския апартамент без аналог в България. Той ще е на площ от 500 кв.м със собствен асансьор и паркоместа и ще отговаря на всички условия по протокол и мерки за сигурност.

 

 

Според арх. Петко Костадинов в Тютюневия град могат да се развият сгради от жилищен характер, офиси, бизнес центрове, а дори и производствени сгради. "За съжаление, всички процедури са много тромави, а редица хора се отказват да инвестират. Аз не споделям концепцията за този бъдещ Тютюнев град, която доминира в момента в обществеността. Мисля, че в Тютюневия град има 10 уникални сгради, които са индивидуални паметници на културата – те трябва да се запазят. Всички други сгради би трябвало да имат свободата да бъдат променяни – собствениците да надстрояват и променят фасадата, тъй като градът в момента е сив, тревожен. 99% от търговските обекти са във фалит. /.../ В момента в Тютюневия град няма хора, той не е жив. Кварталът има някаква тайна, която трябва да разгадаем, за да го върнем към живота."