Koleliba - колибата с колела

4381
Проектираната от българския архитект и дизайнер Христина Христова къща е 2,3 на 7 метра, висока е 2,4 метра и е с площ едва 9 кв. м.

"Идеята за тази малка ваканционна къща се появява от желанието ни да сме далеч от тълпите и бетона и да прекарваме времето си някъде по-близо до природата. Нашият ограничен бюджет като младо семейство прави невъзможно купуването на парцел и сграда и така се спряхме на къща на колела", казва арх. Христова. Това е определелило и размера на Колелиба, за да може да се движи по пътищата. Ограниченото пространство е било предизвикателство, но архитектът е успяла да се побере всичко необходимо, без да има неприятно клаустрофобично усещане, за което допринася и значителното остъкляване.

 

Къщата има навес, подвижна пейка и малка външна кухня. Вътре са разположени кухненски бокс, оборудван с фурна и хладилник, бойлер и тоалетна. Освен това къщичката на колела разполага с диван, който се превръща в двойно легло.

 

 

Колелиба е построена от дърво и изолирана с топло- и звукоизолация от каменна вата и облицована с български бор. Мебелите, някои от интериорните стени и подът са направени от брезов шперплат, който заедно с дървените части е третиран с масло за обработка на дървесина, което й дава да диша и оставя неповторим естествен аромат. 

 

 

 

Тъй като основната цел на този проект е повече време навън, екстериорът е естествено продължение на интериора. Голямата пейка на главната фасада се оказва достатъчна за приятелите на семейството. "Под навеса прекарваме дълги следобеди на чаша вино, но често по българска традиция тя се превръща в дълга вечер с морски дарове и приятна музика. Ето защо добавихме и екстериорно осветление на бял фон, за да отразява по-добре светлината", казва Христина. 

 

 

Според архитекта, Koleliba е техният отговор на консуматорството, което кара хората да искат по-големи и ненужно луксозни домове. "Това е крачка назад към по-прост живот, но пълен със свободно време, щастливи мигове и приятели", казва тя. 

 

Източник: www.gizmag.com 

Редактор: Ема Димитрова