Нов линеен парк по бул. „Македония“ – през следващия строителен сезон

4657
Проектът е в рамките на предстоящия основен ремонт на трамвайната линия от Съдебната палата до „Княжево“.

Снимка: CityBuild.bg

 

В отговор на питане на общинския съветник Симеон Ставрев миналата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова отговаря, че по отношение на проекта за цялостно обновяване на трамвайния път от Съдебната палата до Княжево Столична община е сключила договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройство за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на проект „,Интегриран столичен градски транспорт" по ОП „Региони в растеж". Проектът предвижда реконструкция на трамваен релсов път по бул. "Цар Борис III" от ухо "Княжево" до ухо "Сьдебна палата", без участъците на пл. „Руски паметник" със вече изградените „зелени" трамвайни релси и кръстовището на бул. „Цар Борис III" и бул. „Гоце Делчев". Към момента е открита процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, като строителните дейности ще стартират след сключване на договор с изпълнител през следващия строителен сезон. Предвидената реконструкция в посочения участък ще се извърши съгласно одобрените технически проекти и издадените разрешения за строеж, публикувани на страницата на Столична община.

 

Това е ключов проект и защото включва изграждане на нов линеен парк по бул. „Македония", като целта е преобразяване на мястото, което от години е в лошо състояние. Основната идея на проекта е да се върне зеленината на булеварда и той да се превърне в своеобразен линеен парк. Предвижда се увеличение на озеленяването, да се продължи „Зеленият трамвай" от площад „Руски паметник" до бул. „Христо Ботев" и от двете му страни ще се оформят малки пиацети с места за отдих, детски площадки за игра и алеи за разходка с богато озеленяване. Предвижда се продължаването и на велоалеята от булевардите „Цар Борис III" и „Генерал Тотлебен". Запазват се 163 места за паркиране, но по нов начин - паркирането ще е само успоредно в двете локални платна - едностранно и двустранно, вместо сегашните паркоместа под ъгъл в централното платно. Напречните връзки ще бъдат обогатени с по-подходящи пресичания на трамвайното трасе.

 

 

Проектът за линейния градски парк от Руски паметник до пл. „Македония" беше обсъден през февруари миналата година  от арх. Борина Андрийо и ланд. арх. Франсоа Невийо (от френското студио „Вилмот архитекти") с кмета и с главния архитект на София. Той в голяма степен се приближава до проекта на „Спаси София", които те представиха още през 2016 г.

 

 

Ема Димитрова