Ландшафтните архитекти възмутени от инициативи за София

4124
Реакцията им е  свързана с проекти за обживяване на пространството около НДК и конкурс за района зад хотел „Хилтън".

В отворено писмо до председателя на РК „София-град" в КАБ арх. Данчев се казва, че „пренебрежителното отношение към ландшафтните архитекти напоследък е насочено и към всички проектанти в Регионалната колегия и като цяло към всички членове на Камарата на архитектите".

Според авторите на протестния документ ланд. арх. Веселин Рангелов, ланд. арх. доц. д-р Емил Гелев и ланд. арх. доц. д-р Владимир Щилиянов тенденцията към подобно отношение към гилдията започнала миналата година, когато при посещението си в Турция кметът на София Йорданка Фандъкова заявява, че кани турски фирми и специалисти да правят парковете и градините в столицата, „при положение, че в Турция дори не се изучава специалност „Ландшафтна архитектура".

„Тенденцията се затвърди с тайно разработване на проекти (с директно възлагане) за редица обекти на градинско-парковото изкуство, обекти с обществена значимост, за които би трябвало да се обявяват конкурси, а КАБ, САБ и СЛА да бъдат съорганизатори", се казва в писмото.

„Недопустимо е  „раздаването" на гравитиращи около общината субекти, или така наречените проектантски организации на София-ОГП „Софпроект" и ОП „София Проект", чиито силно ограничен проектантски потенциал налага превъзлагането на проекти на приближени фирми и организации, като „Трансформатори", „София 2020" и други", се казва в писмото.

Сред обектите, възложени на цитираните преизпълнители, са Докторската градина, парк „Възраждане", Женският пазар, пешеходната зона „Цар Освободител", бул. „Витоша"  и пространството около НДК.

Според ландшафтните архитекти това са ключови за столицата места и е „абсурдно" да се възлагат директно. „Възложена по този начин, тази дейност се превръща в кражба, от която са ощетени не само проектантите в КАБ, но и жителите на София", се казва в документа.

Несъгласието на ландшафтните архитекти е предизвикано и от обявения наскоро конкурс за паркоустройствен проект за „Алея на влюбените" зад хотел „Хилтън". Организатори на конкурса са „Списание 8", Столична община и фирма „Диал проект".

Конкурсът, който беше обявен като „конкурс за архитекти, художници и обикновени хора с идеи" предизвиква реакцията на протестиращите с мотива, че „инвестиционното проектиране част „Паркоустройство" не се разработва от „обикновени хора с идеи". Според ландшафтните архитекти не е спазена и методиката за определяне на минимални цени в проектирането, като за проекта е обявен „унизителен" награден фонд от 500 лева.

„Искрено се надяваме, че членовете на КАБ ще бъдат запознати с доклада и ще бъдат предприети конкретни действия за защита на нашите права и ограничаването на пренебрежителните прояви на Столична община към проектантите от КАБ", завършва писмото.

Citybuild.bg следи темата с коментари и реакции на засегнатите страни.