Концепцията на "А и А Архитекти" спечели в конкурса за зоната на Централна гара София

10363
Второ и трето място заемат архитектурни бюра А.Д.А. и "Десет Архитекти".

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Тази вечер в Националната художествена галерия /където има изложба с всички участвали проекти/ се проведе церемонията по връчване на наградите в конкурсите VIZAR 2018. Международното жури с председател арх. Данте Бенини /Италия/ и състав: арх. Хенриет Вамберг /Дания/, Мартин Аарц /Холандия/, арх. Анета Булнат /Австрия/, Тиери Опикофер /Швейцария/, Карл-Ерик Норман /Швеция/, проф. дн. Ивайло Знеполски и проф. дан. арх. Бойко Кадинов, определи победителите в двата конкурса -  конкурс под мотото What's Up Architecture за проекти и реализации от последните две години на български архитекти, и конкурс за зоната около Централна жп гара София. В двата конкурсни раздела имаше над 220 участници със 75 проекта и 100 табла.

 

Снимка: CityBuild.bg


11 проекта се състезаваха за устройствена концепция за планиране и развитие на „Вторичен градски център, зона „Централна гара" - София". Целта е лансирането на нови идеи, функции и структура, характер и функционално развитие на зоната, въз основа на които да продължи работата върху конкурсната територия.

 

 

Зоната около Централна гара е транспортно комуникационен, обществен и урбанистичен възел, който има потенциал да бъде развит като Вторичен градски център. Тя обхваща териториите между ул. "Опълченска", бул. "Княгиня Мария Луиза", Централна автогара, Предгаров площад, Централна гара, прилежащия ЖП ареал и териториите, разположени на север в непосредствена близост до него. Фокусът на конкурса беше върху най-контактната и неразвита част от описаната зона: територията между булевардите "Христо Ботев" и "Княгиня Мария Луиза" и Предгаровия площад, чиито пространствен потенциал остава неоползотворен. Проектните предложения трябваше да отчетат идеите на Общия устройствен план на Столична община и да планират изграждането на разглежданата територия като част от хармоничното бъдещо развитие на София.

 

 

Първа премия - 10 000 лв., получи концепцията на "А и А Архитекти" - арх. Асен Милев и арх. Ангел Захариев, за които това е поредната награда. Миналата година например студиото, по чийто проект се изгражда най-високата сграда у нас - Sky Fort, спечели първо място в категория "ТЪРГОВСКИ СГРАДИ" в конкурса "Архитектурни награди АРХ ИНОВА" с „Клуб Десизо Мони" в Плевен.

 

 

 

 

 

Проектът залага на коренна промяна във функционирането на градската среда, давайки предимство на хората, вместо на автомобилите. Концепцията предлага разнообразни функции и изграждане на подходяща архитекурна и градска среда за оживяване на пространството 24 часа - 7 дни в седмицата. Предложено е разполагане на важни културни и развлекателни обекти и изграждане на мащабни обществени пространства. Отдаден е респект на важните гледки към града и Витоша, на традиционната за центъра квартална структура и на наследството на модернизма от втората половина на 20-и век.

 

 

Втора премия - 5 000 лв., спечели "Архитектурна дизайнерска агенция" - А.Д.А.

 

 

 

 

 

 

Трета премия - 3 000 лв., получи студио "Десет Архитекти".

 

 

 

 

Останалите проекти, участвали в конкурса за Вторичен градски център, са на: "Никонсулт", "Никифоров Студио", "Новиза", проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров и арх. Лъчезар Павлов, арх. Димитър Младенов, арх. Тодор Булев, "АиА Архитекти", "Архитектурно инженерен състав", арх. Иван Василев.

 

По-подробно проектите може да разгледате тук.

 

Снимка: CityBuild.bg


За първи път във VIZAR беше връчен приз за цялостно творчество - получи го арх. Лозан Лозанов.

 

Снимка: CityBuild.bg


 

Златния приз в конкурса под мотото What's Up Architecture взе арх. Георги Цикалов от "Цикалов Архитекти" за две жилищни сгради.

 

 

 

Сребърна награда получиха "Тилев Архитекти" за Археологически комплекс "Св. Спас".

 


Бронзът взе арх. Десислава Димитрова от студио „Делинеар" ЕООД за проекта ,,Капка'' - реновация на лифта ,,Княжево - Копитото''.

 

 

„Идеята за този проект възникна преди няколко години като преосмисляне на изоставения от 1991г. първи кабинков лифт за България - Княжево-Копитото, но до този момент не беше развивана цялостно. Причината за създаването на тази разработка не е по задание на инвеститор, тя е просто потребност на един архитект да се самосезира, виждайки разрухата на една от най-големите ценности в град София - а именно връзката между града, планината, хората и водата.

 

В повечето случаи като архитекти работим за желанията и нуждите на точно определени хора. Този проект е създаден, за да бъде символ на града, давайки възможността на всеки да открие себе си чрез любов, размисъл, съзерцание, общуване, вдъхновение и изненада. Името на проекта КАПКА носи закодиран смисълът на този символ, а именно чистотата. Откривайки искреността и любовта в себе си, всеки може да допринесе за едно великолепно бъдеще. Уединението е един от основните моменти в тази концепция - да останеш насаме със себе си или с любим човек над природата и града. Това променя значението на времето", казва авторът.

 

Ема Димитрова