В комплекс ”Червено знаме” се предвижда изграждане на многофункционална зала

2173
Предвиждат се още 5 басейна, тренировъчен блок от 5 зали за различни видове спорт, център за художествена гимнастика и зала за зимни спортове.

 

„Във връзка със засиления интерес към инвестиционните намерения за спортен комплекс „Червено знаме", Министерството на младежта и спорта има разработено предпроектно проучване, което вече е представено на инвеститори с интерес към обекта. Работните разговори, свързани с проекта, бяха временно преустановени поради пандемичната обстановка", съобщи в събота министърът на спорта Красен Крале и заяви, че комплексът ще бъде сред приоритетите на правителството на ГЕРБ през следващия мандат.

 

Терените на комплекс "Червено знаме" ще бъдат използвани само и единствено за изграждане на спортна инфраструктура. Предпроектното проучване и параметрите за строителството са съобразени с устройствения план на Столична община, съгласно който зоната, в която са разположени терените, е отредена за спорт и атракции с градоустройствени показатели плътност - 25%, кинт - 0,5%, озеленяване - 40 %. Прогнозната стойност за изграждането на спортния комплекс възлиза на над 120 млн. евро.

 

Според Кралев комплексът е морално остарял и няма как да бъде възстановен. "На негово място ще направим много нови съоръжения. 5 от тях ще бъдат за водни спортове: плувен басейн с олимпийски размери 50 на 25 м и два помощни 25-метрови басейна на закрито, както и басейн с 50-метров размер и басейн за скокове във вода на открито. Предвижда се строеж на многофункционална спортна зала с капацитет между 3 000 и 5 000 души. Ще бъде изграден тренировъчен блок от 5 зали и голям подземен паркинг. Разглежда се и възможността за изграждане на зимна пързалка, защото при модерните проучвания басейните се свързват с такава, за да се спести от електроенергия.

 

Принципал на държавното дружество „Сердика спортни имоти"АД, в чийто капитал са включени терените на комплекса, е Министерството на младежта и спорта. Разпореждане със собствеността на дружеството става чрез разрешение от страна на принципала и със съгласието на Министерски съвет, допълва Кралев.

 

 

Преди време от „Спаси София" сигнализираха за плачевното състояние, в което се намира най-големият плувен комплекс в столицата. От организацията припомнят, че комплексът е построен през 1985 г., когато столицата ни домакинства европейското първенство. В него има 5 басейна, от които 4 олимпийски, две кули за скокове, оборудвани с асансьори, две трибуни с над 2000 места... "Този уникален за България комплекс от години е оставен да се превърне в руина. В същото време софиянци нямат достатъчно басейни, където да се практикуват водни спортове, а националните ни спортисти са оставени без тренировъчен център", каза независимият общински съветник Борис Бонев от „Спаси София".

 

 

"Възможностите за ремонт на плувния комплекс са много. Държавата и общината могат да се договорят за съвместно инвестиране и ползване, защото двата субекта имат интерес басейните да се ползват. В случай, че Министерството на спорта няма такова желание, аз ще настоявам за прехвърляне на собствеността към Столичната община. 15-етажният хотел, който е част от комплекса, може да бъде продаден или даден на дългосрочна концесия и с тези средства да се финансира ремонта на басейните. Възможно е и публично-частно партньорство, за което съм убеден, че ще има интерес от бизнеса", разказа тогава за различните опции Борис Бонев, а в петък сигнализира, че в момента басейн Червено знаме се разграбва и унищожава от крадци.

 

Министър Кралев заяви, че комплексът е разполагал с денонощна охрана до лятото, която е премахната заради по-тежкото икономическо състояние на "Сердика спортни имоти" по време на пандемията. "Първите данни за незаконни дейности на обекта са от преди една седмица. Тогава са сезирани органите на МВР, които да могат да направят разследване. Възстановена е денонощната охрана, а вече има ще има и стационарна с кабинки. През периода без денонощна охрана се разчиташе на обход от екипите, които охраняват „Арена Армеец". Очевидно това не се е оказало достатъчно", каза Красен Кралев. 

 

Снимки: Спаси София


От Спаси София допълват, че плувният комплекс дава възможност и за развитие на туризма, защото непосредствено до него се намира неолитното селище в Слатина, хотел и планираната Зелена линия на София с линеен парк и велосипедна алея.