Махнете автомобилите от центъра на София и ще имате прекрасен град!

3545
Да не повтаряме грешките на други европейски градове ни посъветва известният италиански архитект Масимилиано Фуксас.

Освободете центъра на София от автомобилите и ще имате прекрасен град, е казал арх. Фуксас на кмета Йорданка Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков по време на работна среща вчера, по време на която е дал няколко предложения и е написал едно послание.

 

 

 

Арх. Фуксас лично се запозна с пространството около площад „Св. Неделя" и участва в конференция в София по повод Международния Ден на италианския дизайн, който съвпадна и с деня, в който българите пък си честитим Баба Марта.

 

Снимки: Столична община

 

Форумът „Дизайн и устойчиво развитие" се проведе в Бизнес център "Вертиго", който посланикът на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди нарече „добро попадение в градска среда".  Авторът на проекта на сградата - италианският архитект Раймондо Флакомио, който от години работи в България, беше и модератор на конференцията.

 

 

Арх. Масимилиано Фуксас познава София от 1985 година и я вижда очарователна, а от през последните години - и променена. Страната ни има бъдеще - тя разполага с море и планини и може да бъде магическо място, смята един от най-влиятелните италиански архитекти.

 

 

Защо съм тук? За да отправя едно послание - любовта ще спаси света", каза в началото на своята лекция арх. Фуксас. Така беше нарекъл той и темата на своето представяне - „Love will save the world". „Не съм изоставял страната си, аз съм италианец, но баща ми е от Литва, а баба ми е от Германия. В рода ми има три религии - юдаизъм, католицизъм и лютеранство. Така и богатството на един град се състои в различните му пластове", каза архитектът.

 

 

Отраженията, водата и светлината са основни елементи в работата на арх. Фуксас. Проектите му са характерни със своята дързост и артистичност, с децентрализирани или наклонени фоайета, свързани помежду си с геометрични обеми или окачени тавани. Работата му винаги започва от картина или скица, и то в голям размер, която съдържа идеята на проекта.

 

 

Според Фуксас архитектите работят, за да осъществят мечтите на хората, а не за кмета или бизнеса. Той разказа за създаването на някои проекти на Studio Fuksas, в което е съдружник със своята не по-малко талантлива съпруга арх. Дориана Фуксас. Сред тях са не само архитектурни обекти, но и интериори, мебели, предмети за бита, осветителни тела, сервизи, бижута.

 

Проектът на Admirant Entrance Building в Eindhoven се основава на интензивен процес на намиране на формата, чийто резултат е непредсказуем дизайн.

 

 

Nardini Research Centre and Auditorium, Bassano Del Grappa, Vicenza. Интересен синтез между дърветата, водата и близките един до друг стъклени балони.

 

 

 

Ferrari Headquarters and Research Centre, Maranello, Modena. Водата и нейното отражение са основните елементи на проекта. Водната повърхност с вулканични камъни на второ ниво не е пропуснала и капка на долното ниво.

 

 

New Milan Trade Fair е внушителна стъклена конструкция с дължина около 1,6 км. Новият търговски панаир се състои от осем големи павилиона, които заедно създават обща експозиционна площ от около 345 000 м², плюс 60 000 м² на открито. Изграден е за период от 27 месеца.

 

 

Refurbishment of the ex Unione Militare Building, Rome. Нова архитектура предефинира градския пейзаж на историческия център на Рим. Съвременната интерпретация е довела до незначителна интервенция от външната страна на сградата, чието оригинално строителство датира от края на XIX век, като се фокусира върху обновяването на интериора и покрива.

 

 

 

Armani Fifth Avenue, New-York. Шоурумът се развива на четири нива и е замислен като едно пространство, без ясно разграничение, свързано със сърцето на сградата - стълбището със скулптурно присъствие.

 

 

San Paolo Parish Complex, Foligno, Perugia - един обем в друг. Дизайнът на интериора търси идеята за чистота. Религиозните орнаменти се подчертават от ефектните отражения на дневните светлинни лъчи през отворите на сградата. Те от своя страна кореспондират с лампите, които дават светлината в тъмните часове на денонощието.

 

 

Peres Peace House, Jaffa, el-Aviv. Мирът не може да бъде затворен в опаковка - той е по-скоро усещане за пълнота и спокойствие, които могат да бъдат предадени чрез място или архитектура. Затова за този Дом на мира на починалия през 2016 година президент на Израел Шимон Перес /който през 1994 г. получава Нобелова награда за мир/, арх. Фуксас измисля сграда от слоеве, които пропускат светлината вътре, а вечер я излъчват магически навън, създавайки място за размисъл, съзерцание и положителната нагласа.

 

 

 

International Airport Terminal 3, Shenzhen - едно вдъхновение от хартиена фигура /първата снимка горе/. Концепцията се основава на формата на мантата /вид скатова хрущялна риба, скат/, която пък се трансформира в птица, за да отпразнува емоцията и фантазията на полета. Мотивът на пчелна пита в обвивката на сградата се възпроизвежда и върху интериорния дизайн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всички продукти на дизайна на студиото може да видите тук.

 

Събитието беше организирано от Конфиндустрия България, в сътрудничество с Посолството на Италия и Италианския културен институт, както и с подкрепата на главния архитект на София и Камарата на архитектите в България.

 

"Важно е, че архитекти от ранга на Масимилиано Фуксас идват в България. И е крайно време да се похвалим с една истински съвременна архитектура", смята главният архитект Здравко Здравков.

 

"Споделянето на информация е нашият шанс да бъдем в крак с времето, а българските архитекти имаме нужда от такива форуми", каза председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов. "Културата е резултат на култура, отношение и мисъл, а устойчивостта означава да направим нещо, което е сполучливо и не се нуждае от влагане на последващи ресурси и енергия във времето", каза той.

 

Мария Луиза Мерони - председател на "Конфиндустрия България", Марко Монтеки - председател на Италианската търговска камара в България, Алесандра Капобианко - директор на ИЧЕ-София, арх. Борислав Игнатов - председател на КАБ, арх. Здравко Здравков - гл. архитект на София, Стефано Балди - посланик на Република Италия в България

 

Изложба от фотографии на проектите на арх. Фуксас бяха изложени във фоайето на Бизнес Център „Вертиго".

 

 

 

 

След края на лекцията арх. Фуксас беше обграден от желаещи да разговарят и да се снимат с него.

 

 

 

Текст и снимки: Ема Димитрова