Къща за гости "Кастра Рубра" спечели „Български архитектурни награди 2019“

2741
Специални отличия получиха Observation Point Varna Beach, офис сградата на Desizo MONNI в Плевен, ресторант в Белоградчик и къщата на колела Koleliba. /Обновена/

Снимка: CityBuild.bg. Председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов открива церемонията.

 

На церемония в рамките на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2019 преди минути бяха обявени носителите на голямата и специалните награди в конкурса на Камарата на архитектите - „Български архитектурни награди". В него участваха 46 проекта, а номинирани бяха 15. Журито от САЩ, Холандия, Полша, Дания и арх. Галина Милкова, България, /миналогодишният победител в конкурса/, избра за голямото отличие Къща за гости Кастра Рубра / Castra Rubra guest house - ZOOM studio & арх. Тодор Обрешков.

 

 

Арх. Николай Марио - ZOOM studio, получи специална статуетка с автор Стефан Иванов. Отличието беше връчено от председателя на журито арх. Карол Рос Барни и Николай Бъчваров, управител на "Баумит България".

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Специални награди получиха площадното пространство Observation Point Varna Beach на Arhis Project, офис сградата Desizo Monni в Плeвен на „АиА Архитекти", ресторант в Белоградчик - на DESET Architects и Koleliba на архитект и дизайнер Христина Христова.

 

Площадното пространство се радва на положителна обществена оценка, хората го приемат и обичат да прекарват време, разхождайки се наоколо, снимайки се или просто седейки пред морето. Пространството е подходящо за разнообразни дейности и вече е използвано за хореографски клипове, има планове за организиране на прожекции по контактните стени. И най-важното - морето и плажът в тази зона отново са достъпни и близки за пешеходците по Алеята.

 

 

Корпоративната сграда Десизо Мони се намира в индустриалната зона на град Плевен, близо до производствената фабрика и новият спортно-рекреационен клуб на компанията. С изграждането на комплекса от нови сгради: офисна, производствена и рекреационна, занемарената пост-социалситическа индустиална зона се промени драстично в пример за съвременна работна среда.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Концепцията е да се инспирира и пресъздаде духа на малкия, но динамичен град, запазвайки идентичността на разпознаваемото градско място. Растителността, формите, материалите и цвета са основа за архитектурния образ на новата сграда. Експонирани са връзките на сградата с природата и града, чрез терасиране на ресторанта, като терасите са превърнати в желано място за отдих и наблюдение.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Всичко локации, на които може да бъде позиционирана Колелибата, се нуждаят само от достъп до ток и вода. Без нужда от фундаменти и бетон. Мобилността на къщичката прави възможно поставянето и на места сред природата - близо до морето, до река или езеро, в планината или просто в задния двор като алтернатива на стая за гости.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Номинираните 15 проекта бяха представени в изложба по време на церемонията в зала 8 на НДК. Може да разгледате всички проекти тук.

 

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Българските архитектурни награди" на Камарата на архитектите в България имат за цел да популяризират най-ценните архитектурни проекти в България, да отличават архитектите и уникалността на тяхната идея, с акцент върху качеството на архитектурата, естетиката, използваните иновации. В допълнение, награждава се и оригиналността на концепцията и устойчивостта на проекта за подобряване на качеството на живот, значението на социалните, културни и икономически проекти, оформящи съвременната визия на градовете като част от архитектурното наследство на България.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Председател на журито беше арх. Карол Рос Барни, САЩ, а членове: арх. Дорте Кристенсен, Холандия; арх. Станислав Денко, Полша; арх. Юлиан Вейер, Дания, и арх. Галина Милкова, България. Всички те бяха и лектори в конференцията SHARE Sofia 2019, която се проведе преди церемонията по награждаването.

 

 

 

 

Идеята на форума е подобряване начина на живот чрез архитектурата, каза Флорин Миндиригю - директор на събитието и председател на Културна Асоциация PROEVENT, Румъния. Той обяви, че предстои създаването на нова платформа за архитектура. Основните цели на сдружението са да осигурят достъп до култура за различни категории аудитория чрез организиране на събития, осигуряване и развитие на форми на непрекъснато обучение на специалисти от различни професионални направления, както и повишаване на активното участие на гражданите за развитието на общността, организиране на кампании за повишаване на осведомеността и популяризиране на културни теми, идеи и ценности.

 

 

Преди да се съсредоточим върху средата, трябва да обърнем внимание на законодателството. МРРБ откликва на нашите предложения и се надявам това да продължи, каза на откриването на конференцията арх. Борислав Игнатов - председател на Камарата на архитектите в България, българският организатор на конференцията.

 

 

Пред участниците във форума министърът на регионалното развитие Петя Аврамова подчерта, че в страната се наблюдава стабилен растеж в строителството, като със средства от републиканския бюджет или по линия на европейската солидарност се обновяват градовете, подобряват се социалната и образователната инфраструктура, както и енергийната ефективност на хиляди обществени и частни сгради. Това открива нови, по-широки  хоризонти пред всички участници в инвестиционния процес - проектанти, архитекти, строители.  Ускоряването на отчуждителните процедури, с промените в Закона за държавната собственост, които Парламентът прие, също ще имат положителен резултат за инвестиционните процеси, каза тя.

 

 

Работим заедно с КАБ да премахнем уродливи практики в законодателството. Очаквам активно съдействие от архитектите относно обсъждането на Наредбата за градска среда, чийто проект наскоро беше представен, каза арх. Здравко Здравков - главен архитект на Столична община.

 

 

 

Вие като архитекти имате голяма отговорност, защото вече не говорим само за естетика, но и за устойчивост и екология. Архитектурата обаче е свързана с икономиката и трябва да се работи върху това, каза Сорен Якобсен - посланик на Дания в България.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Ема Димитрова