Ще монтират технологични щандове-библиотеки на пл. „Славейков“ в София

698
Опозицията разкритикува цената и функционалността на съоръженията.

 

Столичният общински съвет одобри под част от перголите на площад „Славейков" да бъдат сложени 7 щанда-библиотеки. Вносителите на проекта са Николай Стойнев, председател на комисията по икономика, и Георги Георгиев - председател на комисията по финанси.

 

С идеята за възстановяване на закрития през 2018 г. книжен пазар предложението на изпълнителния директор на „Пазари Запад" ЕАД Галина Бежанска е новите преместваеми обекти да бъдат проектирани, изработени и поставени за сметка на дружеството. Дизайнът е изработен от арх. Димитър Паскалев - студио Architectonika (вижте подробности в края на материала).

 

Изделието представлява отваряема и разгъваема конструкция, предназначена за продажба и съхранение на книги в открити публични пространства. Състои се от две стоманени крила тип врати, окачени на тежкотоварни лагерни панти върху носеща стоманена колона, която се монтира върху бетонов фундамент под настилката. Над щанда е разположена стъклена козирка, предвидени са и прозрачни водонепромокаеми покривала. Гърбовете на крилата, в които има рафтове за по около 200 тома книги, са прозрачни и изработени от закалено ламинирано стъкло. Щандовете са електрифицирани и с монтирано лъчисто отопление, а при затварянето им се превръщат в осветена експозиционна площ за книгите. Те ще могат и да се заключват.

 

 

Идеята е новите щандове-библиотеки да бъдат с дългогодишна експлоатация и "ювелирна и дизайнерска стойност". Ето защо са предвидени най-високи технологии в избора и обработката на материалите, движещите части и аксесоарите. Първо ще бъде изработен прототип, който ще се монтира на площада, и след одобрението му ще се пристъпи към изработката на останалите щандове.

 

Предвидената максимална цена, включваща изработка и монтаж, е до 276 000 лв. без ДДС (39 428  лева на щанд), като при избора на изпълнител щяло да се търси най-доброто съотношение между качество и стойност. Според изчисленията „Пазари Запад" ЕАД ще възвърнат инвестицията си до 2-3 години.

 

Именно цената на високотехнологичните щандове провокира основните критики от страна на опозицията, според която тя е много завишена. Съветници заявиха, че тази максимална цена най-вероятно няма да бъде намалена по време на обществената поръчка, като се има предвид утвърдената практика търговете да приключват на цена, която е максимално близо до предложената.

 

Друга критика е свързана с елементи от дизайна на съоръженията, тъй като се предвижда в част от тях книгите да са нависоко и зад стъкло, което според опозицията няма да е удобно както за търговците, така и за купувачите. Освен това тези щандове давали възможност да се излагат общо едва 1 400 книги, което било недостатъчно. От опозицията заявиха още, че по принцип перголите са неизползваеми, изпълнението на подобни щандове е под съмнение, а има вероятност и наемите да са непосилни. Предложението тази точка от дневния ред на заседанието да отпадне до прецизиране на заданието и съответно визията, функционалността и цената на щандовете, беше отхвърлено.

 

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за изработване на щандовете-библиотеки, като в комисията ще участват представители на всички политически групи в Столичен общински съвет.

 

 

 

Арх. Димитър Паскалев от „Архитектоника студио" участва в иновативния проект InDeWaG ("Industrial Development of Water Flow Glazing Systems") с партньори от Германия и Испания за създаване на стъклопакети с циркулиращ воден поток. Демонстрационен павилион с такава фасада беше открит през 2019 година в Научен комплекс 2 - БАН на бул. „Цариградско шосе" 72 в София.

 

Арх. Паскалев е съосновател на Институт за сгради с нулево потребление на енергия и на Building Systems Design - инженерна компания за фасадни системи. Има 4 патента за иновативни енергийно ефективни разработки по архитектура и дизайн.

 

Арх. Паскалев има повече от 20 години опит в архитектурното проектиране, управление на сградни проекти, градско планиране и интериорен дизайн. Експерт е в архитектурното проектиране на обществени, търговски, жилищни и различни други видове сгради с акцент върху устойчивото развитие на обитаването, енергийната ефективност и функционалност и оптимизация на разходите. Някои от проектите му са Контролната кула на Sofia Airport, офис сградите "Софарма Бизнес Тауърс и Литекс" и "Белисимо Бизнес Център" в София.

 

Арх. Паскалев е член на "ГРУПА ГРАД" - инициатива на архитекти за устойчиво градско планиране. В нея член е и арх. Ивайло Петков, който влезе в групата общински съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет и в момента е зам.-председател на комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика.

 

Ема Димитрова