Къща 007 - модерен дух, иновативност и устойчивост

1828
Сградата се отличава от масовата архитектура със съвременните си фасадни решения.

 

Къща 007 е съвременна еднофамилна жилищна сграда с проектанти „Николова Радев Архитекти" ООД (арх. Катерина Николова и арх. Ганчо Радев). Разположена сред природата южно от София, тази къща за младо семейство отразява любовта му към качествената архитектура и модерната еклектика в интериорния дизайн - проектирана с усет и внимание към детайла.

 

 

Къщата е ориентирана на изток и север - към най-красивите елементи на заобикалящата я природа, и така, че да се освети максимално и да загърби хотел и паркинг. Тя е с терасиран двор, оформен с подпорни стени от габиони - често използвани в пътното строителство и рядко в жилищното, но тук намерили своето точно приложение.

 

 

Сградата е монолитен плътен обем с плосък покрив, а в избора на фасадни материали влияние има традиционната архитектура на Северна Европа. Кафяво-сивите керамични тухли вписват сградата максимално в околната среда, а окачената фасада с изолационна вата дава максимална топлотехническа ефективност. Отоплението е с термо помпа, а керамичните блокове са естествен материал, който има акумулиращи свойства.

 

 

За преодоляване на проблемите, свързани със земетръса, окачената фасада е с иновативен детайл, изработен специално за обекта - срязана наполовина в дебелина белгийска фасадна тухла, закрепена сухо за метална конструкция, с цел намаляване на тежестта от сместта за закрепяне. Прозирната зидария пред прозорците е изцяло съобразена с останалата като ритъм на редене, но при нея е използвано и лепило, за да се постигне правилният естетически ефект.

 

 

Достъпът към сградата е от към тупик в северозападния край на имота.

 

 

Къщата е проектирана на три нива - полусутерен и две жилищни нива. Общите интериорни пространства преливат едно в друго и завършват в просторни тераси. Постигнато е изискването на заданието за изчистени, спокойни, елегантни форми и акцент върху качествените материали - керамика, дърво, черен метал.

 

 

В сутерена от запад е входът за къщата, с антре с гардеробно и стълба към горните два етажа. Тук започва и основният пространствен вертикален акцент в интериора - пробив през трите нива, ограден с парапети, и видим от всяко ниво, осветен от юг и запад с остъкление. Комбинацията между практично организирани функционално жилищни пространства с лукса на въздуха през три нива дава на този дом уникален дух и усещане. В сутерена са разположени още троен гараж, техническо помещение за сградните инсталации и склад, които се вентилират от прозорец в английски двор.

 

 

 

 

На първия етаж е организирана дневна с кухня, трапезария, зона камина и меко сядане, както и спалня за гости на изток с преддверие и баня. Срещу кухнята е разположен малък склад за продукти.

 

 

 

 

 

Дневната гледа към двора на изток и гледката на север, като от нея се излиза на покрита тераса с външна камина, две зони за сядане и малък басейн пред терасата. Тук има уникално за обекта решение - изработен е цялостен капак от декинг, който с плъзгане по релси покрива басейна през зимните месеци или когато няма нужда да се използва.

 

 

 

 

На втория етаж са разположени две спални с баня на изток и родителска спалня с баня и дрешник на запад и север, от която се излиза на две тераси - едната открита към гледката на север, а друга на юг - към малка тераса тип „японска градина", която засилва въздействието на светлината в интериора. На запад гледа и мокрото помещение.

 

 

 

 

 

Къща 007 спечели специална награда в конкурса АРХ ИНОВА 2020 за добро архитектурно решение, устойчивост и хармонично вписване в околната среда в категория „Еднофамилни жилищни сгради (реализации)". Защо според авторите проектът предизвиква такъв интерес и големите симпатии на журито - вижте в интервюто с архитектите Катерина Николова и Ганчо Радев.