Кметът на Видин: Общината е спазила всички изисквания по проекта за Синагогата

709
Беше коментиран и обсъжданият преди време идеен проект за реставрация на арх. Любомир Станиславов.

 

Темата за изпълнението на дългоочаквания проект за реставрация на видинската Синагога беше дискутирана на проведеното на 28 юни извънредно заседание на Общинския съвет. Повод за това бе включеното в дневния ред предложение за удължаване на срока за усвояване на кредит, с който ще бъдат финансирани част от разходите по проект „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин", както и за удължаването на гратисния период за неговото погасяване. При последвалото гласуване предложението за удължаване на срока на кредита и на гратисния период за погасяването му беше прието. 

 

Във връзка с въпроси на общински съветници, кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков даде разяснения за сроковете за изпълнение на предвидените дейности. Кметът отбеляза, че когато екипът му е поел ръководството на Общината, се е наложило да бъдат предприети мерки за привеждане на проекта в съответствие със законодателството, тъй като дарение под условие е нищожно пред закона, а наличието само на дарителски акт не е достатъчно и би довело до санкции.

 

Д-р Ценков коментира и обсъжданият преди време идеен проект за реставрация на Синагогата на архитект Любомир Станиславов. „Когато някой има претенции за авторски права, то има съответно законови начини да ги удостовери. На мен ми отне шест месеца да моля архитект Станиславов да представи такъв документ, с който да докаже, че има авторски права върху идейния проект за Синагогата. Оказа се, че такъв документ няма нито в НИНКН, нито в Министерство на културата. Когато някой има такива претенции и ако ние с обществената поръчка, която обявихме, го бяхме заложили, също ставаме изключително уязвими. Аз знам, че сагата е тези близо 10 милиона, които някой трябва да усвои. Но си има законов ред и основният закон в случая е Законът за обществените поръчки. Община Видин е спазила всички законови изисквания", подчерта видинският кмет.   

 

Той изрази надежда, че строителят ще спази сроковете съгласно графика за изпълнение на дейностите по реставрация на Синагогата и адаптацията й в Културен център „Жул Паскин". За обекта вече има издаден Акт 2, има издадено и строително разрешително, срокът за изпълнение е до края на октомври 2022 година.

 

През 2017г. Синагогата стана собственост на Община Видин, която разполагаше с архитектурен проект за консервация и реставрация на сградата и превръщането й в културен център „Жул Паскин", изготвен преди години от арх. Любомир Станиславов (S Architectural Team). След това обаче общината пусна обществена поръчка за инженеринг за реставрация и адаптация на Синагогата, като договорът с избрания изпълнител беше подписан на 29 декември миналата година. Изпълнител на договора за инженеринг по проекта е ДЗЗД „Паскен 2020". Членове на обединението са „Билдинг Комфорт" ЕООД, „Алумина Елит 2003" ЕООД и „Аморф Архитекти" ООД. Идейният проект беше представен в края на февруари тази година.